EWP Ingenieurs is verhuisd naar Gorslaan in Purmerend

Nieuws
De driekoppige leiding van EWP: Jeroen Klein, Ramon de Haas en Kees Koning.
De driekoppige leiding van EWP: Jeroen Klein, Ramon de Haas en Kees Koning. (Foto: Els Broers)

Architectenbureau EWP is een paar maanden geleden verhuisd van Kwadijk naar een nieuwe locatie aan de Gorslaan 12 in Purmerend. “Fijn dat mensen ons al meteen weten te vinden!”, zegt mede-eigenaar Jeroen Klein.

Alle disciplines in huis: ontwerp, constructie en bouwadvies

EWP Ingenieurs verhuisde onlangs van Kwadijk naar de Gorslaan in Purmerend. In haar meer dan vijfentwintig jarig bestaan begeleidde het architectenbureau talloze bouwprojecten in Noord-Holland en daarbuiten. Sinds kort staat de organisatie geheel onder de driekoppige leiding van Ramon de Haas, Jeroen Klein en Kees Koning. Voor de bestaande relaties zijn zij oude bekenden, want de drie zijn respectievelijk 20, 25, en 15 jaar verbonden aan EWP. Achter hen staat een bestendig en enthousiast team van in totaal zeven betrokken medewerkers. Ramon de Haas: “Van de kleinste verbouwing tot de grootste nieuwbouwprojecten en zowel de particuliere als de zakelijke opdrachtgever en overheidsinstellingen: onze deur staat voor iedereen open. We zijn laagdrempelig en benaderbaar. We vinden alle projecten leuk om op te pakken: we werken met net zoveel plezier en commitment aan een appartementencomplex of een futuristische bedrijfshal als aan het plaatsen van een dakkapel of een aanbouw bij mensen thuis.”

Slagkracht

EWP heeft alle disciplines in huis: ontwerp, constructie en bouwadvies. Kees: “Door alle expertises en disciplines in één team te hebben, hebben we slagkracht en bieden we een totaaloplossing. Die combinatie zorgt er ook voor dat we al onze projecten op een praktische manier aanvliegen. Die doelmatige aanpak past goed bij dit nuchtere Noord-Hollandse bedrijf.”
Woningen, bedrijfspanden, kantoorgebouwen, hotels en restaurants: waar Kees en Jeroen hun expertise vooral in de ontwerpen toepassen, is Ramon de technische specialist. Voor alle soorten bouwwerken verzorgt het bureau de tekeningen, de berekeningen en de vergunningen. Ramon: “Wij vinden dat elk detail in de ontwerpfase al moet kloppen. En niet dat je iets bedenkt wat helemaal niet uitvoerbaar is en dus misschien ook kostentechnisch niet interessant is. Wij werken altijd met de man op de bouw in ons achterhoofd. We moeten hem niet opzadelen met een probleem, want dan krijg je dat ook terug. ‘Ja, leuk detail EWP, maar dat is niet uitvoerbaar’. Precies wat Kees zegt: die praktische invulling zorgt ervoor dat we weten dat wát we op papier zetten altijd goed, uitvoerbaar en betaalbaar is. Vooral met de onzekerheid rondom stijgende bouwkosten is dat laatste belangrijker dan ooit.”

Diversiteit

Project Spijkerman aan de Neckerdijk, Fort Resort Beemster, Uitvaartcentrum Purmerend, Hospice ‘In Vrijheid’ Waterland en de verbouwing van Brasserie Brasa in Middenbeemster: EWP is actief op het gebied van woningbouw, utiliteitsbouw en weg- en waterbouw. Kees: “Die diversiteit is een heel interessant deel van ons vak. Bovendien kunnen we in iedere fase aangehaakt zijn: in de ontwerpfase en tijdens de uitvoering op de bouwplaats. We doen ook de begroting en de directievoering. Vanaf het ontwerp via de eerste schets naar de allerlaatste schroef die erin gaat. Kortom: totdat het project helemaal naar de wens van de opdrachtgever is uitgevoerd.”

Wij hebben vooral oog voor detail en verhouding. Daarmee maken wij het verschil

Oog voor detail

Een duivenjager, een veilingkantje en een gedetailleerde gevelbeëindiging. Gevraagd naar het succes van EWP antwoordt Ramon: “We hebben vooral oog voor detail en verhouding. Daarmee maken wij het verschil. Dat zien niet alleen wij als vakidioten, maar ook de opdrachtgever en de toevallige voorbijganger.” Hij vervolgt: “Wij maken niet alleen bouwtekeningen op basis waarvan een vergunning wordt verleend, maar er kan ook mee gebouwd worden. Misschien zijn er drie details nodig, maar wij zetten er zes op. Wij weten dat een aannemer dat gewoon nodig heeft.” Kees: “Maar we doen ook projecten waar we in alle vrijheid onze creativiteit op los kunnen laten. We zijn bijvoorbeeld bezig met een groot hotel. Daar wordt echt conceptueel ontworpen. Met een leverancier zijn we bezig met het oplossen van vraagstukken op het gebied van gigantische overstekken en detaillering. Dan bedenk je gezamenlijk: zo gaan we het maken en dit wordt fantastisch!” Ramon: “Ook bij deze conceptuele projecten geldt: we verliezen de technische uitvoerbaarheid nooit uit het oog.”

Visitekaartje

Het bureau ontving onlangs een delegatie van een twintigtal vakgenoten. Jeroen: “Collega-architecten kwamen naar Purmerend om een kijkje te nemen naar projecten die wij hebben gedaan. Ontzettend leuk om dat te mogen doen en om de reacties van vakgenoten te horen. Daar zat een aantal grote, landelijk gerenommeerde architectenbureaus bij en dan is het toch spannend om te horen, wat zij er van vinden.” Ramon: “Zij kijken natuurlijk met een heel ander oog dan een gemiddelde passant.” De delegatie bezocht onder andere de onder historiserende architectuur gebouwde panden aan de Neckerdijk, het Slotplein en voormalig cinema Schinkel aan de Dubbele Buurt.
Kees: “Wat grappig was, is dat we natuurlijk een selectie moesten maken van de projecten die wij hebben begeleid. Daar zaten ook wat projecten tussen waarvan we zelf dachten: o ja! Die hebben wij ook gedaan. Al met al denk ik dat we kunnen concluderen dat we een mooi visitekaartje hebben afgeleverd.”

Wetgeving

Met de invoering van de Omgevingswet per 1 januari aanstaande, komt ook de invoering van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) in zicht. Jeroen: “De Wkb verplaatst de kwaliteitsborging van nieuwbouw of verbouw van overheid naar de markt. Dat heeft grote gevolgen ten aanzien van verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid. Voor aannemers is het dus nog belangrijker dat er bureaus zijn zoals wij, omdat een aannemer langer aansprakelijk blijft voor een project.” Ramon: “De dossiers moeten bestaan uit goede tekeningen en de juiste constructieberekeningen. Die moeten dus in orde zijn. Jeroen: “Voor ons is het belangrijk dat wij klaar staan om vanaf volgend jaar die vraag aan te kunnen.” Kees: “Het doel is uiteindelijk dat we nog beter en nog duurzamer gaan bouwen.”

Het doel is uiteindelijk dat we nog beter en nog duurzamer gaan bouwen

Gezamenlijk

De mannen zijn blij met hun nieuwe huisvesting. Jeroen: “We zitten allemaal bij elkaar in één grote werkruimte. Op een zodanige manier dat we elkaar niet storen, maar wel dat we makkelijk naar elkaar toe kunnen lopen.” Ramon: “En als er een project is, verhuizen we naar een grote centrale tafel, waar we gezamenlijk tot het beste resultaat voor de klant komen.” Kees besluit: “We zitten nu op een prachtige, centrale locatie. Bovendien zitten we op slechts een kwartiertje wandelen van het centrum van Purmerend. Het gemeentehuis van Purmerend, waar we regelmatig moeten zijn, is zelfs nog een stukje dichterbij. Gratis parkeren kan bij ons voor de deur, dus klanten zijn van harte welkom voor een kopje koffie.”

Nathalie en Gertjan in de multifunctionele gastenruimte met fraai uitzicht op de Beemster natuur.
Huize Leeghwater: ideale combinatie van natuur, spiritualiteit en verwennerij Nieuws 22 feb, 10:27
Hans Sal en zijn partner Sandra.
Hans Sal van Deitmers Mannenmode: Nooit bij de pakken neerzitten Nieuws 21 feb, 14:50
Marcel ten Brinke
"Ben jij IT-notaris? Kun je dan mijn laptop repareren?" Partnerbijdrage 21 feb, 11:18
Thierry van der Weide
Column VOWA: Nog meer A7 Column 21 feb, 11:00
Afbeelding
Column PRO: De kracht van gezamenlijke inspanningen Column 21 feb, 10:00
Steven Grevenstuk: "Wanneer de Tech Campus er komt zie ik hele goeie mogelijkheden om binnen die nieuwe opzet tot een vorm van samenwerking te komen."
Brok Decor: Champions League van de festivalaankleding Nieuws 20 feb, 16:00
Rachel Hayhoe
Column: Waarom duurt de afwikkeling van een nalatenschap zo lang? Column 20 feb, 13:35
Patrick Colli, Maaike Neesen en Henry Wassink.
Horizon College: Tech Campus voor onderwijs belangrijke schakel met bedrijfsleven Onderwijs 20 feb, 10:00
Ontvangst van burgemeester Ellen van Selm.
125 jaar oud Koopman Optiek ontvangt predicaat hofleverancier Nieuws 19 feb, 14:00
Marije Sliphorst-Dekker van Abma Advocaten.
Hoe zit het met die cookiebanners? Column 19 feb, 10:00
De Koepel in Haarlem.
Gratis cybercrimebijeenkomst van het OM voor MKB'ers Nieuws 7 feb, 13:00
De studenten van het Horizon College in De Purmaryn. In het midden Noëlle en Manouk.
Op safari langs Waterlandse leerbedrijven in de hospitality Nieuws 29 jan, 09:27
Richard Blom (midden) op de foto met van links naar rechts vriend Georges Lotze, Anita Rensen, Anita Bom en Jasper de Busser.
Café Gean bestaat 10 jaar, zaterdag 27 januari groot feest in winkelcentrum Makado Nieuws 22 jan, 18:50