Hayhoe Familierechtadvies: “Dat is aan mij beloofd en ohhh, mag ik dat ook hebben?

Column
Rachel Hayhoe
Rachel Hayhoe (Foto: Els Broers)

Het zal je maar gebeuren, je lievelingsoom is opgenomen in het ziekenhuis en het gaat niet goed. Gelukkig ben je op tijd en kun je nog net afscheid nemen voor hij overlijdt. Je hebt hem beloofd dat je zijn uitvaart zal regelen.

Bij de buren van je oom, die jou ook kennen, haal je de huissleutel op en daar heb je een bespreking met de uitvaartondernemer. De uitvaartondernemer is nog maar net weg als een andere buurman voor de deur staat: jouw oom had zo’n handige bladblazer, die had hij aan hem beloofd. Verdwaasd loop je samen met de buurman de garage bij het huis in, kijkt de buurman belangstellend naar al het gereedschap en rommelt daar wat in voor je de bladblazer meegeeft. Hij geeft aan dat hij later ook nog wel wat gereedschap zou willen hebben.

Je moeder is meegegaan om je te ondersteunen en omdat zij op 2 uur rijden woont, besluit ze in de woning van je oom te blijven slapen tot de uitvaart. Haar nieuwe vriend is ook mee en voor je het doorhebt heeft hij na het openen van twee lades in de woning de autosleutels al gevonden. En later kom je er achter dat de € 200, waarvan je oom je voor zijn overlijden nog had gezegd dat dat er lag, niet meer in dezelfde lade ligt als de autosleutels.  

Wat voor gevoel geeft dit aan u als u dit leest? Voelt dit prettig? Voelt dit als een juiste gang van zaken? Zou u moeder (en vriend) in de woning laten slapen? In de praktijk komt het voorgaande regelmatig voor. Mogelijk goed bedoeld, maar soms met vergaande consequenties of gewoonweg niet naar wens van de overledene. Zoals ik in mijn vorige column ook schreef over stelen uit de (toekomstige) erfenis, kunnen ook deze gedragingen leiden tot een beschuldiging van diefstal of het door gedragingen aanvaarden van een nalatenschap, waardoor je in privé aansprakelijk kan worden voor de schulden van de nalatenschap. En verzwijg of verduister je een goed, raak je je aandeel kwijt in dat goed. 

Indien je te maken krijgt met een overlijden en je hebt of krijgt de rol toegedeeld om de uitvaart te regelen, is dat het allerbelangrijkste. Dat betekent mogelijk ook dat je in de woning op zoek moet gaan naar uitvaartpolissen en een testament, maar daar hoeft niet de hele familie bij te helpen. Familie die mogelijk grotendeels uit nieuwsgierigheid graag kasten en lades opentrekken, zaken bekijken en zelfs meenemen.  

Maar er mag niets uit de woning worden meegenomen, met uitzondering van waardevolle voorwerpen die je in bewaring kunt nemen. Als bescherming tegen inbraak bijvoorbeeld. En wat te denken als later blijkt dat er een testament is, waarin anderen dan de familie worden aangewezen tot erfgenamen? Dan had je niets in de woning te zoeken en mocht je zeker geen spullen uit de woning meenemen. 

Wat kun je wél doen? Zodra je de overlijdensakte van de uitvaartondernemer hebt ontvangen kun je het Centraal Testamenten Register raadplegen of de overledene een testament heeft gemaakt. Dan kun je bij de aangegeven notaris een kopie van het testament opvragen, welke kopie je ontvangt als je bijvoorbeeld erfgenaam of executeur bent.  In het testament staat wie de nalatenschap gaat afwikkelen. Is dat een executeur, dan zal hij/zij het beheer van de woning van jou overnemen en ook inventariseren wat er in de woning aanwezig is. Maar dat kan dus ook zijn inventariseren wat er aanwezig had moeten zijn voor de familie in de woning was. Soms zijn executeurs goed op de hoogte wat er in huis is, dus neem niets mee uit de woning (tenzij bewaring) en geef niets weg! 

Weet je voor het overlijden al dat er een executeur is aangewezen, bel deze executeur dan meteen nadat je de uitvaartondernemer hebt gebeld, zodat deze in actie kan komen (en bijvoorbeeld meteen de sloten van de woning kan vervangen).  

Heb je vragen wat je wel of niet moet doen na een overlijden van iemand in je omgeving? Wil je weten wat er nu precies staat in het testament van een overledene? Heb je ondersteuning nodig bij de afwikkeling van een nalatenschap? Neem contact met ons op.

Rachel Hayhoe

Hayhoe Familierechtadvies

Gorslaan 47, 1441 RG Purmerend, T 0299-473396

www.hayhoefamilierechtadvies.nl

Nathalie en Gertjan in de multifunctionele gastenruimte met fraai uitzicht op de Beemster natuur.
Huize Leeghwater: ideale combinatie van natuur, spiritualiteit en verwennerij Nieuws 22 feb, 10:27
Hans Sal en zijn partner Sandra.
Hans Sal van Deitmers Mannenmode: Nooit bij de pakken neerzitten Nieuws 21 feb, 14:50
Marcel ten Brinke
"Ben jij IT-notaris? Kun je dan mijn laptop repareren?" Partnerbijdrage 21 feb, 11:18
Thierry van der Weide
Column VOWA: Nog meer A7 Column 21 feb, 11:00
Afbeelding
Column PRO: De kracht van gezamenlijke inspanningen Column 21 feb, 10:00
Steven Grevenstuk: "Wanneer de Tech Campus er komt zie ik hele goeie mogelijkheden om binnen die nieuwe opzet tot een vorm van samenwerking te komen."
Brok Decor: Champions League van de festivalaankleding Nieuws 20 feb, 16:00
Rachel Hayhoe
Column: Waarom duurt de afwikkeling van een nalatenschap zo lang? Column 20 feb, 13:35
Patrick Colli, Maaike Neesen en Henry Wassink.
Horizon College: Tech Campus voor onderwijs belangrijke schakel met bedrijfsleven Onderwijs 20 feb, 10:00
Ontvangst van burgemeester Ellen van Selm.
125 jaar oud Koopman Optiek ontvangt predicaat hofleverancier Nieuws 19 feb, 14:00
Marije Sliphorst-Dekker van Abma Advocaten.
Hoe zit het met die cookiebanners? Column 19 feb, 10:00
De Koepel in Haarlem.
Gratis cybercrimebijeenkomst van het OM voor MKB'ers Nieuws 7 feb, 13:00
De studenten van het Horizon College in De Purmaryn. In het midden Noëlle en Manouk.
Op safari langs Waterlandse leerbedrijven in de hospitality Nieuws 29 jan, 09:27
Richard Blom (midden) op de foto met van links naar rechts vriend Georges Lotze, Anita Rensen, Anita Bom en Jasper de Busser.
Café Gean bestaat 10 jaar, zaterdag 27 januari groot feest in winkelcentrum Makado Nieuws 22 jan, 18:50