ChatGPT (A.I.): bedreiging of zege voor juristen?

Column
Het team van Abma Advocaten.
Het team van Abma Advocaten. (Foto: Els Broers)

Jaren geleden kregen we Google, een zoekmachine die een bron van informatie geeft aan de zoeker. Nu is er weer iets nieuws: ChatGPT. Een online tool die niet alleen informatie geeft, maar zelfs hele stukken kan schrijven. De wereld staat op z’n kop, het onderwijs moet veranderen want werkstukken/scripties zijn niet meer voldoende. Een logische vraag gelet op het feit dat ChatGPT ook hele overeenkomsten kan schrijven: is dit het einde voor advocaten? Wij denken van niet.

Het is namelijk eigenlijk een herhaling van het verleden. Ook bij de introductie van Google bestond het idee dat mensenwerk vervangen kan worden. Dat was toen niet het geval en naar onze overtuiging ook nu niet. De rol van een jurist zal veranderen, maar mensenwerk blijft onvervangbaar, al is het alleen maar omdat de mens doorvraagt en Google niet. Wat dat kan opleveren, bewijst het volgende praktijkvoorbeeld:

Een stel wilde trouwen, in mijn herinnering omdat er een kindje op komst was. Zij hadden gehoord dat wanneer je trouwt alle bezittingen én schulden gemeenschappelijk worden (dat is sinds 2018 overigens niet meer het geval). Deze boedelmenging wilden zij voorkomen omdat meneer vooral schulden had en mevrouw bezittingen waaronder een eigen huis. Zij wilden dus voorkomen dat het huis kon worden opgeëist door de schuldeisers van meneer. Maar in plaats van een advocaat of notaris te bellen, besloten zij Google te raadplegen. Google gaf het juiste antwoord dat boedelmenging wordt voorkomen door huwelijkse voorwaarden. Op de vraag wanneer huwelijkse voorwaarden kunnen worden opgesteld, kwam ook het juiste antwoord: zowel voor als tijdens het huwelijk. Dus dacht het stel probleemloos eerst te kunnen trouwen en later de huwelijkse voorwaarden te kunnen opstellen. En zo geschiedde. Echter, juist daar zat de cruciale fout, want huwelijkse voorwaarden tijdens een huwelijk, maakt een boedelmenging in het verleden niet ongedaan. Dát had Google niet verteld omdat die vraag niet was gesteld. En die fout kon niet gerepareerd worden, zelfs niet met een echtscheiding.

Conclusie

Conclusie: je kunt Google dus prima een vraag stellen, maar omdat Google niet doorvraagt (waarom stel je deze vraag), bestaat het risico dat de vraag te beperkt is en/of het antwoord verkeerd wordt geïnterpreteerd. Ik heb de casus door ChatGPT gehaald en hetzelfde antwoord komt naar voren: zowel voor als tijdens het huwelijk. Een juist antwoord, maar niet het juiste antwoord voor dit stel.

Als dit stel van te voren naar een notaris of advocaat was gegaan, dan was dit hoogstwaarschijnlijk anders verlopen. Tijdens de intake wordt gevraagd naar de waarom, voor zover dit in het gesprek al niet op een natuurlijke wijze naar voren komt. Een deskundige had dan meteen gezegd: uitsluitend voor het huwelijk.

Investeer in professional

Een simpel voorbeeld dat bewijst hoe belangrijk het deskundige menselijke oog/oor blijft. Om een schrijver van de vorige editie van Regio Zaken te citeren: ‘If you think it’s expensive to hire a professional, wait until you hire an amateur’ waar ik aan zou willen toevoegen ‘or try to do it yourself’. Investeer bij belangrijke beslissingen altijd in goed advies van een professional, het kan zo veel ellende (en geld) besparen.

A.I. zal, net als Google, een fantastische aanvulling zijn en zal een bron van informatie opleveren voor iedereen. Het zal het werk van deskundigen zoals advocaten zeker veranderen, maar niet vervangen. Ik durf bijna te zeggen: integendeel. Want zolang verkeerd wordt gegoogeld, ontstaan er fouten en blijven advocaten nodig om die te corrigeren.

www.abma-advocaten.nl

Nathalie en Gertjan in de multifunctionele gastenruimte met fraai uitzicht op de Beemster natuur.
Huize Leeghwater: ideale combinatie van natuur, spiritualiteit en verwennerij Nieuws 22 feb, 10:27
Hans Sal en zijn partner Sandra.
Hans Sal van Deitmers Mannenmode: Nooit bij de pakken neerzitten Nieuws 21 feb, 14:50
Marcel ten Brinke
"Ben jij IT-notaris? Kun je dan mijn laptop repareren?" Partnerbijdrage 21 feb, 11:18
Thierry van der Weide
Column VOWA: Nog meer A7 Column 21 feb, 11:00
Afbeelding
Column PRO: De kracht van gezamenlijke inspanningen Column 21 feb, 10:00
Steven Grevenstuk: "Wanneer de Tech Campus er komt zie ik hele goeie mogelijkheden om binnen die nieuwe opzet tot een vorm van samenwerking te komen."
Brok Decor: Champions League van de festivalaankleding Nieuws 20 feb, 16:00
Rachel Hayhoe
Column: Waarom duurt de afwikkeling van een nalatenschap zo lang? Column 20 feb, 13:35
Patrick Colli, Maaike Neesen en Henry Wassink.
Horizon College: Tech Campus voor onderwijs belangrijke schakel met bedrijfsleven Onderwijs 20 feb, 10:00
Ontvangst van burgemeester Ellen van Selm.
125 jaar oud Koopman Optiek ontvangt predicaat hofleverancier Nieuws 19 feb, 14:00
Marije Sliphorst-Dekker van Abma Advocaten.
Hoe zit het met die cookiebanners? Column 19 feb, 10:00
De Koepel in Haarlem.
Gratis cybercrimebijeenkomst van het OM voor MKB'ers Nieuws 7 feb, 13:00
De studenten van het Horizon College in De Purmaryn. In het midden Noëlle en Manouk.
Op safari langs Waterlandse leerbedrijven in de hospitality Nieuws 29 jan, 09:27
Richard Blom (midden) op de foto met van links naar rechts vriend Georges Lotze, Anita Rensen, Anita Bom en Jasper de Busser.
Café Gean bestaat 10 jaar, zaterdag 27 januari groot feest in winkelcentrum Makado Nieuws 22 jan, 18:50