Hans Abma: “Ik ben altijd een actief mannetje geweest en dat zal ik ook altijd blijven….”

Column
Hans Abma.
Hans Abma. (Foto: Els Broers)

Vijftig jaar geleden, in juli 1973, is Hans Abma zijn carrière als advocaat gestart. En wat voor één! Gestart als eenpitter, om vervolgens in de loop der jaren door te groeien naar een succesvol kantoor met verschillende vestigingen in de regio, een samenwerkingsverband met notarissen en op het hoogtepunt meer dan 30 advocaten aan het kantoor verbonden. Inmiddels heeft Hans zijn toga aan de wilgen gehangen, maar dit betekent niet dat hij achter de geraniums terecht is gekomen. Hij is nog steeds als jurist aan Abma Advocaten verbonden en is op zijn 79ste drie ochtenden week volop actief en betrokken bij de praktijk. Tijd voor een kort interview. 

Hoe ben jij in de advocatuur terecht gekomen?

Alhoewel ik mij zelf helemaal niet de capaciteiten toedichtte om advocaat te worden, heb ik wel bewust gekozen voor de studie Rechten. Een brede gedegen opleiding, met volop mogelijkheden, waardoor ik mijn beroepskeuze nog enige jaren kon uitstellen.

Via via ben ik nog vóór mijn afstuderen in de Monnickendamse politiek terecht gekomen. In maart 1972 werd ik vervolgens verkozen tot wethouder.

In de politiek heb ik de kneepjes van het pleiten leren kennen. Ten overstaan van anderen een standpunt leren verdedigen, onderhandelen en op die manier tot een geslaagd resultaat weten te komen. Dit bleek toch wel aan mij toevertrouwd te zijn. De burgemeester in die tijd was bevriend met een advocaat die in Purmerend al actief was en wist te vertellen dat deze advocaat wel wat versterking kon gebruiken. Eigenlijk was dit toen binnen de kortste keren geregeld. Ik ging in juli 1973 aan de slag als advocaat, als zelfstandige onder begeleiding van deze advocaat. Mijn kantoor was gevestigd aan de Julianastraat, op een steenworp afstand van ons huidige kantoor (Wilhelminalaan 1E).

Met welk gevoel kijk jij terug op de afgelopen 50 jaar?

Ik kijk eigenlijk nooit terug. Wat geweest is, is geweest. Je hebt er niets aan om in het verleden te blijven hangen. Altijd vooruit kijken, nooit terugkijken. Ik kijk met een heel warm en trots gevoel terug op mijn carrière. Advocaat is een prachtig mooi beroep. Het is gevarieerd en daardoor blijft het steeds boeiend. Ik ben mij er wel altijd van bewust geweest dat het leveren van kwaliteit altijd voorop moet staan. Het tot een goed einde weten brengen van een zaak is verslavend, nog steeds.

Je bent op jouw 79e nog steeds actief en betrokken bij de praktijk. Krijg je er inmiddels geen genoeg van?

Ik ben altijd een actief mannetje geweest en dat ik zal ook altijd blijven. Dat zit in onze genen, ik kan niet anders. Naast mijn rol als advocaat heb ik in het verleden altijd diverse nevenfuncties gehad. Ook nu nog ben ik actief, ook naast de werkzaamheden voor Abma Advocaten. Mijn hart gaat uit naar de natuur, daar ben ik dan ook vaak te vinden.

Is er nog een moment in de afgelopen jaren dat voor jou speciaal is?

Ik ontving op enig moment een bericht vanuit de Rechtbank te Alkmaar, met het verzoek om te solliciteren naar de functie van plaatsvervangend-rechter. Naast mijn functie als advocaat zou ik dan voor een of meer dagen in de week kunnen worden ingezet als rechter. Dat verzoek was voor mij de erkenning vanuit de rechterlijke macht voor de wijze waarop ik mijn praktijk voerde. Ik heb de functie van rechter ook met veel plezier vervuld.

Welk advies zou jij aan de advocaten van Abma Advocaten nog willen meegeven?

Zorg er voor dat je een brede blik op de samenleving houdt. Dit doe je door niet enkel actief te zijn in de advocatuur, maar vooral ook daar buiten.

Afbeelding
Rien de Wolf verruilt Amsterdam-Noord voor Purmerend Nieuws 27 mei, 15:35
Afbeelding
Op 23 juni Haring en Meer Party met een knetterende wow-factor Nieuws 27 mei, 09:34
Afbeelding
Met 62 matches bewijst Beursvloer Waterlandse Uitdaging nut en noodzaak Nieuws 27 mei, 09:14
Afbeelding
BRASA Beemster uitgebreid met 13 hotelkamers Nieuws 26 mei, 13:43
Afbeelding
Hans Abma: “Ik ben altijd een actief mannetje geweest en dat zal ik ook altijd blijven…." Column 26 mei, 11:00
Afbeelding
Hoe maken we windenergie nog duurzamer? Duurzaamheid 25 mei, 11:39
Afbeelding
Vakantieplannen? Plan eerst je (levens)testament! Partnerbijdrage 25 mei, 10:00
Afbeelding
OVNH: Dit zijn de Beste Ondernemingen van Noord-Holland 2023 Zakelijk 17 mei, 23:14
Afbeelding
JYSK geopend in Purmerend Nieuws 11 mei, 09:52
Afbeelding
BeursVloer Waterlandse Uitdaging heeft nog ruimte voor deelnemers Nieuws 10 mei, 15:15
Afbeelding
Smakelijk netwerkevent bij 'local hero' Dick Schaap Zakelijk 9 mei, 15:11
Afbeelding
Column PRO: Samen de schouders eronder zetten Column 1 mei, 14:38
Afbeelding
Nieuwe naam voor vermogensbeheer verovert Nederland Nieuws 20 apr., 13:23