Versterken brug A7 Purmerend gaat volgend jaar veel overlast veroorzaken

Nieuws
De brug in de A7: vijf maanden werk.
De brug in de A7: vijf maanden werk. (Foto: RodiMedia/NV)

PURMEREND/REGIO - De te verwachten werkzaamheden aan de brug van de A7 over het Noordhollandsch kanaal bij Purmerend, houden al een poos de gemoederen bezig. Iedereen houdt zijn hart vast want dat er enorm veel overlast komt en er veel van iedereen wordt verwacht is zeker. Sinds de ernstige slijtage werd geconstateerd vorig jaar geldt er al een gewichtsbeperking van 30 ton waardoor zware vrachtauto’s in beide rijrichtingen worden omgeleid. Wanneer de herstelwerkzaamheden plaatsvinden, van 1 april tot 1 september 2024, zal ook het overige verkeer, niet alleen rond Purmerend maar in heel Noord-Holland, veel hinder ondervinden.

Werkzaamheden van 1 april tot 1 september

Bij inspectie door Rijkswaterstaat kwam vorig jaar aan het licht dat de Jeroen Houwelingbrug ernstige slijtage vertoont; dusdanig dat de brug direct voor zwaar vrachtverkeer werd afgesloten. De brug moet versterkt worden, en wel met extra bewapening. Daarvoor moeten er 31.000 gaten worden geboord waarin de bewapening wordt aangebracht, waarvan 4000 waar precisiewerk. Die werkzaamheden vinden volgend jaar plaats en gaan maar liefst vijf maanden in beslag nemen, van 1 april tot 1 september. Vijf maanden waarin telkens een baan met rijstroken is afgesloten en het verkeer gesplitst met een maximum van 70 km over de overgebleven baan wordt geleid. Een aantal op- en afritten van de A7 in Purmerend wordt afgesloten en er worden omleidingsroutes ingesteld.

Files

Dat alles zal leiden tot fileoverlast en fiks extra reistijden op en rond de A7, ook op regionale en provinciale wegen. Er is Rijkswaterstaat en de gemeente Purmerend alles aan gelegen om dit zoveel mogelijk in goede banen te leiden en de overlast te beperken, zo meldden de partijen in een recent persgesprek. Dit door een nauwgezette voorbereiding, een speciaal projectteam, en nauwe samenwerking met ondernemers, andere overheden en de Veiligheidsregio. 

Spitsverkeer verminderen

Dankzij het meedenken van bedrijven als Gebr. Van ’t Hek en Ron Rijser is de tijdspanne van de werkzaamheden inmiddels teruggebracht van zeven naar vijf maanden. Maar dat zijn nog steeds vijf moeilijke maanden. Een van de belangrijkste opties is, naast het omleiden, zoveel mogelijk spitsverkeer van de weg te krijgen in die maanden, liefst 20 tot 25 procent. Daarom is er druk overleg met NS en EBS over de inzet van meer openbaar vervoer. Daarnaast denkt men aan meer thuiswerken, samen reizen en wanneer mogelijk de fiets pakken. Het anders inrichten van kruispunten en instellen van stoplichten helpt ook om de doorstroming te bevorderen, en ander onderhoud aan de weg zal worden vervroegd of uitgesteld.

Tekst loopt door onder afbeelding

brug A7 purmerend
(Foto: RodiMedia/NV)

Communicatieteam houdt inwoners en ondernemers up to date

Hulpdiensten

Ook wordt nagedacht hoe alles in te richten bij grote evenementen en voor de hulpdiensten die onbelemmerd hun werk moeten kunnen blijven doen. Waarbij zeker de route naar het Dijklander in Hoorn moet vrij blijven voor ambulances en kraamzorg. Bedrijven moeten voorsorteren op hoe hun personeel op het werk kan komen, en hoe en wanneer hun leveranciers kunnen afleveren … 

Enorme schadepost

Het zijn zo wat van de aandachtspunten bij dit ‘megaproject’ die het projectteam en Rijkswaterstaat voor 1 april in goede banen moeten leiden. Die snelheid is geboden omdat zolang de gewichtsbeperking geldt dit een enorme schadepost is voor het bedrijfsleven dat de grote vrachtwagens nu langs Middenbeemster en Broek in Waterland moet sturen, die er zeker niet op ingericht zijn.

Heel Noord-Holland

In december is de aannemer bekend, dan zal er in januari/februari al veel concreet zijn en meer bekend over de maatregelen die niet alleen hier maar tot ver in Noord-Holland worden getroffen. Het begint al bij Joure, en in de provincie Flevoland waar men het verkeer kan sturen of weghouden. “We kunnen niet alles oplossen voor iedereen, wel voorzorgsmaatregelen nemen. En we willen er persoonlijk voor hen zijn en aanspreekbaar zijn”, aldus Harold Hansen, omgevingsmanager bij Rijkswaterstaat. 

Up to date

Inwoners en ondernemers worden vanaf januari geïnformeerd en up to date gehouden door een communicatieteam. Er komt een projectwebsite en men kan zich nu al abonneren op de nieuwsbrief. Op 23 november en op 28 november zijn er voor bewoners in Neck en Purmerend, grenzend aan waar zal worden gewerkt op de A7, inloopavonden waar meer informatie wordt gegeven.

Maar veel mooier kunnen ze het niet maken. Het worden absoluut vijf maanden waar de hele regio en zeker Purmerend in het brandpunt ervan, doorheen moet worstelen.

Aanmelden voor de nieuwsbrief van Rijkswaterstaat waarmee je op de hoogte wordt gehouden van het project kan hier

'Zoek elkaar op en maak verbindingen', luidde het advies van Peter Wennink.
Afgezwaaide CEO van ASML Peter Wennink boeiende spreker op avond Vrienden voor Purmerend bij Van 't Hek Groep Zakelijk 8 mei, 10:01
Het pand van ÇIYA aan de Kerkstraat.
Nieuw concept Kriti aan Kerkstraat gaat ÇIYA heten Zakelijk 6 mei, 16:12
Afbeelding
De beste zakelijke workshops bij Netwerk Purmerend Zakelijk 2 mei, 11:05
Een geslaagde match van vorig jaar.
Meld je aan voor de BeursVloer op 30 mei Nieuws 1 mei, 10:00
Bedrijven kunnen nog inschrijven voor dit gezellige toernooi!
Terug van weggeweest: het altijd gezellige bedrijventoernooi van SV Beemster Evenement 25 apr, 10:00
Host Juvat Westendorp en twee studenten van het Horizon College zijn klaar voor de officiële opening.
Horizon College geeft onderwijs nieuwe impuls met innovatielabs Onderwijs 24 apr, 14:48
Van links naar rechts Sam de Wolf, Rien de Wolf, voorzitter Eelco van Lent.
Rien de Wolf eerste vriend reddingsstation Warder Edam-Volendam Nieuws 24 apr, 10:06
Voor het pand in Amsterdam. Van links naar rechts: Robert van Dijk, Robert Kuiper en Koen Kuiper.
Robert Kuiper, zoon Koen en schoonzoon Robert openen Meat The Balls in hoofdstad Zakelijk 24 apr, 09:44
Marcel ten Brinke
"Een Slimme Zet: Jouw Onderneming Beschermen met een Actueel Testament" Partnerbijdrage 12 apr, 16:26
Frank Soonius
"Alles is mogelijk, als je er maar in gelooft" Ondernemen 12 apr, 14:05
Linda Kramer
"Cijfers worden pas leuk als je ze begrijpt" Ondernemen 12 apr, 14:00
Nico Visser startte op 1 januari van dit jaar zijn adviesburo in glas. Het object van glas op de voorgrond symboliseert 'een kei van een glasadviseur'.
Nico Visser: Een kei van een glasadviseur Algemeen 12 apr, 13:00
Gijs en Esther Sterk zijn de nieuwe eigenaren van Glashandel Nico Visser.
Nieuwe eigenaren voor Glashandel Nico Visser Ondernemen 12 apr, 11:00
Eigenaar Gertjan de Wolf (rechts) en bedrijfsleider Bas Mooij.
Fraay Coatings, dé ultieme probleemoplosser voor bouw, industrie en automotive Ondernemen 12 apr, 10:00
Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15