AF-X Fire Solutions: Het perfecte brandblussysteem zonder water komt uit Purmerend

Nieuws
Frank Butterman en Lars van den Berg, mede-eigenaren van AF-X Fire Solutions, kennen elkaar al sinds de schoolbanken.
Frank Butterman en Lars van den Berg, mede-eigenaren van AF-X Fire Solutions, kennen elkaar al sinds de schoolbanken. (Foto: Els Broers)

Zo maar een bedrijf op Baanstee, Impuls 20. AF-X. De naam doet vermoeden dat er een geheime code in het spel is. Niets blijkt minder waar. AF-X: zet ‘fire solutions’ achter die drie letters en daarmee lijkt het raadsel opgelost. Brandbestrijding dus. Toch besloot Regio Zaken een kijkje te nemen bij deze onderneming om nader kennis te maken met AF-X fire solutions en ging in gesprek met Frank Butterman, samen met Lars van den Berg mede-eigenaar van AF-X Fire Solutions. Purmerenders Frank en Lars kennen elkaar al sinds de schoolbanken.

AF-X staat voor Aerosol Firefighting eXtinguishing. AF-X Fire Solutions is de producent en in Nederland zelf de distributeur van het AF-X Fireblocker brandblussysteem. Een milieuvriendelijk, maatschappelijk verantwoord en Nederlandse geproduceerd brandblussysteem die gebruik maakt van nano technologie. AF-X Fireblocker blust zonder water waardoor blus- en gevolgschade wordt voorkomen en, niet geheel onbelangrijk, kosten worden bespaard.

Beide vrienden werkten nadat hun schooltijd erop zat samen met hun huidige compagnons als distributeur van brandbestrijdingsmiddelen. In die tijd ontmoetten zij een professor die de producten die gemaakt en verkocht werden weliswaar goed vond, maar eraan toevoegde: ‘het kan nog zoveel beter!’ Een uitdaging die Butterman en Van den Berg met beide handen aangrepen. De start van de eigen onderneming was geboren. Met behulp van de professor en zijn medewerkers werkten zij bij AF-X Fire Solutions aan de perfectionering van een brandblussysteem. Een systeem waarvan inmiddels - én na een ontwikkelproces van zo’n negen jaar - gezegd mag worden dat het de staat van perfectie heeft bereikt. “Zouden we het nog verder willen ontwikkelen dan is de vergelijking met ‘water naar de zee dragen’ gerechtvaardigd”, aldus Butterman.

Droge blusstof

Wat is eigenlijk de kern van jullie product? 

Butterman: “In industriegebied Moerdijk produceert APP (Aerospace Propulsion Products) raketbrandstof en ontstekers voor raketten die de ruimte worden ingeschoten. Anders dan brandstoffen voor voertuigen is raketbrandstof een vaste materie, die elektrisch ontstoken in gasvorm overgaat en voor stuwkracht zorgt. Dezelfde principes zijn te gebruiken om stofexplosies te onderdrukken of branden te blussen. Voor AF-X Fire Solutions assembleert APP de AF-X Fireblocker, een blusgenerator met in de kern een droge blusstof. Bij een brand activeert een elektrische ontsteker de reactie om droge stof om te zetten in een wolk van nanodeeltjes. Deze deeltjes blokkeren de brandreactie onmiddellijk en daardoor dooft het vuur.”

Tekst loopt door onder afbeelding

AF-X brandblussysteem Purmerend
(Foto: Els Broers)

Vervolgschade beperken

Frank Butterman gaat verder met zijn enthousiaste betoog: “Er is een beperkte hoeveelheid blusstof nodig om een vuur direct te stoppen en vervolgschade te beperken. Het voordeel is dat met de AF-X Fireblocker een brand is te blussen zonder dat producten of installaties verloren gaan. Gebruik je water of bijvoorbeeld schuim, dan kan je door de blusmethode een hoop schade en opruimwerk hebben. Met onze AF-X Fireblocker blijft de schade beperkt tot het object dat is verbrand. In een loods waar kunstmest in papieren zakken ligt opgeslagen blijft het meeste na een brand ook nog als kunstmest te gebruiken, in een technische ruimte gaat de techniek niet verloren. Een installatie bestaat uit een compacte blusgenerator, rook- of hittemelders en een bluspaneel. “We kijken naar het volume van de ruimte en de brandklasse, en bepalen aan de hand daarvan de hoeveelheid blusstof. Om die te installeren hebben we alleen elektriciteit nodig. Pompen, gasflessen en zwaar leidingwerk zijn overbodig. Ook voorzieningen voor opvang en afvoer van verontreinigd bluswater of schuim zijn niet nodig. Hierdoor besparen veel van ons klanten tijd en geld. Na de brand goed schoonmaken en ventileren is genoeg.”

Internationale uitrol

Het bedrijf rolt de verkoop van blusgeneratoren internationaal uit. “De AF-X Fireblockers zijn te vinden in gebouwen van de overheid en industrie, maar ook de energietransitie neemt uitdagingen mee waarin wij zeer sterk zijn, denk hierbij vooral aan energieopslag in lithium batterijen. In Nederland werken we met een netwerk van dertig installateurs en exporteren inmiddels naar 22 landen binnen en buiten de EU. Ons doel is om elk jaar vijf tot tien landen aan het distributienetwerk toe te voegen. Voor 2024 staat Frankrijk hoog op ons prioriteitenlijstje. Een welkome uitbreiding, ook al omdat veel van de door ons gebruikte grondstoffen uit Frankrijk komen. We zoeken actief naar distributeurs die met ons hun markt ontwikkelen en die ons product met kennis kunnen installeren. Wij stoppen daarom veel tijd in het opleiden van onze distributeurs. Een beetje trots vertelt hij dat het een Nederlands product is. “We produceren dit in eigen land en het is ontwikkeld met veel hulp van Nederlandse experts en kennisinstituten. Met de AF-X Fireblocker worden blussystemen effectiever, eenvoudiger en betaalbaar. In alle bescheidenheid mogen we stellen dat we nogal uniek zijn. Feitelijk zijn er wereldwijd drie producenten die een vergelijkbaar product maken: In Rusland, in Amerika en wij in Purmerend”, aldus Frank Butterman.

Kun je ‘zomaar’ distributeur worden van AF-X producten? 

“Verre van dat! Een kandidaat distributeur moet heel goed op de hoogte zijn van de nationale en lokale voorschriften op het gebied van brandbestrijding. En reken maar dat die regels ingewikkeld en veelal zeer verschillend zijn. Zo zijn we nu in gesprek met een kandidaat distributeur in Oekraïne. Alleen al de ‘non disclosure agreement’ (geheimhoudingsverklaring) die de Oekraïense overheid voorschrijft vraagt om intensief overleg.”

Hoe pakken jullie de expansiedrift feitelijk aan? 

“Wij bezoeken veel beurzen, promoten onze producten veelal via social media, zoals bijvoorbeeld LinkedIn en maken gebruik van onze bestaande netwerken. Een distributeur in bijvoorbeeld Engeland kan ons helpen door ons te introduceren in diens eigen netwerk.”

Kun je enkele grote klanten noemen in ons eigen land? 

“Zeker. We zijn best een beetje trots dat het hele Binnenhof in Den Haag voorzien is van ons systeem. Ook in de tijdelijke huisvesting van ons parlement zijn de producten van AF-X geïnstalleerd. Voorts tref je onze producten aan in bijvoorbeeld het LUMC en ook de Coentunnel is voorzien van onze brandbestrijdingsmiddelen.”

Niet heel lang geleden plaatsten jullie een advertentie in Nieuwsblad Purmerend waarin een oproep werd gedaan om bij jullie te komen werken. Een opvallende advertentie omdat jullie naar een pensionado zochten die de werktijd zelf mag indelen. Heeft die advertentie het gewenste resultaat opgeleverd? 

“Nou en of”, zegt Frank. “In september starten er maar liefst twee nieuwe medewerkers.”

Tenslotte. Jullie gebruiken voor het telefoonverkeer het netnummer van Amsterdam. Is dat een bewuste keuze? 

“Nee, niet echt. Toen wij ons bedrijf startten zaten we nog in Amsterdam. Maar omdat zowel Lars als ikzelf in Purmerend wonen en het hier fijn vinden, verhuisden we naar Purmerend. Het telefoonnummer namen we mee. Achteraf kun je zeggen dat het wel zo handig is om dat 020 nummer te handhaven. Want laten we eerlijk zijn, Purmerend is toch niets meer dan een deel van Groot-Amsterdam.”

Afbeelding
Lancering digitale Vacaturebank Zaanstreek-Waterland Nieuws 8 nov., 10:00
Afbeelding
Businessclub Purmersteijn timmert flink aan de weg Nieuws 7 nov., 17:00
Afbeelding
Column VOWA: Het wordt flink afzien! Column 7 nov., 16:00
Afbeelding
Nieuw kantoor Quadyck Real Estate met ruimte voor groei Algemeen 7 nov., 15:00
Afbeelding
Werkzaamheden brug A7 Nieuws 7 nov., 13:49
Afbeelding
AF-X Fire Solutions: Het perfecte brandblussysteem zonder water komt uit Purmerend Nieuws 7 nov., 10:00
Afbeelding
Column PRO: De weg naar een realistische ontwikkelstrategie voor de Koog Column 6 nov., 16:00
Afbeelding
Stemming BIZ Vastgoedeigenaren gaat van start Nieuws 6 nov., 15:00
Afbeelding
Abma Advocaten: Hoe te beschikken over de bankrekening van een overledene Column 6 nov., 10:00
Afbeelding
Hayhoe Familierechtadvies: Stelen uit de (toekomstige) erfenis Column 3 nov., 16:06
Afbeelding
Netwerk Purmerend en PRO: presenteren avond met Tom Coronel Nieuws 3 nov., 12:00
Afbeelding
Notaris Ten Brinke: laat uw testament regelmatig controleren Partnerbijdrage 2 nov., 11:00
Afbeelding
Werkom brengt sociale ondernemers samen om impact te maken Zakelijk 2 nov., 10:54

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen