Notaris Cabenda: een kwart eeuw rechtvaardig, maatschappelijk betrokken en dienstverlenend

Nieuws
Mr. Arlette Louise Cabenda: "Verplaats je voortdurend in de positie van jouw cliënt."
Mr. Arlette Louise Cabenda: "Verplaats je voortdurend in de positie van jouw cliënt." (Foto: Els Broers)

Passie, gepassioneerd zijn. Woorden die je vaak hoort en die te pas en te onpas worden gebruikt. Passie betekent een grote of hartstochtelijke liefde voor iets hebben. Regio Zaken gaat dit jaar op zoek naar ondernemers met passie en spreekt dit keer met Mr. Arlette Louise Cabenda, notaris te Purmerend.

Notaris Cabenda vierde dit jaar het 25-jarig jubileum van haar notariskantoor. Een goede reden om met deze gepassioneerde jurist in gesprek te gaan. Wat deed haar ooit besluiten om te kiezen voor het notariaat?

“Op negenjarige leeftijd kwam ik in 1971 met mijn ouders uit Suriname in Nederland”, steekt ze van wal. “Na de lagere en middelbare school koos ik voor de rechtenstudie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ik studeerde af in twee richtingen: Nederlands recht en Notarieel recht. Bij mijn studiekeuze stond centraal de wens om ooit in een onpartijdige functie werkzaam te zijn. Kortom, kies ik voor het rechtsambt of voor het notariaat. Het werd het laatste. Na mijn studie werkte ik een aantal jaren op een notariskantoor in Overveen en later in Bussum. Het is namelijk zo dat na afronding van de studie notarieel recht men als kandidaat-notaris kan gaan beginnen op een notariskantoor onder de hoede van de notaris. Tijdens de eerste drie jaren volgt de kandidaat-notaris naast het werk de notariële beroepsopleiding. De kandidaat-notaris heeft geen tekenbevoegdheid. Na verloop van tijd ontstond de wens om een eigen kantoor te beginnen. Dat gaat niet zo maar. Pas als er een standplaats vrijkomt kan je de vinger opsteken. En zo kwam ik na een uitgebreide sollicitatieprocedure in Purmerend.” We schrijven dan 1998: het Notariskantoor Cabenda was geboren.

‘Jip en Janneke taal’

Inmiddels zijn we een kwart eeuw verder. Notaris Cabenda spreekt nog altijd vol vuur vol en passie over haar beroep. “Weet je waar ik blij van word? Als mensen mijn kantoor verlaten en verzuchten: het was helemaal niet eng, of u heeft alles heel goed uitgelegd”, aldus Arlette Cabenda. “Daar ben ik immers voor. Om het vaak ingewikkelde juridische taalgebruik als het ware in ‘Jip en Janneke taal’ om te zetten zodat cliënten begrijpen wat er speelt en waar ze een handtekening onder zetten.”

Notaris én ondernemer

Voor de uitoefening van ambt en beroep gelden als belangrijkste beginselen die van de onafhankelijkheid, onpartijdigheid, zorgvuldigheid en integriteit. De notaris is niet alleen – zoals de wet zegt – een openbaar ambtenaar, hij of zij is ook ondernemer. En zoals elke ondernemer moet de notaris dus ook voortdurend de continuïteit van de eigen onderneming bewaken. Hoe verhoudt zich dat tot die onafhankelijke, integere en onpartijdige notaris?

“Dat kan soms lastig zijn”, geeft ze aan. “Voor mij geldt dat ik uitermate voorzichtig ben. In dat opzicht ben ik meer openbaar ambtenaar dan ondernemer. Als zich een cliënt aandient die met een vraagstuk komt waarvan ik meen dat ik niet over voldoende kennis beschik om over dat vraagstuk te adviseren, dan verwijs ik die cliënt door naar een collega met aanzienlijk meer kennis en ervaring dat specifieke vraagstuk betreffende. Je kunt natuurlijk als ondernemer wel denken: ha, een vette vis! Maar als dan later blijkt dat je met jouw advies de plank toch hebt misgeslagen, dan is het leed voor de cliënt en voor jezelf misschien niet te overzien. Want pas op: wij zijn onderworpen aan het notariële tuchtrecht. Kortom, liever een ingewikkelde opdracht niet aanvaard, dan later een zeperd oplopen”, aldus de notaris.

Soms ben je meer psycholoog dan notaris

Steeds meer vrouwen

Het notariaat heeft lange tijd de uitstraling gehad van de wereld van de mannen in grijze pakken. Is dat nog zo? Integendeel, zegt Arlette Cabenda. “De instroom van vrouwelijke rechtenstudenten is aanzienlijk hoger dan die van de mannen. Toch kiezen er uiteindelijk meer mannen dan vrouwen voor het notarisambt. Een belangrijke oorzaak lijkt dat het ambt van notaris soms lastig is te combineren met het moederschap. We zien wel steeds meer vrouwelijke kandidaat-notarissen en vrouwelijke toegevoegd-notarissen, louter omdat die vrouwen liever niet de last van een heel kantoor met medewerkers dragen. En dat is jammer, want er is veel meer mogelijk tegenwoordig.”

“Wat ik altijd heel belangrijk in mijn werk heb gevonden is ‘mensen op weg helpen’. Daarom ben ik zo content met het initiatief van de Koninklijke Notariële Beroepsgroep (KNB) om de toegang tot de notaris te vereenvoudigen. Er wordt thans hard gewerkt om het zogenoemde Juridisch Loket ook te voorzien van de benodigde notariële kennis. Immers, het Juridisch Loket is een laagdrempelige voorziening waar men juridische informatie kan verkrijgen. En straks niet alleen meer over huurrecht, arbeidsrecht, familierecht of dat soort zaken, maar ook over erfrecht, belastingrecht of huwelijksvermogensrecht. Een ontwikkeling die ik zeer toejuich.”

Tekst loopt door onder afbeelding


Notaris Cabenda. (Foto: Els Broers)

Concurrentie?

“Natuurlijk is die er, al moet ik zeggen dat je daar in deze regio weinig van merkt. De vijf kantoren die de gemeente Purmerend telt hebben elk zo een eigen cliëntenbestand. Er zijn wel notarissen die vooral op prijs concurreren. Daar houd ik me verre van.” Ze vervolgt: “Verplaats je voortdurend in de positie van jouw cliënt. Wat is voor hem/haar het beste, en leg dat in begrijpelijke taal uit. Ik beschouw mezelf soms als de huisarts. Van veel dingen heb ik verstand, maar voor de zeer specialistische aangelegenheden verwijs ik door naar een gespecialiseerde collega. Heel plezierig is het dat ik beschik over een netwerk met collega’s. Het komt nogal eens voor dat we bij elkaar te rade gaan. Een kleine tip, een handig advies of gewoon voorzien in een lacune in de parate kennis. Bovendien houden we elkaar scherp.” Hetzelfde geldt voor de verplichte cursussen. Iedere notaris moet iedere twee jaar voldoende studiepunten halen om het ambt te mogen blijven uitoefenen. De KNB ziet er scherp op toe dat iedere notaris aan die eis voldoet. “Die cursussen beschouw ik als een inspiratiebron. Behalve de lesstof die wij tot ons moeten nemen, zijn de collegiale contacten die je tijdens zo’n cursus hebt enorm stimulerend.”

Sociale vaardigheden

“Wat ik soms minder aantrekkelijk vind is de almaar toenemende digitalisering. Natuurlijk, alle digitale ontwikkelingen hebben ons en iedereen enorm vooruit geholpen. Maar het persoonlijke contact lijkt daardoor minder te zijn geworden en dat vind ik jammer. Voeg daarbij dat de maatschappij in het algemeen de laatste jaren verhardt, dan is mijn conclusie dat niet iedere verandering een vooruitgang is. De notaris moet in toenemende mate over tal van sociale vaardigheden beschikken. Soms ben je meer psycholoog dan notaris. Gelukkig wordt er vandaag de dag in de beroepsopleiding veel tijd en energie gestoken in het ontwikkelen van die sociale vaardigheden . Dat was in mijn tijd tijdens de opleiding niet het geval. Gelukkig kreeg ik van huis uit de nodige gereedschappen mee en hebben mijn leermeesters mij ook die kneepjes van dit o zo mooi vak bijgebracht”, aldus de betrokken, enthousiaste en bevlogen notaris Arlette Cabenda.

www.notariscabenda.nl

Afbeelding
Lancering digitale Vacaturebank Zaanstreek-Waterland Nieuws 8 nov., 10:00
Afbeelding
Businessclub Purmersteijn timmert flink aan de weg Nieuws 7 nov., 17:00
Afbeelding
Column VOWA: Het wordt flink afzien! Column 7 nov., 16:00
Afbeelding
Nieuw kantoor Quadyck Real Estate met ruimte voor groei Algemeen 7 nov., 15:00
Afbeelding
Werkzaamheden brug A7 Nieuws 7 nov., 13:49
Afbeelding
AF-X Fire Solutions: Het perfecte brandblussysteem zonder water komt uit Purmerend Nieuws 7 nov., 10:00
Afbeelding
Column PRO: De weg naar een realistische ontwikkelstrategie voor de Koog Column 6 nov., 16:00
Afbeelding
Stemming BIZ Vastgoedeigenaren gaat van start Nieuws 6 nov., 15:00
Afbeelding
Abma Advocaten: Hoe te beschikken over de bankrekening van een overledene Column 6 nov., 10:00
Afbeelding
Hayhoe Familierechtadvies: Stelen uit de (toekomstige) erfenis Column 3 nov., 16:06
Afbeelding
Netwerk Purmerend en PRO: presenteren avond met Tom Coronel Nieuws 3 nov., 12:00
Afbeelding
Notaris Ten Brinke: laat uw testament regelmatig controleren Partnerbijdrage 2 nov., 11:00
Afbeelding
Werkom brengt sociale ondernemers samen om impact te maken Zakelijk 2 nov., 10:54

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen