Over de hoofden lopen op Waterland Werkt

Nieuws
De werkgevers waren goed voorbereid en kwamen beslagen ten ijs.
De werkgevers waren goed voorbereid en kwamen beslagen ten ijs. (Foto: Monique Majoor)

“Ik wist niet wat ik kon verwachten, maar ben helemaal blij. Ik heb met verschillende werkgevers een gesprekje gehad en de een voor de ander zag wel bepaalde kwaliteiten in mij. Ik heb nu verschillende opties om een heel andere richting in te slaan. En dat had ik vooraf nooit bedacht.”

Deze beurs was serieus goed opgezet, het totaalplaatje klopte

De woorden van een van de vele bezoekers aan Waterland Werkt, het leer- en werkfestival dat afgelopen zondag een record aantal bezoekers naar de locaties op industrieterrein De Koog trok, zeggen voldoende. Scholieren, herintreders, zij die - al dan niet gedwongen - op zoek zijn of moeten naar een (andere) baan, mensen die het roer volledig om willen gooien en opvallend veel bezoekers met de Oekraïense nationaliteit toonden hun vergaande interesse en konden terecht bij 115 deelnemende bedrijven, organisaties, instellingen en opleidingen. Vraag een aanbod kwamen op een positieve en informele manier samen. Op het hoogtepunt van het evenement, zo tussen 13.00 en 14.30 uur, kon je over de hoofden lopen.


Vanaf de allereerste minuut zat de loop er goed in. (Foto: Evert Ruis)

Ugur Savas (32) kwam acht maanden geleden vanuit Turkije naar Purmerend, spreekt dankzij taalgroepjes en cursussen al behoorlijk goed Nederlands en maakte bij een van de stands zijn interesse voor een baan in de media kenbaar. In zijn geboorteland werkte hij als communicatiespecialist en wil hier iets in die richting gaan doen.

Journaliste uit Kiev

Iets later meldde de 21-jarige in Kiev geboren Tetiana Sobko zich. Ze woont momenteel in een tijdelijke opvang in Assendelft en wil dolgraag een baan. Voordat de oorlog in Oekraïne uitbrak werkte ze als journaliste voor een radiostation. Nederlands verstaat en spreekt ze niet, maar haar intrinsieke motivatie om deze middag een job te scoren, is alleszeggend. Deze mensen willen dolgraag aan het werk. En - niet onbelangrijk - Waterland Werkt had ook voor deze doelgroep veel te bieden.


Er was voor elk wat wils. Hier bij de stand van Berend Botje. (Foto: Evert Ruis)

Grote diversiteit in branches

Sharon Peters is eigenaar van Ovidiuswerk, een vanuit Zeist landelijk opererend trainings- en adviesbureau voor mensen die al langere tijd aan de kant staan en graag aan het werk willen. Sharon bezoekt jaarlijks veel van dit soort beurzen, was op Waterland Werkt samen met een groepje statushouders vanuit Monnickendam en is dolenthousiast over het totaalplaatje. “Deze beurs is serieus goed opgezet en onderscheidt zich op een positieve manier van andere banenbeurzen. Dat begon al in de aanloop naar de beurs. De exposanten, de werkgevers dus, waren goed voorbereid op wat ze konden doen en verwachten. En presenteerden zich goed. Wat ik ook sterk vond is dat er vooraf goed via de (sociale) media op de trommel geslagen over de komst van Waterland Werkt. Gemeenten in de regio hebben er alles aan gedaan om zoveel mogelijk mensen te pushen om een bezoekje te brengen. Maar ook het gratis vervoer vanuit de verschillende gemeenten naar de beurs vond ik geweldig. Dat zie je nergens”, is haar reactie.


Bezoekers aan de beurs konden ook zelf aan de slag. (Foto: Evert Ruis)

Wat haar op de dag van de beurs zelf opviel was de diversiteit in branches. “Er was werkelijk voor iedereen wat wils. En dat vonden ook de mensen met wie ik samen was.” Zij ziet Waterland Werkt als hét schoolvoorbeeld van hoe een dergelijke beurs moet worden georganiseerd en zal niet nalaten om haar bevindingen in Purmerend overal in het land te ventileren.  

Afbeelding
Lancering digitale Vacaturebank Zaanstreek-Waterland Nieuws 8 nov., 10:00
Afbeelding
Businessclub Purmersteijn timmert flink aan de weg Nieuws 7 nov., 17:00
Afbeelding
Column VOWA: Het wordt flink afzien! Column 7 nov., 16:00
Afbeelding
Nieuw kantoor Quadyck Real Estate met ruimte voor groei Algemeen 7 nov., 15:00
Afbeelding
Werkzaamheden brug A7 Nieuws 7 nov., 13:49
Afbeelding
AF-X Fire Solutions: Het perfecte brandblussysteem zonder water komt uit Purmerend Nieuws 7 nov., 10:00
Afbeelding
Column PRO: De weg naar een realistische ontwikkelstrategie voor de Koog Column 6 nov., 16:00
Afbeelding
Stemming BIZ Vastgoedeigenaren gaat van start Nieuws 6 nov., 15:00
Afbeelding
Abma Advocaten: Hoe te beschikken over de bankrekening van een overledene Column 6 nov., 10:00
Afbeelding
Hayhoe Familierechtadvies: Stelen uit de (toekomstige) erfenis Column 3 nov., 16:06
Afbeelding
Netwerk Purmerend en PRO: presenteren avond met Tom Coronel Nieuws 3 nov., 12:00
Afbeelding
Notaris Ten Brinke: laat uw testament regelmatig controleren Partnerbijdrage 2 nov., 11:00
Afbeelding
Werkom brengt sociale ondernemers samen om impact te maken Zakelijk 2 nov., 10:54

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen