Importtoys: “We doen het met z’n allen”

Nieuws
Importtoys beschikt over een hecht team.
Importtoys beschikt over een hecht team. (Foto: Els Broers)

Zestien jaar geleden zochten de zussen Leonie en Carien Venne naar speelgoed voor hun kinderen. Niet van het alledaagse, maar meer het exclusieve. Het waren vooral de zoons van beide zussen die verlangden naar Disney Pixar Cars, de autootjes die te zien zijn in de filmserie “Cars” van Disney. Voor dergelijk speelgoed moest je toentertijd in Amerika zijn. Joost, de echtgenoot van Carien zag dat wel zitten en plaatste aldus de eerste bestellingen. Niet alleen een succes bij hun eigen kinderen, ook andere kinderen bleken belangstellend. Van het een kwam het ander. De in Amerika bestelde autootjes werden verkocht via Marktplaats. Het bleek een schot in de roos en Importtoys was geboren. 

Aanvankelijk deed de garagebox dienst als opslag. De groei dwong hen uit te wijken naar een pand aan de Van IJsendijkstraat. Toen korte tijd later ook die ruimte te klein bleek, werd er meer ruimte gehuurd, nu aan de Ampèrestraat. De groei zette onverminderd door en sinds drie jaar is een groot deel van de voorraad opgeslagen in een hal aan de Ampèrestraat op Baanstee en sinds een maand ook een pand aan de Hertzstraat. Kortom, hoog tijd voor een nadere kennismaking met deze bijzondere onderneming.

Regiozaken ging in gesprek met Liedewij Vreeken-Vos, management assistent/officemanager bij Importtoys.

Handelsgeest

Liedewij: “Vanaf het begin is Joost, de man van Carien, de drijvende kracht achter het succes van Importtoys geweest. Van origine is hij beurshandelaar. Zijn handelsgeest, neus om goede deals af te sluiten bij de aankoop van speelgoed en niet bang om risico’s te nemen, zijn kwaliteiten die goed passen bij het bedrijf.”

Amazon en webwinkel

“Naast onze webwinkel, www.importtoys.nl, is ons belangrijkste verkoopkanaal Amazon, de wereldwijde opererende onderneming. Importtoys is gespecialiseerd in ‘collectors items’. Je moet dan denken aan Barbie, Hot Wheels en Funko. Verzamelaars zijn zo zuinig op die bijzondere items dat zij zelfs de verpakkingen niet openen. Natuurlijk komt het ook voor dat artikelen enigszins beschadigd bij Amazon aankomen. Deze artikelen gaan retour waarna Importtoys deze enkele keren per jaar in de ‘stenen winkel’ aan de Van IJsendijkstraat verkoopt. Misschien goed om te onthouden. Zoek je iets bijzonders: houd de verkoopdagen van Importtoys in de gaten.”

Anticiperen op rage

“Onze artikelen worden verkocht in de EU, UK en US”, vervolgt Liedewij. “Boeiend en uitdagend. Uitdagend omdat voor de UK en US specifieke im- en exportregels gelden. Het is aan ons om deze regels te handhaven en om de goederen op tijd ter plaatse te krijgen. De meeste artikelen in ons assortiment kopen wij in Engeland en worden – zoals gezegd - via Amazon verkocht. Door Amazon wordt onze afzetmarkt duidelijk vergroot. We kopen met een andere dan doorgaans gebruikelijke visie in, hierdoor is ons aanbod van speelgoed unieker. Zoals ik al zei, verkopen wij veel artikelen die je als collectors items kunt beschouwen. Door op tijd merchandise in te slaan van uitkomende films, zoals recent de film “Barbie”, kunnen wij tijdig inspelen op een te verwachten rage. Ander voorbeeld is de Amerikaanse Metalband Metallica. Deze maakte onlangs een tournee door Europa waarvan wij exclusieve Funko poppen in voorraad hebben. Tijdens die tournee gingen die poppen als warme broodjes over de spreekwoordelijke toonbank.”

Niet groter

Bij Importtoys staan er 14 mensen fulltime op de loonlijst. “De ambitie om nog groter te groeien is er niet direct” zegt Liedewij. “Door veel groter te groeien verandert de bedrijfsstructuur. “Wij vormen een hecht team. Veel van de medewerkers zijn familie, vrienden of kennissen van vrienden. Bijzonder is het dat onze werktijden liggen tussen 9.00 en 15.00 uur in de middag. Dat is zo van oudsher gegroeid. Toen Leonie en Carien de onderneming startten waren er schoolgaande kinderen. De werktijden werden aangepast aan de schooltijden en dat is feitelijk altijd zo gebleven. Alleen in het hoogseizoen (oktober, november en december) zijn de werktijden aangepast. Dan is werken tot ’s middags drie uur niet voldoende. Iedereen houdt hier rekening mee. Door de zeer efficiënte werkwijze, verzetten we met een relatief klein team heel veel werk. Hecht, informeel, vriendschappelijk. Dat is de sfeer waarin wij werken en bij iedereen hier leeft het gevoel van : ‘we doen het met z’n allen!’.”

Voedselbank

Tenslotte wil Liedewij nog één ding kwijt. “Wij werken hard en natuurlijk commercieel. Maar we realiseren ons ook dat er meer is dan dat. In augustus ging er een film in première en voor die voorstelling waren tal van kinderen uitgenodigd van cliënten van de Voedselbank Purmerend. Importtoys heeft ervoor gezorgd dat die kinderen na afloop niet met lege handen naar huis gingen. “Ook dat is Importtoys,” aldus Liedewij.

Afbeelding
Lancering digitale Vacaturebank Zaanstreek-Waterland Nieuws 8 nov., 10:00
Afbeelding
Businessclub Purmersteijn timmert flink aan de weg Nieuws 7 nov., 17:00
Afbeelding
Column VOWA: Het wordt flink afzien! Column 7 nov., 16:00
Afbeelding
Nieuw kantoor Quadyck Real Estate met ruimte voor groei Algemeen 7 nov., 15:00
Afbeelding
Werkzaamheden brug A7 Nieuws 7 nov., 13:49
Afbeelding
AF-X Fire Solutions: Het perfecte brandblussysteem zonder water komt uit Purmerend Nieuws 7 nov., 10:00
Afbeelding
Column PRO: De weg naar een realistische ontwikkelstrategie voor de Koog Column 6 nov., 16:00
Afbeelding
Stemming BIZ Vastgoedeigenaren gaat van start Nieuws 6 nov., 15:00
Afbeelding
Abma Advocaten: Hoe te beschikken over de bankrekening van een overledene Column 6 nov., 10:00
Afbeelding
Hayhoe Familierechtadvies: Stelen uit de (toekomstige) erfenis Column 3 nov., 16:06
Afbeelding
Netwerk Purmerend en PRO: presenteren avond met Tom Coronel Nieuws 3 nov., 12:00
Afbeelding
Notaris Ten Brinke: laat uw testament regelmatig controleren Partnerbijdrage 2 nov., 11:00
Afbeelding
Werkom brengt sociale ondernemers samen om impact te maken Zakelijk 2 nov., 10:54

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen