AF-X Fire Solutions: Het perfecte brandblussysteem zonder water komt uit Purmerend

Nieuws
Frank Butterman en Lars van den Berg, mede-eigenaren van AF-X Fire Solutions, kennen elkaar al sinds de schoolbanken.
Frank Butterman en Lars van den Berg, mede-eigenaren van AF-X Fire Solutions, kennen elkaar al sinds de schoolbanken. (Foto: Els Broers)

Zo maar een bedrijf op Baanstee, Impuls 20. AF-X. De naam doet vermoeden dat er een geheime code in het spel is. Niets blijkt minder waar. AF-X: zet ‘fire solutions’ achter die drie letters en daarmee lijkt het raadsel opgelost. Brandbestrijding dus. Toch besloot Regio Zaken een kijkje te nemen bij deze onderneming om nader kennis te maken met AF-X fire solutions en ging in gesprek met Frank Butterman, samen met Lars van den Berg mede-eigenaar van AF-X Fire Solutions. Purmerenders Frank en Lars kennen elkaar al sinds de schoolbanken.

AF-X staat voor Aerosol Firefighting eXtinguishing. AF-X Fire Solutions is de producent en in Nederland zelf de distributeur van het AF-X Fireblocker brandblussysteem. Een milieuvriendelijk, maatschappelijk verantwoord en Nederlandse geproduceerd brandblussysteem die gebruik maakt van nano technologie. AF-X Fireblocker blust zonder water waardoor blus- en gevolgschade wordt voorkomen en, niet geheel onbelangrijk, kosten worden bespaard.

Beide vrienden werkten nadat hun schooltijd erop zat samen met hun huidige compagnons als distributeur van brandbestrijdingsmiddelen. In die tijd ontmoetten zij een professor die de producten die gemaakt en verkocht werden weliswaar goed vond, maar eraan toevoegde: ‘het kan nog zoveel beter!’ Een uitdaging die Butterman en Van den Berg met beide handen aangrepen. De start van de eigen onderneming was geboren. Met behulp van de professor en zijn medewerkers werkten zij bij AF-X Fire Solutions aan de perfectionering van een brandblussysteem. Een systeem waarvan inmiddels - én na een ontwikkelproces van zo’n negen jaar - gezegd mag worden dat het de staat van perfectie heeft bereikt. “Zouden we het nog verder willen ontwikkelen dan is de vergelijking met ‘water naar de zee dragen’ gerechtvaardigd”, aldus Butterman.

Droge blusstof

Wat is eigenlijk de kern van jullie product? 

Butterman: “In industriegebied Moerdijk produceert APP (Aerospace Propulsion Products) raketbrandstof en ontstekers voor raketten die de ruimte worden ingeschoten. Anders dan brandstoffen voor voertuigen is raketbrandstof een vaste materie, die elektrisch ontstoken in gasvorm overgaat en voor stuwkracht zorgt. Dezelfde principes zijn te gebruiken om stofexplosies te onderdrukken of branden te blussen. Voor AF-X Fire Solutions assembleert APP de AF-X Fireblocker, een blusgenerator met in de kern een droge blusstof. Bij een brand activeert een elektrische ontsteker de reactie om droge stof om te zetten in een wolk van nanodeeltjes. Deze deeltjes blokkeren de brandreactie onmiddellijk en daardoor dooft het vuur.”

Tekst loopt door onder afbeelding

AF-X brandblussysteem Purmerend
(Foto: Els Broers)

Vervolgschade beperken

Frank Butterman gaat verder met zijn enthousiaste betoog: “Er is een beperkte hoeveelheid blusstof nodig om een vuur direct te stoppen en vervolgschade te beperken. Het voordeel is dat met de AF-X Fireblocker een brand is te blussen zonder dat producten of installaties verloren gaan. Gebruik je water of bijvoorbeeld schuim, dan kan je door de blusmethode een hoop schade en opruimwerk hebben. Met onze AF-X Fireblocker blijft de schade beperkt tot het object dat is verbrand. In een loods waar kunstmest in papieren zakken ligt opgeslagen blijft het meeste na een brand ook nog als kunstmest te gebruiken, in een technische ruimte gaat de techniek niet verloren. Een installatie bestaat uit een compacte blusgenerator, rook- of hittemelders en een bluspaneel. “We kijken naar het volume van de ruimte en de brandklasse, en bepalen aan de hand daarvan de hoeveelheid blusstof. Om die te installeren hebben we alleen elektriciteit nodig. Pompen, gasflessen en zwaar leidingwerk zijn overbodig. Ook voorzieningen voor opvang en afvoer van verontreinigd bluswater of schuim zijn niet nodig. Hierdoor besparen veel van ons klanten tijd en geld. Na de brand goed schoonmaken en ventileren is genoeg.”

Internationale uitrol

Het bedrijf rolt de verkoop van blusgeneratoren internationaal uit. “De AF-X Fireblockers zijn te vinden in gebouwen van de overheid en industrie, maar ook de energietransitie neemt uitdagingen mee waarin wij zeer sterk zijn, denk hierbij vooral aan energieopslag in lithium batterijen. In Nederland werken we met een netwerk van dertig installateurs en exporteren inmiddels naar 22 landen binnen en buiten de EU. Ons doel is om elk jaar vijf tot tien landen aan het distributienetwerk toe te voegen. Voor 2024 staat Frankrijk hoog op ons prioriteitenlijstje. Een welkome uitbreiding, ook al omdat veel van de door ons gebruikte grondstoffen uit Frankrijk komen. We zoeken actief naar distributeurs die met ons hun markt ontwikkelen en die ons product met kennis kunnen installeren. Wij stoppen daarom veel tijd in het opleiden van onze distributeurs. Een beetje trots vertelt hij dat het een Nederlands product is. “We produceren dit in eigen land en het is ontwikkeld met veel hulp van Nederlandse experts en kennisinstituten. Met de AF-X Fireblocker worden blussystemen effectiever, eenvoudiger en betaalbaar. In alle bescheidenheid mogen we stellen dat we nogal uniek zijn. Feitelijk zijn er wereldwijd drie producenten die een vergelijkbaar product maken: In Rusland, in Amerika en wij in Purmerend”, aldus Frank Butterman.

Kun je ‘zomaar’ distributeur worden van AF-X producten? 

“Verre van dat! Een kandidaat distributeur moet heel goed op de hoogte zijn van de nationale en lokale voorschriften op het gebied van brandbestrijding. En reken maar dat die regels ingewikkeld en veelal zeer verschillend zijn. Zo zijn we nu in gesprek met een kandidaat distributeur in Oekraïne. Alleen al de ‘non disclosure agreement’ (geheimhoudingsverklaring) die de Oekraïense overheid voorschrijft vraagt om intensief overleg.”

Hoe pakken jullie de expansiedrift feitelijk aan? 

“Wij bezoeken veel beurzen, promoten onze producten veelal via social media, zoals bijvoorbeeld LinkedIn en maken gebruik van onze bestaande netwerken. Een distributeur in bijvoorbeeld Engeland kan ons helpen door ons te introduceren in diens eigen netwerk.”

Kun je enkele grote klanten noemen in ons eigen land? 

“Zeker. We zijn best een beetje trots dat het hele Binnenhof in Den Haag voorzien is van ons systeem. Ook in de tijdelijke huisvesting van ons parlement zijn de producten van AF-X geïnstalleerd. Voorts tref je onze producten aan in bijvoorbeeld het LUMC en ook de Coentunnel is voorzien van onze brandbestrijdingsmiddelen.”

Niet heel lang geleden plaatsten jullie een advertentie in Nieuwsblad Purmerend waarin een oproep werd gedaan om bij jullie te komen werken. Een opvallende advertentie omdat jullie naar een pensionado zochten die de werktijd zelf mag indelen. Heeft die advertentie het gewenste resultaat opgeleverd? 

“Nou en of”, zegt Frank. “In september starten er maar liefst twee nieuwe medewerkers.”

Tenslotte. Jullie gebruiken voor het telefoonverkeer het netnummer van Amsterdam. Is dat een bewuste keuze? 

“Nee, niet echt. Toen wij ons bedrijf startten zaten we nog in Amsterdam. Maar omdat zowel Lars als ikzelf in Purmerend wonen en het hier fijn vinden, verhuisden we naar Purmerend. Het telefoonnummer namen we mee. Achteraf kun je zeggen dat het wel zo handig is om dat 020 nummer te handhaven. Want laten we eerlijk zijn, Purmerend is toch niets meer dan een deel van Groot-Amsterdam.”

'Zoek elkaar op en maak verbindingen', luidde het advies van Peter Wennink.
Afgezwaaide CEO van ASML Peter Wennink boeiende spreker op avond Vrienden voor Purmerend bij Van 't Hek Groep Zakelijk 8 mei, 10:01
Het pand van ÇIYA aan de Kerkstraat.
Nieuw concept Kriti aan Kerkstraat gaat ÇIYA heten Zakelijk 6 mei, 16:12
Afbeelding
De beste zakelijke workshops bij Netwerk Purmerend Zakelijk 2 mei, 11:05
Een geslaagde match van vorig jaar.
Meld je aan voor de BeursVloer op 30 mei Nieuws 1 mei, 10:00
Bedrijven kunnen nog inschrijven voor dit gezellige toernooi!
Terug van weggeweest: het altijd gezellige bedrijventoernooi van SV Beemster Evenement 25 apr, 10:00
Host Juvat Westendorp en twee studenten van het Horizon College zijn klaar voor de officiële opening.
Horizon College geeft onderwijs nieuwe impuls met innovatielabs Onderwijs 24 apr, 14:48
Van links naar rechts Sam de Wolf, Rien de Wolf, voorzitter Eelco van Lent.
Rien de Wolf eerste vriend reddingsstation Warder Edam-Volendam Nieuws 24 apr, 10:06
Voor het pand in Amsterdam. Van links naar rechts: Robert van Dijk, Robert Kuiper en Koen Kuiper.
Robert Kuiper, zoon Koen en schoonzoon Robert openen Meat The Balls in hoofdstad Zakelijk 24 apr, 09:44
Marcel ten Brinke
"Een Slimme Zet: Jouw Onderneming Beschermen met een Actueel Testament" Partnerbijdrage 12 apr, 16:26
Frank Soonius
"Alles is mogelijk, als je er maar in gelooft" Ondernemen 12 apr, 14:05
Linda Kramer
"Cijfers worden pas leuk als je ze begrijpt" Ondernemen 12 apr, 14:00
Nico Visser startte op 1 januari van dit jaar zijn adviesburo in glas. Het object van glas op de voorgrond symboliseert 'een kei van een glasadviseur'.
Nico Visser: Een kei van een glasadviseur Algemeen 12 apr, 13:00
Gijs en Esther Sterk zijn de nieuwe eigenaren van Glashandel Nico Visser.
Nieuwe eigenaren voor Glashandel Nico Visser Ondernemen 12 apr, 11:00
Eigenaar Gertjan de Wolf (rechts) en bedrijfsleider Bas Mooij.
Fraay Coatings, dé ultieme probleemoplosser voor bouw, industrie en automotive Ondernemen 12 apr, 10:00
Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15