Column VOWA: Personeelstekort... dat zagen we van ver aankomen?

Column
Thierry van der Weide
Thierry van der Weide (Foto: Els Broers)

Voor deze editie van mijn column maak ik dankbaar gebruik van een artikel van Mieke van Stigt dat ik onlangs las. Zij legt in tamelijk heldere bewoordingen uit hoe ons huidige personeelstekort in elkaar steekt. 

De belangrijkste factor is gelegen in de babyboom. Tussen 1946 en 1955 telde ons land een groot aantal geboortes en simpel rekenen leert dat wie in 1955 geboren is, nu minstens 67 jaar oud is en daarmee pensioengerechtigd. Deze pensionado’s kunnen we niet zomaar vervangen want er zijn nu minder arbeidskrachten beschikbaar. Een tweede factor is corona. Eén op de acht Nederlanders houdt structureel klachten als gevolg van corona. Het is nog niet volledig duidelijk welke effecten dit op de arbeidsmarkt heeft of zal hebben, maar dit percentage is fors. 

Een volgende ontwikkeling is de verandering van het werk zelf. Sommige banen zijn maximaal in deeltijd omdat het werk niet gedurende acht uur per dag uit te voeren is. Denk aan postbezorgers, bagagemedewerkers – het werk vraagt dagelijkse beschikbaarheid maar slechts een beperkt aantal uren per dag. Te weinig om in je bestaan te kunnen voorzien en dus zijn er tekorten.

Tegelijkertijd benoemt Mieke van Stigt dat een aantal sectoren niet vaak fulltime functies aanhoudt, omdat het bij vervanging lastiger is om de gaten te vullen. De gaten zijn dan immers groter. Je zou kunnen zeggen dat zo’n werkgever dus vanuit risico handelt.

Wat ook speelt, is de klassieker: de mannen besteden te weinig tijd aan zorg thuis en de vrouwen dragen deze taken. De kinderopvang is vol en dus kunnen vrouwen niet meer uren werken. De taken thuis kunnen zij niet overlaten aan anderen.

In een vorige column had ik het al eens over de ‘bullshit-banen’, werk waarvan het nut te betwijfelen valt. In Nederland willen we bijvoorbeeld teveel meten, waardoor in veel banen teveel tijd aan administratie opgaat. We kennen allemaal de zorg als sector waarin dit algemeen bekend is. Mieke van Stigt geeft ook een mooi voorbeeld: we willen van allerlei klantcontact weten ‘hoe het bevallen is’. Al die enquêtevragen moeten verzonnen, verstuurd en verwerkt worden – dat kan best een onsje minder. 

En om met de woorden van Mieke dan ook maar te eindigen: “Wat we zouden kunnen concluderen is dat we ons maatschappelijke en economische systeem eens tegen het licht zouden moeten houden. De arbeidsmarkt zélf produceert uitval en dat is schadelijk. We moeten ons eens afvragen of wij er voor de economie zijn of dat de economie er voor ons is.” 

Sommige groepen staan nog steeds teveel langs de kant. De oudere of gehandicapte medewerker komt moeilijk aan het werk. Vraag is ook of werkgevers niet te snel concluderen dat iemand niet voldoet en zo mensen niet te makkelijk ontslaan. Terwijl iemand toch potentie heeft. 

Iets om bij de kerstboom of tijdens de Top 2000 nog eens over na te denken?

Maak er een mooi kerstfeest en een succesvol 2023 van! 

Contact met VOWA is heel simpel: mail naar info@vowa.nl of stuur een berichtje via LinkedIn.


(Foto: aangeleverd)

Nathalie en Gertjan in de multifunctionele gastenruimte met fraai uitzicht op de Beemster natuur.
Huize Leeghwater: ideale combinatie van natuur, spiritualiteit en verwennerij Nieuws 22 feb, 10:27
Hans Sal en zijn partner Sandra.
Hans Sal van Deitmers Mannenmode: Nooit bij de pakken neerzitten Nieuws 21 feb, 14:50
Marcel ten Brinke
"Ben jij IT-notaris? Kun je dan mijn laptop repareren?" Partnerbijdrage 21 feb, 11:18
Thierry van der Weide
Column VOWA: Nog meer A7 Column 21 feb, 11:00
Afbeelding
Column PRO: De kracht van gezamenlijke inspanningen Column 21 feb, 10:00
Steven Grevenstuk: "Wanneer de Tech Campus er komt zie ik hele goeie mogelijkheden om binnen die nieuwe opzet tot een vorm van samenwerking te komen."
Brok Decor: Champions League van de festivalaankleding Nieuws 20 feb, 16:00
Rachel Hayhoe
Column: Waarom duurt de afwikkeling van een nalatenschap zo lang? Column 20 feb, 13:35
Patrick Colli, Maaike Neesen en Henry Wassink.
Horizon College: Tech Campus voor onderwijs belangrijke schakel met bedrijfsleven Onderwijs 20 feb, 10:00
Ontvangst van burgemeester Ellen van Selm.
125 jaar oud Koopman Optiek ontvangt predicaat hofleverancier Nieuws 19 feb, 14:00
Marije Sliphorst-Dekker van Abma Advocaten.
Hoe zit het met die cookiebanners? Column 19 feb, 10:00
De Koepel in Haarlem.
Gratis cybercrimebijeenkomst van het OM voor MKB'ers Nieuws 7 feb, 13:00
De studenten van het Horizon College in De Purmaryn. In het midden Noëlle en Manouk.
Op safari langs Waterlandse leerbedrijven in de hospitality Nieuws 29 jan, 09:27
Richard Blom (midden) op de foto met van links naar rechts vriend Georges Lotze, Anita Rensen, Anita Bom en Jasper de Busser.
Café Gean bestaat 10 jaar, zaterdag 27 januari groot feest in winkelcentrum Makado Nieuws 22 jan, 18:50