Versterken brug A7 gaat volgend jaar veel overlast veroorzaken

Nieuws
De brug in de A7: vijf maanden werk.
De brug in de A7: vijf maanden werk. (Foto: RodiMedia/NV)

PURMEREND/REGIO - De te verwachten werkzaamheden aan de brug van de A7 over het Noordhollandsch kanaal bij Purmerend, houden al een poos de gemoederen bezig. Iedereen houdt zijn hart vast want dat er enorm veel overlast komt en er veel van iedereen wordt verwacht is zeker. Sinds de ernstige slijtage werd geconstateerd vorig jaar geldt er al een gewichtsbeperking van 30 ton waardoor zware vrachtauto’s in beide rijrichtingen worden omgeleid. Wanneer de herstelwerkzaamheden plaatsvinden, van 1 april tot 1 september 2024, zal ook het overige verkeer, niet alleen rond Purmerend maar in heel Noord-Holland, veel hinder ondervinden.

Werkzaamheden van 1 april tot 1 september

Bij inspectie door Rijkswaterstaat kwam vorig jaar aan het licht dat de Jeroen Houwelingbrug ernstige slijtage vertoont; dusdanig dat de brug direct voor zwaar vrachtverkeer werd afgesloten. De brug moet versterkt worden, en wel met extra bewapening. Daarvoor moeten er 31.000 gaten worden geboord waarin de bewapening wordt aangebracht, waarvan 4000 waar precisiewerk. Die werkzaamheden vinden volgend jaar plaats en gaan maar liefst vijf maanden in beslag nemen, van 1 april tot 1 september. Vijf maanden waarin telkens een baan met rijstroken is afgesloten en het verkeer gesplitst met een maximum van 70 km over de overgebleven baan wordt geleid. Een aantal op- en afritten van de A7 in Purmerend wordt afgesloten en er worden omleidingsroutes ingesteld.

Files

Dat alles zal leiden tot fileoverlast en fiks extra reistijden op en rond de A7, ook op regionale en provinciale wegen. Er is Rijkswaterstaat en de gemeente Purmerend alles aan gelegen om dit zoveel mogelijk in goede banen te leiden en de overlast te beperken, zo meldden de partijen in een recent persgesprek. Dit door een nauwgezette voorbereiding, een speciaal projectteam, en nauwe samenwerking met ondernemers, andere overheden en de Veiligheidsregio. 

Spitsverkeer verminderen

Dankzij het meedenken van bedrijven als Gebr. Van ’t Hek en Ron Rijser is de tijdspanne van de werkzaamheden inmiddels teruggebracht van zeven naar vijf maanden. Maar dat zijn nog steeds vijf moeilijke maanden. Een van de belangrijkste opties is, naast het omleiden, zoveel mogelijk spitsverkeer van de weg te krijgen in die maanden, liefst 20 tot 25 procent. Daarom is er druk overleg met NS en EBS over de inzet van meer openbaar vervoer. Daarnaast denkt men aan meer thuiswerken, samen reizen en wanneer mogelijk de fiets pakken. Het anders inrichten van kruispunten en instellen van stoplichten helpt ook om de doorstroming te bevorderen, en ander onderhoud aan de weg zal worden vervroegd of uitgesteld.

Tekst loopt door onder afbeelding

brug A7 purmerend
(Foto: RodiMedia/NV)

Communicatieteam houdt inwoners en ondernemers up to date

Hulpdiensten

Ook wordt nagedacht hoe alles in te richten bij grote evenementen en voor de hulpdiensten die onbelemmerd hun werk moeten kunnen blijven doen. Waarbij zeker de route naar het Dijklander in Hoorn moet vrij blijven voor ambulances en kraamzorg. Bedrijven moeten voorsorteren op hoe hun personeel op het werk kan komen, en hoe en wanneer hun leveranciers kunnen afleveren … 

Enorme schadepost

Het zijn zo wat van de aandachtspunten bij dit ‘megaproject’ die het projectteam en Rijkswaterstaat voor 1 april in goede banen moeten leiden. Die snelheid is geboden omdat zolang de gewichtsbeperking geldt dit een enorme schadepost is voor het bedrijfsleven dat de grote vrachtwagens nu langs Middenbeemster en Broek in Waterland moet sturen, die er zeker niet op ingericht zijn.

Heel Noord-Holland

In december is de aannemer bekend, dan zal er in januari/februari al veel concreet zijn en meer bekend over de maatregelen die niet alleen hier maar tot ver in Noord-Holland worden getroffen. Het begint al bij Joure, en in de provincie Flevoland waar men het verkeer kan sturen of weghouden. “We kunnen niet alles oplossen voor iedereen, wel voorzorgsmaatregelen nemen. En we willen er persoonlijk voor hen zijn en aanspreekbaar zijn”, aldus Harold Hansen, omgevingsmanager bij Rijkswaterstaat. 

Up to date

Inwoners en ondernemers worden vanaf januari geïnformeerd en up to date gehouden door een communicatieteam. Er komt een projectwebsite en men kan zich nu al abonneren op de nieuwsbrief. Op 23 november en op 28 november zijn er voor bewoners in Neck en Purmerend, grenzend aan waar zal worden gewerkt op de A7, inloopavonden waar meer informatie wordt gegeven.

Maar veel mooier kunnen ze het niet maken. Het worden absoluut vijf maanden waar de hele regio en zeker Purmerend in het brandpunt ervan, doorheen moet worstelen.

Aanmelden voor de nieuwsbrief van Rijkswaterstaat waarmee je op de hoogte wordt gehouden van het project kan hier

Afbeelding
Lancering digitale Vacaturebank Zaanstreek-Waterland Nieuws 8 nov., 10:00
Afbeelding
Businessclub Purmersteijn timmert flink aan de weg Nieuws 7 nov., 17:00
Afbeelding
Column VOWA: Het wordt flink afzien! Column 7 nov., 16:00
Afbeelding
Nieuw kantoor Quadyck Real Estate met ruimte voor groei Algemeen 7 nov., 15:00
Afbeelding
Werkzaamheden brug A7 Nieuws 7 nov., 13:49
Afbeelding
AF-X Fire Solutions: Het perfecte brandblussysteem zonder water komt uit Purmerend Nieuws 7 nov., 10:00
Afbeelding
Column PRO: De weg naar een realistische ontwikkelstrategie voor de Koog Column 6 nov., 16:00
Afbeelding
Stemming BIZ Vastgoedeigenaren gaat van start Nieuws 6 nov., 15:00
Afbeelding
Abma Advocaten: Hoe te beschikken over de bankrekening van een overledene Column 6 nov., 10:00
Afbeelding
Hayhoe Familierechtadvies: Stelen uit de (toekomstige) erfenis Column 3 nov., 16:06
Afbeelding
Netwerk Purmerend en PRO: presenteren avond met Tom Coronel Nieuws 3 nov., 12:00
Afbeelding
Notaris Ten Brinke: laat uw testament regelmatig controleren Partnerbijdrage 2 nov., 11:00
Afbeelding
Werkom brengt sociale ondernemers samen om impact te maken Zakelijk 2 nov., 10:54

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen