Abma Advocaten: Coronaschulden bij het MKB: niet wanhopen, wel doorpakken

Column
Felix Groot.
Felix Groot. (Foto: Els Broers)

Duizenden kleine en middelgrote bedrijven dreigen om te vallen. Het aantal faillissementen stijgt en winsten lopen terug. Vooral het afbetalen van de coronaschuld blijft een probleem.

Een citaat uit een van de vele persberichten hierover. En inderdaad: een hoop ondernemers zitten met een coronaschuldenberg, waar moeilijk overheen gekeken kan worden. Daar komen zorgen over gestegen huren, gestegen loonkosten, gestegen rente bij.

Allerminst gemakkelijk, maar bij de pakken neerzitten verergert de boel. Regelingen (van de Belastingdienst bijvoorbeeld) om de schuldenlast over een langere periode uit te smeren, of zelfs ten dele kwijt te schelden, sluiten binnenkort de poorten (of die zijn zelfs formeel al dicht).

Wie voor deze problemen staat, heeft vaak het hoofd al vol met het überhaupt aan de praat houden van de zaak. Maar het doorschuiven van deze zorgenlast gaat echt niet meer. Lukt het niet zelfstandig, dan is het van urgent belang deskundige hulp te vragen om de mogelijkheden te inventariseren en een plan van aanpak te maken.

Helaas kunt u daarvoor bij verschillende ondernemersorganisaties (als u daar al lid van bent) niet terecht. Die zijn niet voor individuele oplossingen en individuele steun, omdat ze zorg hebben dat dit de concurrentie binnen de branche waarvoor zij staan kan vervalsen. Een begrijpelijk standpunt misschien, waar u echter niet veel aan hebt.

Er zijn verschillende wegen om toch te proberen de schuldenberg beheersbaar te krijgen, zowel qua omvang als wat betreft de tijd die genomen mag worden om tot aflossing te komen. Die mogelijkheden lopen uiteen van eenvoudig en snel toepasbaar naar complex en heel ingrijpend. Maatwerk dus. Maar op het snijvlak van de economische en juridische status van uw bedrijf ligt bijna altijd wel een oplossing.

Abma Advocaten helpt u graag die oplossing te vinden. Wij zijn uiteraard thuis in de juridische (ondernemingsrechtelijke, arbeidsrechtelijke, huurrechtelijke, contractenrechtelijke) implicaties van de verschillende mogelijkheden. Bovendien zijn we - gelukkig maar - succesvol in creatief overleg met de Belastingdienst bij toepassing van (bijvoorbeeld) de Tijdelijke Instructie Saneringen, die niet zelden doorslaggevende verlichting kan brengen.

Hoe doen we dat? We maken samen met u een analyse van de kernproblemen. Helpen met het selecteren en efficiënt maken van de maatregelen om deze aan te pakken. En informeren u uitvoerig en uiteraard vooraf over de juridische gevolgen die aan het plan van aanpak zijn verbonden. Zo helpen wij met het beschermen van uw zakelijke én uw privé belangen. Vervolgens zetten we alles in werking zoals afgesproken, begeleiden de te nemen stappen en sturen we deze samen met u naar een zo goed mogelijke uitkomst.

Nou zit het u op dit moment financieel tegen. Anders had u deze problemen niet en was u allang afgehaakt bij het lezen van dit stukje. Dus op een pak advieskosten, zonder uitzicht op resultaat, zit u ook niet echt te wachten. Ook hier hebben we wat voor. We gaan eerst - in gesprek met u - aan de slag met de nodige analyses voor het ontwerpen van uw plan van aanpak. Vrijblijvend. Zien we daar samen met u brood in, en u wilt van Abma Advocaten verdere begeleiding, dan maken we glasheldere afspraken over de advieskosten.

Niet wanhopen dus, maar doorpakken. Daarbij zijn we graag behulpzaam. En het is bekend: dat doen we graag en dat doen we goed.

Voor verdere vragen of een afspraak voor een vrijblijvend gesprek kunt u terecht bij Felix Groot (groot@abma-advocaten.nl of 06-52386061).

Afbeelding
Lancering digitale Vacaturebank Zaanstreek-Waterland Nieuws 8 nov., 10:00
Afbeelding
Businessclub Purmersteijn timmert flink aan de weg Nieuws 7 nov., 17:00
Afbeelding
Column VOWA: Het wordt flink afzien! Column 7 nov., 16:00
Afbeelding
Nieuw kantoor Quadyck Real Estate met ruimte voor groei Algemeen 7 nov., 15:00
Afbeelding
Werkzaamheden brug A7 Nieuws 7 nov., 13:49
Afbeelding
AF-X Fire Solutions: Het perfecte brandblussysteem zonder water komt uit Purmerend Nieuws 7 nov., 10:00
Afbeelding
Column PRO: De weg naar een realistische ontwikkelstrategie voor de Koog Column 6 nov., 16:00
Afbeelding
Stemming BIZ Vastgoedeigenaren gaat van start Nieuws 6 nov., 15:00
Afbeelding
Abma Advocaten: Hoe te beschikken over de bankrekening van een overledene Column 6 nov., 10:00
Afbeelding
Hayhoe Familierechtadvies: Stelen uit de (toekomstige) erfenis Column 3 nov., 16:06
Afbeelding
Netwerk Purmerend en PRO: presenteren avond met Tom Coronel Nieuws 3 nov., 12:00
Afbeelding
Notaris Ten Brinke: laat uw testament regelmatig controleren Partnerbijdrage 2 nov., 11:00
Afbeelding
Werkom brengt sociale ondernemers samen om impact te maken Zakelijk 2 nov., 10:54

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen