Hoe maken we windenergie nog duurzamer?

Duurzaamheid
Kees Turnhout van Port of Den Helder (een van de deelnemers aan de CIRCO Track), Ronald Bleeker en Mariëlle de Munnik.
Kees Turnhout van Port of Den Helder (een van de deelnemers aan de CIRCO Track), Ronald Bleeker en Mariëlle de Munnik. (Foto: Marco van Ammers)

Windenergie zit in een stroomversnelling. De komende jaren komen er veel nieuwe windmolens bij. Tegelijkertijd worden de eerste windmolenparken ontmanteld, omdat ze aan het einde van hun levensduur zijn. Wat moeten we doen met de – vaak moeilijk recyclebare - materialen die vrijkomen en hoe ontwerpen we nieuwe windmolens op een circulaire manier? In Noord-Holland kwamen bedrijven bijeen om in het opleidingsprogramma CIRCO Track aan een duurzame oplossing te werken om de energietransitie te versnellen door minder afval te verspillen.

Steeds meer bedrijven kiezen voor groene stroom om de CO2- voetafdruk te verkleinen en een oplossing te vinden voor de hoge energieprijzen. Deze groene energie wordt onder andere opgewekt door windmolens. Er is een steeds groter wordend aandeel energie uit wind. Tegelijkertijd naderen windmolens die jaren geleden gebouwd zijn hun end-of-life. Mariëlle de Munnik, Business Development Manager Duurzaam Ondernemen bij Rabobank: “De windturbine zelf is goed te recyclen, maar dat is voor de rotorbladen nog niet het geval. Uit onderzoek door TNO blijkt dat daardoor in Europa jaarlijks zo’n 4 miljoen ton composiet bladafval ontstaat. Daarom moeten we ervoor zorgen dat bestaande windmolens en rotorbladen niet op de afvalberg terecht komen. We willen de levensduur van bestaande windmolens met slimme oplossingen verlengen, de grondstoffen tot nieuwe producten verwerken en nieuwe windmolens op een circulaire manier ontwerpen. Zodat windenergie ook echt duurzame energie wordt.”

Nieuwe businesskansen

Hoe meer organisaties duurzaam ondernemen, hoe sneller de energietransitie zal verlopen. Coöperatief directeur Rabobank Ronald Bleeker: “De economische groei heeft, zo weten we inmiddels, ook een keerzijde. Bijvoorbeeld als we kijken naar het klimaat. Dat moet anders. Met onze missie ‘Growing a better world together’ omarmt Rabobank innovatie, groei en verduurzaming. Daarom investeren we in het samen bedenken van oplossingen waar de klant, de buurt en de wereld beter van worden.” De vraagstukken rondom windenergie zijn onderzocht door een zevental bedrijven die deelnamen aan de CIRCO Track Windmolens. Mariëlle: “In samenwerking met CIRCO, Impact Hub, Provincie Noord-Holland en Noorderwind zijn we onlangs deze CIRCO Track gestart. CIRCO Track is een driedaags programma dat bedrijven in beweging brengt om circulair te ondernemen. Met dit programma ontdekken deelnemers waar in hun keten waardeverlies zit, met welke circulaire designstrategie zij hier een oplossing voor kunnen vinden en welk circulair businessmodel hierbij past. Het vraagstuk rondom windenergie biedt een groot aantal economische kansen.”

“We zien dat deelnemers aan de CIRCO Tracks de samenwerking opzoeken en op die manier tot verrassend nieuwe inzichten en innovaties komen. De een kwam met een techniek om vezels uit het composieten turbineblad te winnen. Een ander bedacht een plan om de levensduur van windmolens te verlengen door het onderhoud anders aan te pakken. Een van de ondernemers kwam met het idee om data in te zetten, zodat mankementen sneller op te sporen zijn. En er is bedacht om materialen van ontmantelde windmolens in te zetten om bestaande windmolens te repareren en zo de levensduur te verlengen, aldus Mariëlle. “Samen kunnen we tot echt duurzame windenergie komen.”

Circulair ondernemen

“Ondernemers hebben een sleutelrol in de transitie naar een toekomstbestendige economie en een brede welvaart in Nederland”, geeft Mariëlle aan. Bedrijven die duurzaam en circulair ondernemen zijn bovendien innovatiever en veerkrachtiger. Verduurzamen loont en circulair ondernemen biedt nieuwe businesskansen. Je vergroot je concurrentiekracht, je creëert nieuwe waarden voor het bedrijf en de klanten. Wij helpen ondernemers met het vinden van nieuwe kansen en hoe ze die kunnen benutten. Met de CIRCO Tracks brengen we ketenpartners bij elkaar die gezamenlijk werken aan een nieuw, circulair businessmodel. Die samenwerking leidt tot meer dan wat individueel haalbaar is. Dat is precies wat we nodig hebben om de transitie naar een circulaire economie te versnellen en tot een succes te maken!”

Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp.
Levenswerk Joh. de Vries met succes voortgezet aan Verzetslaan Algemeen 11 apr, 10:00
Karin Kuin overhandigt de cheque aan Thierry.
VOWA: Oproep voor goede ideeën! Column 10 apr, 17:00
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij.
Ondernemerstalkshow NV Purmerend kan steuntje in de rug gebruiken Evenement 10 apr, 16:00
De ene stand op Waterland Culinair stond er nog mooier bij dan de ander.
Sligro scoort met Waterland Culinair en Ladies Night Evenement 10 apr, 14:00
"Met Rabobank zijn we verzekerd van een strategisch partner." Thijs Nieuwenhuizen (l), Angela van den Heuvel (m) en Matthijs Vink (r).
H20 Esports Campus succesvol op weg naar volwassen organisatie Zakelijk 10 apr, 10:00
Daan (links) en Jay-Richi: "Pas met een logo van 6 x 5  was ik tevreden.”
Tol Coating: aan ambitie geen gebrek Ondernemen 9 apr, 16:00
Afbeelding
PRO: en gemeente: samen op pad naar ondernemers Column 9 apr, 15:28