Werkzaamheden brug A7

Nieuws
Afbeelding
(Foto: archieffoto)

De A7-verkeersbrug over het Noordhollandsch Kanaal, de Neckerstraat en Kanaaldijk moet op korte termijn worden hersteld. Bij de bouw is er te weinig bewapening in het beton gebruikt. Sinds oktober vorig jaar is dit bekend en werd een gewichtsbeperking ingesteld. De werkzaamheden om de brug, die voluit de Korporaal van de mariniers Jeroen Houwelingbrug heet, te verstevigen starten waarschijnlijk in februari 2024 en duren tot en met oktober 2024 en dit gaat onvermijdelijk overlast opleveren.

Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor het werk en hoopt daar op korte termijn een aannemer voor aan te stellen. “Onduidelijk is nog wat de impact op het verkeer in de stad gaat worden. Het leerlingenvervoer, inwoners die naar hun werk, school of familie willen of moeten. De bevoorrading van winkels en restaurants, het ziekenhuis, de brandweer en politie. We moeten er rekening mee houden”, voorspelt wethouder mobiliteit Coen Lageveen.

Plannen

Ook de gemeente zelf moet goed naar de eigen planning kijken. Kunnen bijvoorbeeld werkzaamheden en onderhoud nog wel doorgaan zoals gepland? Lageveen: “We verwachten flinke vertragingen tijdens de ochtend- en avondspits. Met behulp van computerprogramma’s kunnen we berekenen wat het verkeer zou kunnen doen in bepaalde situaties, zoals een afsluiting. Met die uitkomsten willen we maatregelen nemen om het verkeer zo goed mogelijk draaiende te houden. Bijvoorbeeld een rotonde tijdelijk wat breder maken of de verkeerslichten anders instellen. We kijken ook of we geplande werkzaamheden wel echt moeten uitvoeren tijdens het werk aan de A7. Wordt de overlast dan niet te groot? Met die modellen kunnen we heel veel. Alleen weten we ook dat verkeer net water is. Het vindt altijd z’n weg en het is niet te voorspellen waar ongelukken gebeuren. Dus die modellen zijn waar, tot het tegendeel is bewezen. Voor mij staat de veiligheid altijd voorop. We zien vooral uitdagingen als het gaat om sluipverkeer. Hoe zorgen we er voor dat het verkeer in de stad en de A7 blijft rijden”, vult Lageveen aan.

Bereikbaarheid

Rijkswaterstaat is dus via een openbare aanbesteding op zoek naar een aannemer die het werk kan gaan doen. Zij hebben een wensenlijstje voor de aannemer opgesteld. Zo moet er een overkoepelend bereikbaarheidsplan komen, een plan voor verkeers- en incidentmanagement en een plan voor mobiliteitsmanagement en communicatie. “We overleggen wekelijks met Rijkswaterstaat. Daar sluiten ook buurgemeenten, veiligheidsdiensten en verkeersdeskundigen bij aan. Voor Rijkswaterstaat is dit project ook niet zomaar een klusje. Zij zien het belang van deze verkeersader. Voor ons, voor de regio en ook daarbuiten. Zo wordt er bijvoorbeeld ook over gesproken om verkeer dat over de afsluitdijk deze kant op wil, al eerder om te leiden via de A6 richting Amsterdam. Er wordt momenteel gerekend en getekend over de mogelijke gevolgen. We weten dat er één deel van de brug dicht gaat en dan moet het verkeer over twee keer twee banen over het ander deel. Als het ene deel klaar is dan wordt het herstelde gebruikt en wordt het andere deel aangepakt. Er zal een snelheidsbeperking komen dus dat gaat vertragend werken.”

Communicatie

Rijkswaterstaat en de gemeente werken intensief samen om verkeersinfarcten tijdens de werkzaamheden te voorkomen en verhelpen: “Overlast is helaas onvermijdelijk bij werkzaamheden van dit formaat. Wij en zij hebben er daarom belang bij om de werkzaamheden breed te communiceren. En om duidelijk te maken dat dit werk gevolgen gaat hebben. Natuurlijk zetten we erop in om de overlast zo beperkt mogelijk te houden. Daar hebben we ook de hulp van onze inwoners en ondernemers heel hard bij nodig.”

Samen met de gemeente houdt ook PRO: de ondernemers op de hoogte van het verloop van dit hele proces. Voor vragen kunnen ondernemers ook terecht via secretariaat@pro-site.nl.

Afbeelding
Lancering digitale Vacaturebank Zaanstreek-Waterland Nieuws 8 nov., 10:00
Afbeelding
Businessclub Purmersteijn timmert flink aan de weg Nieuws 7 nov., 17:00
Afbeelding
Column VOWA: Het wordt flink afzien! Column 7 nov., 16:00
Afbeelding
Nieuw kantoor Quadyck Real Estate met ruimte voor groei Algemeen 7 nov., 15:00
Afbeelding
Werkzaamheden brug A7 Nieuws 7 nov., 13:49
Afbeelding
AF-X Fire Solutions: Het perfecte brandblussysteem zonder water komt uit Purmerend Nieuws 7 nov., 10:00
Afbeelding
Column PRO: De weg naar een realistische ontwikkelstrategie voor de Koog Column 6 nov., 16:00
Afbeelding
Stemming BIZ Vastgoedeigenaren gaat van start Nieuws 6 nov., 15:00
Afbeelding
Abma Advocaten: Hoe te beschikken over de bankrekening van een overledene Column 6 nov., 10:00
Afbeelding
Hayhoe Familierechtadvies: Stelen uit de (toekomstige) erfenis Column 3 nov., 16:06
Afbeelding
Netwerk Purmerend en PRO: presenteren avond met Tom Coronel Nieuws 3 nov., 12:00
Afbeelding
Notaris Ten Brinke: laat uw testament regelmatig controleren Partnerbijdrage 2 nov., 11:00
Afbeelding
Werkom brengt sociale ondernemers samen om impact te maken Zakelijk 2 nov., 10:54

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen