Exclusief Vlaams trappistenbier nu in Purmerend

Nieuws
Arthur Keyner maakte bij Arthur & CO graag ruimte voor het bijzonder trappistenbier.
Arthur Keyner maakte bij Arthur & CO graag ruimte voor het bijzonder trappistenbier. (Foto: RodiMedia/NV

Het exclusieve trappistenbier van de monniken uit het Vlaamse Westvleteren ging lang tegen woekerprijzen over de toonbank. Of beter gezegd: werd verkocht via de zwarte markt. Het aanbod was zo laag en de populariteit zo groot, dat het bier zelfs illegaal werd aangeboden. Gelukkig kunnen bierliefhebbers vanaf nu (legaal) terecht bij Arthur & CO, de drankenspecialist in het winkelcentrum Makado in Purmerend. 

Arthur Keyner, eigenaar van zelfstandige slijterij Arthur & CO, vertelt het smeuïge verhaal met flair. “In het 19e-eeuws cisterciënzerklooster Sint-Sixtusabdij in het Vlaamse Westvleteren brouwen de monniken trappistenbier. De bierverkoop ging lang op afspraak, vond alleen plaats aan de poort van het klooster en was aan strenge regels verbonden. Je moest je bestelling telefonisch doorgeven, een tijdstip afspreken en het kenteken doorgeven van de auto waarmee je de bestelling kwam ophalen. Had je toevallig de auto van je buurman geleend, dan kreeg je je bestelling niet mee.”  

Woekerprijzen 

De kwaliteit van het trappistenbier Westvleteren was zo ongekend hoog, dat bierliefhebbers hun weg naar het klooster snel wisten te vinden. Al gauw werd de vraag groter dan het aanbod. Arthur: “De Sint-Sixtusabdij brouwt jaarlijks 7500 hectoliter liter bier. Voldoende om in het levensonderhoud van de monniken en het onderhoud van het klooster te voorzien, de rest van het geld wordt besteed aan goede doelen. Doordat steeds meer bierliefhebbers het trappistenbier wilden hebben, werd het bier op de zwarte markt tegen woekerprijzen verkocht. Dat was natuurlijk in strijd met de normen en waarden van de monniken van de abdij. Bovendien ging door de illegale handel veel karakteristieke houten kratten en lege flessen verloren.”

Het bier werd op de zwarte markt tegen woekerprijzen verkocht 

Prominente plek 

Sinds kort is Arthur & CO een van de zelfstandige slijters die het bier mag verkopen. “We kregen het nieuws via onze groothandel in speciaalbieren. Daar zijn we natuurlijk ontzettend trots op en blij mee.” Ondanks zijn beperkte winkelruimte maakt Arthur samen met zijn vrouw Corina (De CO uit Arthur & CO) graag een prominente plek vrij om de soorten Blond, 8 en 12 te verkopen. Het bier wordt in Nederland in kartonnen dozen omgepakt. Arthur: “De houten kratjes komen niet op de Nederlandse markt. De klant kan de lege flesjes naar ons terugbrengen, wij zorgen ervoor dat ze retour gaan naar de abdij.”  

Ruimte 

Ondanks het feit dat Arthur en Corina een kleine winkel hebben, maken ze graag ruimte voor het bijzonder trappistenbier. Arthur: “We voeren al dertien jaar lang een uitgebreid assortiment binnen- en buitenlands gedistilleerd, waaronder gespecialiseerde whisky’s, jenevers, speciaalbieren en – tegenwoordig heel populair – de kant en klare De Kuyper cocktails.  Omdat wij een beperkte ruimte hebben, is er een kleine voorraad. Maar we kunnen bijna alle dranken leveren, ook de zeer exclusieve, meestal binnen een tot twee werkdagen. En hoewel een tripje naar Vlaanderen om speciaal trappistenbier op te halen ook leuk is, is het bij ons toch wel even wat makkelijker!” 

Afbeelding
“Huwelijkse voorwaarden hebben ook aandacht nodig" Partnerbijdrage 19 sep., 16:00
Afbeelding
Restaurant Gachita vaart al eenendertig jaar eigen koers Nieuws 19 sep., 13:35
Afbeelding
Exposanten op Waterland Werkt hebben er zin in Nieuws 19 sep., 12:36
Afbeelding
BIZ Purmerend Binnenstad sterke gesprekspartner Algemeen 19 sep., 12:14
Afbeelding
Binnenstad Purmerend: van shoppen tot samenkomen in Eggert Center Nieuws 18 sep., 14:47
Afbeelding
Restaurant TWAALF: “Ik ben gewoon ontzettend trots op wat er nu staat!" Nieuws 18 sep., 13:38
Afbeelding
ESNW: slimmer werken in plaats van harder Nieuws 18 sep., 11:41
Afbeelding
Bedrijventerrein Baanstee Noord steeds beter bereikbaar Nieuws 17 sep., 15:08
Afbeelding
Column VOWA: Ondertussen bij de provincie… Column 16 sep., 10:33
Afbeelding
Het “echtscheidingstestament" Column 15 sep., 11:40
Afbeelding
De praktijk in de klas; Meindert Engberts geeft het voorbeeld Onderwijs 15 sep., 10:20
Afbeelding
Abma Advocaten: Coronaschulden bij het MKB: niet wanhopen, wel doorpakken Column 14 sep., 11:02
Afbeelding
Nuchtere doener met scherp oog voor verbinding Nieuws 13 sep., 19:00