Paul van Beek, De Smikkeltuin en CIGO: ‘Stilzitten is niks voor mij’

Nieuws
Paul van Beek: Twee zaken maar een o zo boeiend bestaan.
Paul van Beek: Twee zaken maar een o zo boeiend bestaan. (Foto: Els Broers)

Passie, gepassioneerd zijn. Woorden die je vaak hoort en die te pas en te onpas worden gebruikt. Passie betekent een grote of hartstochtelijke liefde voor iets hebben. Regio Zaken gaat dit jaar op zoek naar ondernemers met passie en spreekt dit keer met Paul van Beek, eigenaar van De Smikkeltuin en van CIGO, beide winkels gevestigd op winkelcentrum Meerland in de Purmer-Zuid.

Dik dertig jaar had Paul van Beek (1971) een tabaks- en souvenirzaak aan het Damrak in Amsterdam. J. van Beek was de naam van deze zaak, die de opa van Paul van Beek aan het Damrak begon. Hij nam, als derde generatie, al jong de zaak over door gezondheidsproblemen van zijn vader. Paul: “De gezondheid van mijn vader was er mede de oorzaak van dat ik als kind van pakweg 14 jaar hand- en spandiensten verrichte in de zaak. Naarmate zijn conditie verslechterde nam ik steeds meer taken van hem over. En zo was ik al op zeer jonge leeftijd verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de winkel aan het Damrak. Na ongeveer dertig jaar vond ik het welletjes en besloot ik dat het tijd was voor iets anders.” Per 1 oktober 2020 is de winkel in Amsterdam overgedaan en had de Purmerender Paul zijn handen vrij. Eindelijk vrij, moet hij gedacht hebben. Heerlijk! Golfen wanneer ik wil, beetje lummelen en vooral helemaal nietsdoen. Zo had hij het in gedachten. Maar wat bleek? Stilzitten is niets voor deze geboren ondernemer. “Ik heb altijd ideeën’, spreekt hij met zijn lichaam en glimmende ogen. “Samen met een vriend importeerde en verkocht ik bijvoorbeeld reflecterende ballen. In China geproduceerd, in Nederland verkocht. Zo maar een tussendoortje.”

Bizarre periode

“Op een regenachtige zondagmiddag dronk ik met mijn vriend Hans Steevers een wijntje. Hans is de eigenaar van De Druiventuin, de wijnspeciaalzaak op winkelcentrum Meerland. In die tijd had hij ook de zaak van zijn buurman aldaar – de kaasspeciaalzaak Faas – overgenomen. De combinatie bleek hem toch iets te veel van het goede en Steevers liet zich ontvallen wel weer van de kaaswinkel af te willen. “Of het niet iets voor mij was’, vroeg Steevers. Al snel kwamen we tot een overeenkomst en per 1 december 2021 was ik de eigenaar van de kaas- en delicatessenwinkel De Smikkeltuin. Een bizarre periode. Juist in de allerdrukste tijd van het jaar startte ik een winkel in een branche die mij meer dan vreemd was.”

De uitdaging, kennismaken met een onbekende wereld van ondernemen, ik houd ervan

Weinig kaas van gegeten

Een sprong in het diepe. Kaas en delicatessen: “Ik had er weinig kaas van gegeten. De uitdaging, kennismaken met een onbekende wereld van ondernemen, ik houd ervan. Het inspireert en motiveert me juist extra. Ik wilde snel alles weten over die nieuwe wereld. En het lukte. Natuurlijk, ik maakte weleens een misser en dat zal me ongetwijfeld klanten gekost hebben. Maar er kwamen ook veel nieuwe klanten bij. Niet zo heel gek, wanneer je bedenkt dat De Smikkeltuin de enige echte kaas en delicatessen speciaalzaak is.”

Uitdagingen

Van Beek houdt van uitdagingen. Het winkelcentrum vond hij qua activiteiten te behoudend. Meer reuring op het plein geeft ook meer traffic in de winkels, is zijn mening. Dat kun je dan wel vinden, maar doe er dan ook iets aan, zei Paul tegen zichzelf. Toen de cadeau- en rookwarenwinkel Timp de deuren sloot zag hij een kans. Overleg met Deen Vastgoed leidde ertoe dat Paul van Beek als het ware terugkeerde in het oude vak van rookwarenverkoper. Hij sloot zich aan bij de franchiseorganisatie Cigo (Cigarettes to Go) en sinds een half jaar is hij dus een tweede zaak op Meerland rijker.

smikkeltuin cigo meerland purmerend
(Foto: Els Broers)

Veranderde handel

Tussen de sluiting van de winkel aan het Damrak en de opening van de Cigowinkel op Meerland bleek een wereld van verschil te zitten. In slechts enkele jaren tijd is die handel volledig anders geworden, aldus Paul. Rookwaren uit het zicht, geen reclame meer op zichtbare plekken en vooral het sterk gewijzigd prijsniveau. Voeg daarbij dat de Cigowinkel ook cadeaukaarten, loterijen, tijdschriften, kantoorartikelen, wenskaarten en nog vele meer verkoopt én bovendien een Post NL punt is, dan is de veronderstelde terugkeer in het oude vak iets geheel anders gebleken. Kortom, ook de Cigowinkel voelt als een nieuw en uitdagend avontuur.

Meerland heeft een weekmarkt. De kaasboer op de markt trekt altijd heel veel klanten. Dat moet een geduchte concurrent zijn. “Zeker”, zegt Paul. “Maar dat wist ik van tevoren. De markt zorgt echter ook voor extra klanten in mijn Cigozaak én voor reuring op het plein. En dat is goed.”

Zakelijke klanten

Zijn er naast de particuliere klanten ook zakelijke klanten? “Nou en of”, aldus Paul. “Gelukkig wel. Zo is er een Purmerends bedrijf dat pakweg 40-50 personeelsleden telt. De eigenaar geeft ieder personeelslid met zijn of haar verjaardag een verjaardagspakketje. Dat mogen wij samenstellen en leveren. Of neem nu enkele makelaarskantoren die bij iedere geslaagde verkoopactie de klanten een zogenaamd ‘bedankpakket’ aanbieden. Ook dat zijn leuke klanten. En ja... het is tenslotte de feestmaand... in deze tijd leveren wij veel kerstpakketten. Zowel aan particulieren als aan de zakelijke klanten. Wij kunnen pakketten samenstellen in alle prijsklassen en in alle variëteiten. Wij denken graag met de klant mee en zien dat ze zelden of nooit teleurgesteld worden in hun verwachtingen. Ik zou zeggen: kom maar op met die verlanglijstjes!”

We leveren kerstpakketten aan particuliere en zakelijke klanten en denken graag met ze mee

Kom je nog weleens toe aan je hobby’s? “Eigenlijk niet. Twee zaken, het is een druk maar o zo boeiend bestaan. Ik wil nog weleens een potje voetballen, maar eerlijk is eerlijk... het lijf stribbelt wat tegen. En dan is het hebben van twee winkels soms een prettig excuus”, aldus deze immer enthousiaste, zeg maar gerust gepassioneerde ondernemer in Purmer-Zuid.

Nathalie en Gertjan in de multifunctionele gastenruimte met fraai uitzicht op de Beemster natuur.
Huize Leeghwater: ideale combinatie van natuur, spiritualiteit en verwennerij Nieuws 22 feb, 10:27
Hans Sal en zijn partner Sandra.
Hans Sal van Deitmers Mannenmode: Nooit bij de pakken neerzitten Nieuws 21 feb, 14:50
Marcel ten Brinke
"Ben jij IT-notaris? Kun je dan mijn laptop repareren?" Partnerbijdrage 21 feb, 11:18
Thierry van der Weide
Column VOWA: Nog meer A7 Column 21 feb, 11:00
Afbeelding
Column PRO: De kracht van gezamenlijke inspanningen Column 21 feb, 10:00
Steven Grevenstuk: "Wanneer de Tech Campus er komt zie ik hele goeie mogelijkheden om binnen die nieuwe opzet tot een vorm van samenwerking te komen."
Brok Decor: Champions League van de festivalaankleding Nieuws 20 feb, 16:00
Rachel Hayhoe
Column: Waarom duurt de afwikkeling van een nalatenschap zo lang? Column 20 feb, 13:35
Patrick Colli, Maaike Neesen en Henry Wassink.
Horizon College: Tech Campus voor onderwijs belangrijke schakel met bedrijfsleven Onderwijs 20 feb, 10:00
Ontvangst van burgemeester Ellen van Selm.
125 jaar oud Koopman Optiek ontvangt predicaat hofleverancier Nieuws 19 feb, 14:00
Marije Sliphorst-Dekker van Abma Advocaten.
Hoe zit het met die cookiebanners? Column 19 feb, 10:00
De Koepel in Haarlem.
Gratis cybercrimebijeenkomst van het OM voor MKB'ers Nieuws 7 feb, 13:00
De studenten van het Horizon College in De Purmaryn. In het midden Noëlle en Manouk.
Op safari langs Waterlandse leerbedrijven in de hospitality Nieuws 29 jan, 09:27
Richard Blom (midden) op de foto met van links naar rechts vriend Georges Lotze, Anita Rensen, Anita Bom en Jasper de Busser.
Café Gean bestaat 10 jaar, zaterdag 27 januari groot feest in winkelcentrum Makado Nieuws 22 jan, 18:50