Abma Advocaten: Hoe te beschikken over de bankrekening van een overledene

Column
Marije Sliphorst-Dekker van Abma Advocaten.
Marije Sliphorst-Dekker van Abma Advocaten. (Foto: Els Broers)

Discussie tussen de erfgenamen over de nalatenschap, het komt helaas vaak genoeg voor. In de column van Rachel Hayhoe (Hayhoe Familierechtadvies) in deze editie van Regio Zaken heeft u al de nodige adviezen gekregen over het beschikken over de bankrekening van de overledene, zowel voor als na overlijden. In deze column wil ik een praktijkvoorbeeld met u bespreken, waarin een erfgenaam werd geconfronteerd met een broer en zijn partner die het kennelijk niet zo nauw hadden genomen met het beschikken over de gelden van de overledene.

Stelt u voor, u hebt één broer. Vader is al langere tijd geleden overleden en moeder is recent komen te overlijden. Broer en zijn partner kwamen vaak bij moeder over de vloer. Zij zorgden voor moeder, haalden boodschappen en regelden tal van zaken. Moeder had een levenstestament laten opstellen, waarin zij uw broer en zijn partner heeft gemachtigd om haar (financiële) zaken te regelen. In dat kader hadden broer en zijn partner ook toegang tot de rekening van moeder, welke om die reden was omgezet naar een en/of rekening. Uw verhouding met moeder was verder goed, maar u bemoeide zich verder niet met de financiën. De koopwoning, met flinke overwaarde, wordt op enig moment verkocht. De hypotheek was al lang en breed afgelost. De laatste periode voor haar overlijden heeft moeder haar tijd doorgebracht in een verzorgingstehuis.

Na overlijden van moeder krijgt u van uw broer en partner te horen dat met het saldo op de bankrekening de uitvaartkosten en wat andere lopende kosten zijn voldaan en dat onder aan de streep verder niets meer valt te verdelen. Dit vindt u toch opvallend te horen. Waar is dan de overwaarde van de koopwoning van moeder gebleven (van bijna twee ton)? U stelt hierover wat vragen aan uw broer en partner, maar krijgt niet of niet afdoende antwoord.

In dit geval is het goed om te weten dat u als erfgenaam recht heeft op informatie van uw broer en partner. Uw broer en zijn partner zijn ook gehouden om jegens u rekening en verantwoording af te leggen over het door hen gevoerde beheer over het vermogen van moeder voor haar overlijden, alsook na overlijden. De bankafschriften en overige documentatie moet worden verstrekt. Zoals Rachel Hayhoe ook heeft aangestipt, uit de te ontvangen bankafschriften kan alle informatie boven water worden gehaald.

Indien die informatie niet vrijwillig wordt verstrekt, dan kunt u uw broer en zijn partner dagvaarden en vorderen dat deze rekening en verantwoording jegens u wordt afgelegd. Daarbij kan worden gevorderd dat alle informatie wordt verstrekt. Om daadwerkelijk voor elkaar te krijgen dat u ook alle informatie krijgt, kan aan deze vordering een dwangsom worden gekoppeld. Indien de rechtbank bijvoorbeeld bepaald dat de informatie binnen veertien dagen moet worden verstrekt en dit wordt niet gedaan, dan verbeuren uw broer en zijn partner een door de rechtbank bepaalde dwangsom (bijvoorbeeld 100 of 250 euro) per dag, voor iedere dag dat de informatie later of niet volledig wordt verstrekt.

Deze bankafschriften dienen volledig schoon en onbewerkt te zijn. Er mogen geen pagina’s worden achtergehouden. In dit geval blijkt uw broer en zijn partner nu juist een bankafschrift achter te houden, waar ‘toevalligerwijs’ twee overboekingen van in totaal 44.000 euro naar de eigen rekening zichtbaar op was. Een complete controle van de bankafschriften leerde dat uw broer en zijn partner een slordige 170.000 euro (de volledige overwaarde) zichzelf hadden toegeëigend. Doordat zij hierover niet eerder openheid van zaken over hadden gegeven, heeft de Rechtbank uiteindelijk bepaald dat zij dit volledige bedrag aan u moeten betalen (zij verbeurde dus hun aandeel in dit bedrag).

Hebt u vragen over de afwikkeling van een nalatenschap? Wilt u een andere erfgenaam om rekening en verantwoording vragen? Wit u de beschikking krijgen over alle relevante informatie? Neem dan contact met ons op!

www.abma-advocaten.nl

Afbeelding
Lancering digitale Vacaturebank Zaanstreek-Waterland Nieuws 8 nov., 10:00
Afbeelding
Businessclub Purmersteijn timmert flink aan de weg Nieuws 7 nov., 17:00
Afbeelding
Column VOWA: Het wordt flink afzien! Column 7 nov., 16:00
Afbeelding
Nieuw kantoor Quadyck Real Estate met ruimte voor groei Algemeen 7 nov., 15:00
Afbeelding
Werkzaamheden brug A7 Nieuws 7 nov., 13:49
Afbeelding
AF-X Fire Solutions: Het perfecte brandblussysteem zonder water komt uit Purmerend Nieuws 7 nov., 10:00
Afbeelding
Column PRO: De weg naar een realistische ontwikkelstrategie voor de Koog Column 6 nov., 16:00
Afbeelding
Stemming BIZ Vastgoedeigenaren gaat van start Nieuws 6 nov., 15:00
Afbeelding
Abma Advocaten: Hoe te beschikken over de bankrekening van een overledene Column 6 nov., 10:00
Afbeelding
Hayhoe Familierechtadvies: Stelen uit de (toekomstige) erfenis Column 3 nov., 16:06
Afbeelding
Netwerk Purmerend en PRO: presenteren avond met Tom Coronel Nieuws 3 nov., 12:00
Afbeelding
Notaris Ten Brinke: laat uw testament regelmatig controleren Partnerbijdrage 2 nov., 11:00
Afbeelding
Werkom brengt sociale ondernemers samen om impact te maken Zakelijk 2 nov., 10:54

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen