Duurzame aanpak in toeristische sector zorgt voor onderscheid

Column
Shirley Benoit.
Shirley Benoit. (Foto: Moments by Kelly)

Duurzaamheid; zo’n begrip dat je tegenwoordig overal hoort. Zo ook op de Toerisme TOP op de Floriade in Almere vorige maand. Hier worden ieder jaar de trends en ontwikkelingen met betrekking tot de toeristische sector gepresenteerd. Nu denk ik dat duurzaamheid niet zozeer een trend is, maar een way-of-life waar we linksom of rechtsom mee te maken hebben en nog meer zullen krijgen. Het is misschien wel de enige manier om ook in de toekomst van onze planeet te kunnen blijven genieten.

Tijdens de TOP werd de impact van de sector op de huidige klimaatcrisis goed duidelijk gemaakt en vooral benadrukt hoe belangrijk het is om nu over te gaan in de actiemodus. Grote en veelbesproken thema’s zijn het verduurzamen van vervoersmiddelen, de energietransitie en korte ketens op het gebied van voedsel. Bulkbegrippen die wellicht voor individuele ondernemers een hoog ver-van-mijn-bed-show gehalte hebben. Maar waar wel degelijk door individuen het verschil in gemaakt kan worden.

Beemster Food Tour

Laag Holland is van oudsher bijvoorbeeld een echte ‘voedselkamer’. De hoofdstad werd vanuit deze regio voorzien van de heerlijkste eieren, beschuiten, melk, kazen en bieren. Maar vergis je niet! Ook vandaag de dag zorgen onze polders en slimme boeren voor de lekkerste streekproducten. Streekproductenwinkels spelen hier slim op in en zijn daarmee echte visitekaartjes van de regio. Nog zo’n leuk voorbeeld is de duurzame ‘Beemster Food Tour’ tas waarmee tijdens de Dutch Food Week zelf boodschappen gedaan kon worden aan de hand van een route die na afloop helemaal gevuld was met de lekkerste lokale producten.

Meld je aan voor Café Laag Holland op 14 november!

Meer kansen worden ook gezien in een stuk educatie en bewustwording bij de gasten. Want in hoeverre is het mogelijk om het hele jaar door ‘alles’ aan te kunnen bieden? Is het nodig om ingevlogen zalm op de kaart te voeren, aardbeien in de winter te hebben en Wagyu rund uit Japan te serveren? Of kunnen we ons net als ‘vroeger’ weer veel meer richten op de producten uit de nabije omgeving beschikbaar in de daarvoor bestemde seizoenen? Zoals bij een heel inspirerend concept restaurant Boerkok in Flevoland. En is het niet het overwegen waard om standaard plantaardige soorten melk op de kaart te bieden als alternatief voor de vele standaard koemelk cappuccino’s en latte’s?

De ‘vakantie sentiment monitor’, een terugkerend onderzoek van het NBTC (Nationaal Bureau voor Toerisme en Congressen), laat in september 2022 zien dat duurzaamheid een steeds belangrijkere en bewuste keuze wordt bij reizigers. 52% van de ondervraagden geeft aan rekening te willen houden met het klimaat bij het boeken van een vakantie en 44% geeft zelfs aan dat hij/zij bereid is om voor duurzame opties extra te betalen.

Hét moment om je te onderscheiden en voor een (meer) duurzame aanpak te kiezen

Samen doorsparren over duurzaamheid in de sector en concrete handvatten meekrijgen? Meld je aan voor Café Laag Holland op 14 november 19.30 tot 22.00 uur via info@laagholland.com.

Shirley Benoit

directeur Bureau Toerisme Laag Holland

www.laagholland.com/over-ons

Nathalie en Gertjan in de multifunctionele gastenruimte met fraai uitzicht op de Beemster natuur.
Huize Leeghwater: ideale combinatie van natuur, spiritualiteit en verwennerij Nieuws 22 feb, 10:27
Hans Sal en zijn partner Sandra.
Hans Sal van Deitmers Mannenmode: Nooit bij de pakken neerzitten Nieuws 21 feb, 14:50
Marcel ten Brinke
"Ben jij IT-notaris? Kun je dan mijn laptop repareren?" Partnerbijdrage 21 feb, 11:18
Thierry van der Weide
Column VOWA: Nog meer A7 Column 21 feb, 11:00
Afbeelding
Column PRO: De kracht van gezamenlijke inspanningen Column 21 feb, 10:00
Steven Grevenstuk: "Wanneer de Tech Campus er komt zie ik hele goeie mogelijkheden om binnen die nieuwe opzet tot een vorm van samenwerking te komen."
Brok Decor: Champions League van de festivalaankleding Nieuws 20 feb, 16:00
Rachel Hayhoe
Column: Waarom duurt de afwikkeling van een nalatenschap zo lang? Column 20 feb, 13:35
Patrick Colli, Maaike Neesen en Henry Wassink.
Horizon College: Tech Campus voor onderwijs belangrijke schakel met bedrijfsleven Onderwijs 20 feb, 10:00
Ontvangst van burgemeester Ellen van Selm.
125 jaar oud Koopman Optiek ontvangt predicaat hofleverancier Nieuws 19 feb, 14:00
Marije Sliphorst-Dekker van Abma Advocaten.
Hoe zit het met die cookiebanners? Column 19 feb, 10:00
De Koepel in Haarlem.
Gratis cybercrimebijeenkomst van het OM voor MKB'ers Nieuws 7 feb, 13:00
De studenten van het Horizon College in De Purmaryn. In het midden Noëlle en Manouk.
Op safari langs Waterlandse leerbedrijven in de hospitality Nieuws 29 jan, 09:27
Richard Blom (midden) op de foto met van links naar rechts vriend Georges Lotze, Anita Rensen, Anita Bom en Jasper de Busser.
Café Gean bestaat 10 jaar, zaterdag 27 januari groot feest in winkelcentrum Makado Nieuws 22 jan, 18:50