Purmerendse Zeelz: topnaam in cosmetica- en parfumerieretail

Nieuws
Het Zeelz-team.
Het Zeelz-team. (Foto: Els Broers)

Passie, gepassioneerd zijn. Woorden die je vaak hoort en die te pas en te onpas worden gebruikt. Passie betekent een grote of hartstochtelijke liefde voor iets hebben. Regio Zaken gaat dit jaar op zoek naar ondernemers met passie en spreekt dit keer met Mirjam Kammeijer, directeur/eigenaar bij Zeelz in Purmerend, uitzendbureau voor beauty & fashion professionals.

In de wereld van Ondernemend Waterland neemt Zeelz op het eerste gezicht geen voorname plaats in. Maar vanaf het bescheiden plekje in het bedrijfsverzamelgebouw aan de Weerwal in Purmerend waar het is gevestigd, blijkt Zeelz een vaste waarde in de beauty, fashion, hospitality en (travel) retail branches. Bij nagenoeg alle gerenommeerde cosmeticahuizen werken professionals van Zeelz. Ooit werkte Kammeijer bij PM/Score, ook een bureau gespecialiseerd in cosmetica, toen gevestigd in Amsterdam, waarvan zij later eigenaar werd. In 2008 verkocht zij PM/Score. Enkele jaren later, we schrijven dan 2014, startte zij een nieuwe onderneming, Zeelz. Zodra dat wereldkundig werd (via Facebook, LinkedIn) ontplofte haar mailbox en stond de telefoon roodgloeiend. Oude relaties benaderden Kammeijer, en Zeelz beleefde als het ware een vliegende start. Inmiddels is de onderneming zodanig gegroeid dat er achttien vaste medewerkers op kantoor werken en er sinds 2022 een tweede vestiging op Schiphol in gebruik is genomen.

Sales specialisten

Simpel gezegd is Zeelz een uitzendbureau; maar niet met een uitzendbureau te vergelijken. Integendeel! Alle professionals die via Zeelz worden bemiddeld, kennen zij persoonlijk. De meesten zijn bij Zeelz in dienst, maar ook specifieke kennis wordt door Zeelz ingehuurd. Heel bewust worden alle medewerkers professionals genoemd; sales specialisten op het gebied van beauty, fashion en (luxe) retail. De nadruk ligt op de wereld van de cosmetica. Via Zeelz worden de visagisten, schoonheidsspecialisten, beauty advisors ingehuurd door tal van organisaties, hele grote merken als Hermès, Chanel, Dior, Versace, L’Oréal, Gucci en Rituals daaronder begrepen.

Geen luchtjes maar geuren, geen fles maar een flacon, niet spuiten maar sprayen

Op Schiphol, in de Bijenkorf, bij parfumerieën en op evenementen, ach overal in het land kom je ze tegen, de professionals van Zeelz. Door het jaar heen werken er zo’n 700 tot 800 professionals voor Zeelz. De drukste tijden van het jaar zijn – als vanzelfsprekend – de dagen rond moederdag, vaderdag, Sinterklaas en Kerst. En .. last but not least – de vakantieperiode. Op Schiphol werken de meeste professionals van Zeelz, zowel vóór als achter de douane, met name in de talloze ‘see buy fly’ winkels. Werken ‘achter’ de douane betekent dat voldaan moet worden aan allerlei formele vereisten. Zeelz zorgt ervoor dat al die formaliteiten worden geregeld. 

Leeftijd maakt niet uit

Waar haalt Zeelz al die professionals vandaan en wat zijn dat eigenlijk, professionals? Mirjam Kammeijer: “Leeftijd maakt bij ons niet uit, het huidige team bestaat uit collega’s (m/v) van 15 tot 72 jaar. Hoewel ook wij merken dat de mentaliteit bij de jongere generatie soms ‘anders’ is. Vanwege het flexibele karakter van de samenwerking telt ons team veel moeders, studenten, stewardessen die vaak meerdere dagen vrij zijn en mensen met een eigen salon die ook weleens elders willen werken. Als zij voldoen aan onze kwaliteitseisen dan kunnen zij via ons automatiseringssysteem hun beschikbare werktijden kenbaar maken, waarna wij ze inroosteren. Daarbij houden we vrijwel altijd rekening met de persoonlijke voorkeuren van de professionals. Naast kennis en ervaring selecteren wij kandidaten vooral op voorkomen, uitstraling, op werkhouding, spontaniteit, assertiviteit en motivatie. De vakinhoudelijke aspecten brengen wij ze – indien nodig – bij. Wij hebben onze eigen Beauty Academy waar nieuwe professionals worden getraind. Zodra wij vertrouwen hebben in een kandidaat dan gaan we aan de slag. Onervaren? Geen punt. De eerste les is het aanleren van de ‘cosmeticataal’. Dus geen luchtjes, maar geuren, geen fles maar een flacon en niet spuiten maar sprayen.”

Tekst loopt door onder afbeelding

Zeelz purmerend, sales professionals
Mirjam Kammeijer. (Foto: Els Broers)

De coronaperiode was voor Zeelz (bijna) dodelijk. “Alle winkels dicht, ook op Schiphol. Alle professionals zaten werkloos thuis, maar onze vaste medewerkers op kantoor konden niet veel meer dan duimen draaien. De salarissen, huur enzovoort liepen gewoon door.” Dankzij de overheidssteun kon Zeelz overleven. 

Stevige concurrentie

Waar haalt Zeelz de klanten vandaan? “Zoals gezegd weten de grote cosmetica- en parfumeriehuizen ons goed te vinden. In de loop der jaren hebben wij een hele goede naam opgebouwd”, geeft Mirjam aan. “Zowel bij de klanten ofwel de opdrachtgevers als bij de professionals. Mond tot mond reclame is voor ons het allerbelangrijkste. Hierdoor weten nu ook fashionhuizen en overige detailhandel ons te vinden. Wij gaan vanuit Purmerend naar onze opdrachtgevers toe. Dus de klant hoeft niet naar Purmerend te komen. Het mag wel en gebeurt ook, maar in het algemeen gaan wij ‘de boer op’. Hoewel, kort geleden kwam de trainer van Chanel uit Frankrijk hier naar toe om in onze vestiging in Purmerend een training te geven.”

Allerbeste kwaliteit leveren

“Vandaag de dag is er sprake van een stevige concurrentie in onze wereld. Door de allerbeste kwaliteit te leveren, door vrijwel altijd de door de klant gestelde targets te halen of te overschrijden, weten wij de concurrentie doorgaans voor te blijven. De kwaliteit van onze profs bewaken wij voortdurend. Onze professionals weten dat wij een prima salaris betalen, dat men verzekerd is van onder andere vakantiegeld, vakantiedagen en van de afdracht van pensioenpremies. Met andere woorden: onze professionals hebben het goed bij ons en dat wordt bevestigd door het geringe verloop. Wanneer wij – een enkele keer gelukkig - signalen ontvangen over min of meer falende professionals, dan schromen wij niet om de collega te bezoeken, een mystery shopper in te zetten en/of ons coachingtraject aan te bieden.”

Leuk om mensen blij te maken

Waarin schuilt het geheim van Mirjam Kammeijer, dat zij na vele jaren nog altijd zo gepassioneerd bezig is met haar onderneming? “Het allerleukste vind ik het om mensen blij te maken. Als ik zie dat veel van onze professionals erin slagen om hun dromen waar te maken, dan bereiken wij ons doel. Ik vind het super om mijn opdrachtgevers tevreden te stellen, maar minstens zo fijn is het om de professionals en vaste medewerkers blij te zien,” aldus Mirjam. “Waar ik ook heel veel plezier aan beleef is dat we samen zo’n goed en hecht team vormen, zowel op de kantoren als (met) de collega’s buiten. Keihard werken als het moet, maar ook op z’n tijd ontspanning. Een gezamenlijke lunch op de Koemarkt moet zo nu en dan kunnen. Onder werktijd naar de kapper? Moet ook kunnen. Het haar groeit immers ook tijdens werktijd! Samen met ons team én de professionals een borrel: geen probleem, en als er straks een grote Travel Retail beurs is in Cannes dan gaan we daar met een grote groep naar toe. Dat vind ik leuk en motiveert om door te groeien. Het werken met mensen is mijn passie, iedere dag is anders, druk en onvoorspelbaar, ieder mens is uniek. Het werk is zo leuk, de tijd vliegt voorbij.”

Afbeelding
Lancering digitale Vacaturebank Zaanstreek-Waterland Nieuws 8 nov., 10:00
Afbeelding
Businessclub Purmersteijn timmert flink aan de weg Nieuws 7 nov., 17:00
Afbeelding
Column VOWA: Het wordt flink afzien! Column 7 nov., 16:00
Afbeelding
Nieuw kantoor Quadyck Real Estate met ruimte voor groei Algemeen 7 nov., 15:00
Afbeelding
Werkzaamheden brug A7 Nieuws 7 nov., 13:49
Afbeelding
AF-X Fire Solutions: Het perfecte brandblussysteem zonder water komt uit Purmerend Nieuws 7 nov., 10:00
Afbeelding
Column PRO: De weg naar een realistische ontwikkelstrategie voor de Koog Column 6 nov., 16:00
Afbeelding
Stemming BIZ Vastgoedeigenaren gaat van start Nieuws 6 nov., 15:00
Afbeelding
Abma Advocaten: Hoe te beschikken over de bankrekening van een overledene Column 6 nov., 10:00
Afbeelding
Hayhoe Familierechtadvies: Stelen uit de (toekomstige) erfenis Column 3 nov., 16:06
Afbeelding
Netwerk Purmerend en PRO: presenteren avond met Tom Coronel Nieuws 3 nov., 12:00
Afbeelding
Notaris Ten Brinke: laat uw testament regelmatig controleren Partnerbijdrage 2 nov., 11:00
Afbeelding
Werkom brengt sociale ondernemers samen om impact te maken Zakelijk 2 nov., 10:54

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen