Kansen en samenwerking op de Campus de Koog

Nieuws
Henry en Menno demonstreren een lesje autotechniek in Virtual Reality.
Henry en Menno demonstreren een lesje autotechniek in Virtual Reality. (Foto: Els Broers)

Met de ondertekening van het convenant door alle stakeholders werd dit voorjaar het startschot gegeven voor de ontwikkeling van de campus op bedrijventerrein de Koog. De vier pijlers van de campus zijn werken, onderwijs, wonen en sport. Deze moeten elkaar gaan versterken waarbij zeker het bedrijfsleven een belangrijke rol speelt in het slagen ervan. Echter, zo constateert PRO: de campus leeft niet voldoende onder de ondernemers op De Koog. Terwijl nu het moment is om samen plannen te maken en te anticiperen. “We willen de ondernemers oproepen om zich te laten informeren op onze bijeenkomsten, met ons mee te denken en wij met hen, zodat niemand een mooie kans voorbij laat gaan”, stellen voorzitter Henry Wassink en Menno Leeflang van PRO: “Ze zien de campus als het zwaard van Damocles, in plaats van een project van kansen en mogelijkheden.”

Streven is dat over zo’n drie jaar de eerste contouren staan. Dan is in het eerste ontwikkelgebied Purmersteijn verhuisd naar de huidige locatie van de milieustraat en staan de eerste palen in de grond. “Dan ben je al te laat”, zegt Menno. “De aanzet gaat met stapjes, vanuit ideeën die zich nu vormen. Het ligt nog bijna helemaal open. Concreet is dat de huidige ondernemersruimte gelijk blijft, ondernemers hoeven niet gedwongen te verhuizen. Zij kunnen daarentegen wel gebruik maken van de kansen die de campusvorming gaat bieden. In de aansluiting met het onderwijs, gezamenlijke projecten, het vinden van werknemers etc. Op de campus is juist het bedrijfsleven nodig als de link met de praktijk.”

Campus biedt kansen voor alle ondernemers op De Koog

“Veel ondernemers zijn in de veronderstelling dat de campus alleen gaat over H20 met de nadruk op gaming en esports”, vult Henry aan. “Maar H20, en de bedrijven die daarin al zijn gevestigd, is er slechts een onderdeel van. Die echter wel een goede basis vormt, want juist de tech-kennis en de gaming kunnen worden ingezet voor lessen, stages etc. Of het nu gaat om een loodgietersbedrijf, ict of een autogarage; iedereen heeft goed opgeleid personeel nodig. Bladergroen geeft al les in motorvoertuigtechniek in H20 via VR Gaming. Hier liggen kansen voor een garagebedrijf bijvoorbeeld, dat moeite heeft personeel te vinden. Denk eens aan game in H20 waarin jouw bedrijf of jouw branche centraal staat, waar jongeren spelenderwijs mee in aanraking komen, iets van leren en wellicht die richting gaan kiezen?”

Tekst loopt door onder afbeelding


Lesje autotechniek in Virtual Reality.  (Foto: Els Broers)

Kennisterrein

De campus wordt een kennisterrein waarin bedrijven en onderwijs elkaar versterken. Bij elkaar zitten en kijken, begeleiden, lesmateriaal ontwikkelen, samen workshops volgen. Menno: “Nu is AI bijvoorbeeld actueel, dat gaat in veel branches impact hebben. In H20 bieden ze daar een workshop voor aan. En denk aan stagemarkten, vakantiebaanmarkten. De campus is eigenlijk een doorlopend Waterland Werkt. Ondernemers moeten zich realiseren dat straks, op die campus, hun doelgroep zit. Daar zitten de studenten op alle niveaus die ze enthousiast kunnen maken voor hun bedrijf; de werknemers van de toekomst, gewoon om de hoek.”

Uitgelezen kans

De nabijheid van het onderwijs biedt een uitgelezen kans om jongeren kennis te laten maken met jouw branche. Henry: “Mijn zoon vraagt wel ‘s; wat heb ik eigenlijk aan wiskunde? Hoe mooi zou het zijn wanneer je hem mee kunt nemen naar een bedrijf dat bijvoorbeeld laat zien dat je later met wiskunde een drone kunt programmeren? Laat het enthousiasme in het bedrijfsleven ontstaan. Daar liggen belangen voor elke ondernemer die hier is gevestigd, ook hen die nu nog zeggen; koop mij maar uit.”

Ook zijn er verzamelopties, dat zou heel krachtig kunnen zijn.

Verzamelgebouwen

Op de campus moeten 1100 tot 1500 woningen komen. “Daar moet ergens ruimte voor worden gecreëerd”, geeft Menno aan. “En hoe hoog moet dat worden, waar precies? Daarover willen we in gesprek met ondernemers. Wanneer iemand aan nieuwbouw denkt is dit een kans. Welllicht is de optie iets waarin je in de plint van een gebouw gaat vestigen met woningen daarboven. Ook zijn er verzamelopties. Het clusteren van bepaalde branches en werkzaamheden in één verzamelpand, met wellicht ook weer wonen erboven. Dat zou heel krachtig kunnen zijn.”

Alles is bespreekbaar

Campus ontwikkelen, kortom, is partijen bij elkaar brengen. “En alles is bespreekbaar. Daarom willen we ondernemers overtuigen dat hier mogelijkheden groeien om andere dingen te doen en dingen anders te doen. Kom met input. Zeg wat je wil en wat je kan. Een aantal bedrijven heeft pro actief gekozen in deze fase mee te gaan omdat ze kansen zien. Het begint met in gesprek gaan. De gemeente staat open voor elk ondernemersgesprek, en ook wij denken graag mee. ”

Veel diversiteit

“Wij willen graag met die ondernemers kijken wat hij of zij nodig heeft zodat wij hun belangen op de juiste manier behartigen”, benadrukt Henry. “Er is zoveel diversiteit aan ondernemerschap in het gebied dat wij dat niet voor hen kunnen bedenken. En voor je beeldvorming; kijk eens naar voorbeelden van andere campussen zoals Papendal, Mediapark, HvA, KNVB campus in Zeist. Wij hebben hier straks 21.5 hectare om iets moois neer te zetten. Laat de kans daar onderdeel van te zijn niet voorbij gaan. In oktober houden wij hierover weer een bijeenkomst: contact ons, kom langs, laat je informeren, denk mee en pak die kans!”

Meepraten? Neem deel aan de Sectortafels!

In onze regio zijn inmiddels drie sectortafels actief: Bouw/techniek, Retail en Hospitality. Het bedrijfsleven en het onderwijs zitten hier, met steun van de overheid, letterlijk met elkaar aan tafel. Gezamenlijk zetten zij zich in voor een sterkere regionale arbeidsmarkt.

Meer informatie vind je op; www.sectortafels.nl


Henry Wassink en Menno Leeflang: pleidooi voor de campus. (Foto:  Els Broers)

Afbeelding
Lancering digitale Vacaturebank Zaanstreek-Waterland Nieuws 8 nov., 10:00
Afbeelding
Businessclub Purmersteijn timmert flink aan de weg Nieuws 7 nov., 17:00
Afbeelding
Column VOWA: Het wordt flink afzien! Column 7 nov., 16:00
Afbeelding
Nieuw kantoor Quadyck Real Estate met ruimte voor groei Algemeen 7 nov., 15:00
Afbeelding
Werkzaamheden brug A7 Nieuws 7 nov., 13:49
Afbeelding
AF-X Fire Solutions: Het perfecte brandblussysteem zonder water komt uit Purmerend Nieuws 7 nov., 10:00
Afbeelding
Column PRO: De weg naar een realistische ontwikkelstrategie voor de Koog Column 6 nov., 16:00
Afbeelding
Stemming BIZ Vastgoedeigenaren gaat van start Nieuws 6 nov., 15:00
Afbeelding
Abma Advocaten: Hoe te beschikken over de bankrekening van een overledene Column 6 nov., 10:00
Afbeelding
Hayhoe Familierechtadvies: Stelen uit de (toekomstige) erfenis Column 3 nov., 16:06
Afbeelding
Netwerk Purmerend en PRO: presenteren avond met Tom Coronel Nieuws 3 nov., 12:00
Afbeelding
Notaris Ten Brinke: laat uw testament regelmatig controleren Partnerbijdrage 2 nov., 11:00
Afbeelding
Werkom brengt sociale ondernemers samen om impact te maken Zakelijk 2 nov., 10:54

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen