Joop ten Klei (1941-2023): ondernemer met groot maatschappelijk hart

Nieuws
Joop ten Klei.
Joop ten Klei. (Foto: Anthony MASSART)

PURMEREND - De stad heeft een markante Purmerender verloren. Afgelopen zaterdag overleed Joop ten Klei op 82-jarige leeftijd. Joop speelde een rol van betekenis op tal van terreinen in de marktstad. Niet alleen in en voor het bedrijfsleven, maar zeker ook door zijn betrokkenheid bij tal van goede doelen en bij de activiteiten en het verenigingsleven in Purmerend. Met niet als minste wapenfeiten zijn rol bij ondernemersvereniging IBG en Purmerend Marktstad.

Het familiebedrijf Ten Klei werd in 1953 opgericht in Amsterdam. In 1976 verhuisde het naar De Koog in Purmerend en Joop en zijn gezin verhuisden mee. Naast het drukke werk legde Joop al snel zijn energie ook in de marktstad. Zo was hij, samen met onder andere Ber Jonk en Bert Ooms, medeoprichter van ondernemersvereniging IBG. Omdat het belangrijk was, zo meende hij, om gezamenlijk met de gemeente te kunnen sparren en eventueel vanuit het bedrijfsleven een vuist te kunnen maken. De IBG was jaren actief voor het overging in de huidige ondernemersvereniging PRO: Maar Joop had het niet alleen goed voor met het bedrijfsleven in Purmerend, hij was even betrokken bij zijn eigen werknemers die hij stuk voor stuk hoog had zitten en voor wie hij een grote verantwoordelijkheid voelde.

Nazomerfeestweek en Sinterklaasintocht

Ondanks het grote familiebedrijf, dat met 200 tot 300 werknemers tot de grootste in Purmerend behoorde, en waar hij, aldus zijn zoons, zelf in de ochtend de deuren opende, vond hij tijd om ook zijn maatschappelijke hart te laten slaan. En wel als voorzitter van de Stichting Purmerend Marktstad. Daar nam hij mede het initiatief tot de Purmerendse Nazomerfeestweek en ook tot de grootse intocht van Sinterklaas, waar hij zich graag actief mee bezighield. Daarnaast was hij met zijn voetbalhart lang actief als jeugdvoorzitter bij FC Purmerend. Waarvan hij overigens veel van zijn pupillen later terugzag en welkom kon heten in zijn bedrijf. Tussendoor was hij jarenlang regiovoorzitter van Unicef Waterland, en maakte hij zich sterk voor KiKa.

Teruggeven aan de maatschappij

Dat alles omdat, maatschappelijk ingesteld als hij was, hij iets wilde teruggeven aan de maatschappij. En daar maakte hij tijd voor, al was hij 80 uur in de week in de weer. Het was, naast zijn drukke werk, de rode draad in het leven van Joop ten Klei. Vol energie, al moest zijn toetreding tot Rotary Purmerend wachten tot hij bijna met pensioen ging. Maar ook daar genoot hij van, en hij voelde zich er thuis.

Begin jaren ’90 werd Ten Klei, toen inmiddels al jaren gevestigd op De Baanstee, onderdeel van de eveneens in Purmerend gevestigde Senefelder groep. Het pensioen kon wachten, want Joop richtte in 2006 samen met zijn dochter Jacqueline, het bedrijf DM Impressions op. Vijf jaar geleden, op 77-jarige leeftijd, trok hij ook daar de deur achter zich dicht. Zijn zoon Gert-Jan nam het stokje van hem over en zette het bedrijf samen met Jacqueline voort.

Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Hoe zijn inzet voor de stad werd gewaardeerd blijkt uit het feit dat Joop bij zijn afscheid van Purmerend Marktstad een bijzondere steen van Slot Purmersteijn in ontvangst mocht nemen. Hij ontving tevens, voor zijn verdiensten voor Purmerend, een lintje in de Orde van Oranje-Nassau. En na alle gedane zaken kon hij eindelijk wat meer tijd vinden voor zijn hobby’s; golfen en vogels.

In Joops tijd bij de Sinterklaasintocht startte die dag traditiegetrouw op bij café Spijkerman, waar de puntjes voor deze grote dag op de i werden gezet. De dag werd afgesloten te midden van alle kinderen in de Koepelkerk. Geen mooiere plek voor zijn uitvaart dus dan die Koepelkerk, waarna de familie de uitvaart afsluit met een borrel en een hapje bij Spijkerman. De cirkel rond, al loopt hij andersom. Een Purmerends afscheid, deze bijzondere man waardig.

Joop laat zijn vrouw Grada, drie kinderen, tien kleinkinderen en twee achterkleinkinderen achter. En ongetwijfeld heel veel mensen met mooie herinneringen aan hem. 

Op zaterdag 19 augustus wordt Joop begraven. De uitvaart vindt plaats om 10.00 uur bij de Nicolaaskerk op de Kaasmarkt in Purmerend. Correspondentieadres: Familie Ten Klei, Signaal 95, 1446 WT Purmerend.


(Foto: aangeleverd)

Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp.
Levenswerk Joh. de Vries met succes voortgezet aan Verzetslaan Algemeen 11 apr, 10:00
Karin Kuin overhandigt de cheque aan Thierry.
VOWA: Oproep voor goede ideeën! Column 10 apr, 17:00
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij.
Ondernemerstalkshow NV Purmerend kan steuntje in de rug gebruiken Evenement 10 apr, 16:00
De ene stand op Waterland Culinair stond er nog mooier bij dan de ander.
Sligro scoort met Waterland Culinair en Ladies Night Evenement 10 apr, 14:00
"Met Rabobank zijn we verzekerd van een strategisch partner." Thijs Nieuwenhuizen (l), Angela van den Heuvel (m) en Matthijs Vink (r).
H20 Esports Campus succesvol op weg naar volwassen organisatie Zakelijk 10 apr, 10:00
Daan (links) en Jay-Richi: "Pas met een logo van 6 x 5  was ik tevreden.”
Tol Coating: aan ambitie geen gebrek Ondernemen 9 apr, 16:00
Afbeelding
PRO: en gemeente: samen op pad naar ondernemers Column 9 apr, 15:28