Tom Groot tovert Doele om in Thomson Party Place

Nieuws
Tom Groot: het bloed kruipt ....
Tom Groot: het bloed kruipt .... (Foto: Els Broers)

Partycentrum De Doele roept bij veel Purmerenders warme herinneringen op. Wie is er niet op een bruiloft of een feest geweest, heeft niet lange avonden doorgebracht in de bar, of een concert bijgewoond? “De Doele heeft iets speciaals, het hoort bij Purmerend”, zegt eigenaar Tom Groot. En hij hoort bij De Doele, al sinds hij daar in 1968 met zijn ouders kwam wonen. Hoe mooi is het, na een intermezzo van jaren, dat de bijna 71-jarige horecaman in hart en nieren nu, naast partyruimte De Kleine Doele op de eerste etage, met twee zalen beneden het monumentale pand als Thomson Party Place weer openstelt voor fijne momenten in besloten feesten? “Mensen blij maken, dat is nog steeds wat mij kracht geeft.”

Na het vertrek van huurder Saporetti stond Tom voor het blok. Weer verhuren of zelf iets doen? “Ik bedacht dat ik liever mijn eigen ‘huis’ en naam weer terug had dan”, geeft hij aan. “En besloot hetzelfde concept als boven te doen, alleen besloten feesten als bruiloften, verjaardagen etc. Ik wilde niet meer een café exploiteren. Hier beneden heb ik ruimte voor 150 mensen, en is het feestje kleiner dan kan ik de ruimte met deuren splitsen in twee. Overal zit geluidsisolatie tussen, en er zijn twee ingangen. Thomson Pub is het eerste deel, een gezellige, cosy ruimte. Het andere deel is de grote Thomson.”

Hier ligt een stukje historie en het is heel leuk dat ik er nog steeds de hand in heb

Gastvrij

Toen Tom in 1976 op 25-jarige leeftijd De Doele, toen nog met de grote zalen erbij waar nu het wokrestaurant in zit, overnam van zijn vader, was hij de jongste ondernemer op de Koemarkt. “Ik begon al op mijn 18e bij mijn vader”, vertelt hij. “Want ik wist al snel dat horeca echt mijn ding is. Dat gastvrije, ik wilde het de gasten altijd naar de zin maken. Mijn vader was meer een zakenman, hij had dat niet zo. Dus we deden alles samen. Hij was wel heel vooruitstrevend. Toen wij hier kwamen was het hele pand nog in originele staat. Onze huiskamer was beneden, en boven over de hele verdieping was alles opgedeeld in tientallen kleine kamertjes waar elke week de boeren bleven overnachten voor de veemarkt. Voor ons, de kinderen, was dit pand een geweldige ontdekkingstocht. We hebben hier een heerlijke tijd gehad.”

Verbouwing op verbouwing

Zijn vader zette vanaf 1968 een verbouwing in die, ook onder Tom jr. tot vandaag de dag eigenlijk nooit is gestopt. De Doele-bar kwam erbij, de grote zaal, toen 30 meter lang met in het midden de grote lichtkoepel, werd verbouwd. De huiskamer beneden verdween naar boven om ruimte te maken voor de kleine bar, toiletgroepen werden meermaals aangepast, de kegelbaan werd bij de grote zaal getrokken, isolatiewanden en -vloeren, bar naar boven, nieuwe bar erbij: het hield niet op. Tom: “Uiteindelijk hadden we een zaal goed voor zo’n 1200 mensen, waar we jarenlang grote artiesten ontvingen, van André Hazes tot Herman Brood. En daarnaast de feesten, bruiloften, carnaval. Met de bar erbij had ik hier elke zaterdag wel 800 of 900 mensen binnen.”

Tekst loopt door onder afbeelding

thomson party place purmerend tom groot
(Foto: Els Broers)

Iedereen heeft hier wel goede en leuke herinneringen liggen

Overzicht

Dat gaf niet alleen veel reuring maar ook flinke drukte. “Dat had ik op een gegeven moment wel gehad”, vervolgt hij. “Die grote zalen zijn erg veel werk. Je bent net een soort verhuisbedrijf. Elke keer een nieuwe setting creëren, stoelen erin en eruit. In 2006 kwam meneer Chi op mijn pad, hij wilde de grote zaal kopen voor het wokrestaurant. Daar was ik erg blij mee. Met alleen het andere deel over kon ik alles veel beter overzien, was het een stuk compacter.”

Inspiratie

Toen de benedenverdieping werd verhuurd verdween echter ook Thomson Grand Café . Maar al snel kon Tom door de aankoop van het oude markthuisje ernaast de ruimte creëren voor een nieuwe Kleine Doele op de eerste verdieping. Deze ruimte voor besloten feesten bleek zo succesvol dat de uitbreiding beneden als geroepen komt. Tom: “Er zijn niet veel locaties meer over in Purmerend waar mensen een feestje kunnen vieren. Het is fijn daarop in te haken. Ik vind het heerlijk om te doen, het geeft me inspiratie. Nu heb ik drie zalen te bestieren in plaats van één, maar ik heb een heel goed en enthousiast team om me heen. En belangrijkste is dat mijn zoon Tom zich heel betrokken voelt, mij helpt met van alles en het op termijn wil overnemen. Dat is ook wel mijn drijfveer om het zo leuk en goed mogelijk te doen, zodat hij ermee verder kan. Ik hoop dat de familie Groot erin blijft. Met straks de derde Tom, en wellicht daarna weer zijn zoon, de vierde Tom. Dat zou leuk zijn. Het past bij de naam. Thomson is gebaseerd op Tom en zoon, het is ook een eerbetoon aan mijn vader.”

Oude gevoelens komen terug

En mooi voor de stad. “Er zijn zoveel mensen hier over de vloer geweest, ik had soms dertig bruiloften in een maand, maar ook het uitgaanspubliek. En veel horecamensen op de Koemarkt hebben nog in de Doele gewerkt. Iedereen heeft er goede en leuke herinneringen aan. Het is zo lang de plek van iedereen geweest. Je merkt nu dat die oude gevoelens weer terugkomen. Hier ligt een stukje historie en het is heel leuk dat ik er nog steeds de hand in heb. Mensen blij maken, door alles goed te laten verlopen. Dat geeft mij kracht”, besluit Tom.

Nathalie en Gertjan in de multifunctionele gastenruimte met fraai uitzicht op de Beemster natuur.
Huize Leeghwater: ideale combinatie van natuur, spiritualiteit en verwennerij Nieuws 22 feb, 10:27
Hans Sal en zijn partner Sandra.
Hans Sal van Deitmers Mannenmode: Nooit bij de pakken neerzitten Nieuws 21 feb, 14:50
Marcel ten Brinke
"Ben jij IT-notaris? Kun je dan mijn laptop repareren?" Partnerbijdrage 21 feb, 11:18
Thierry van der Weide
Column VOWA: Nog meer A7 Column 21 feb, 11:00
Afbeelding
Column PRO: De kracht van gezamenlijke inspanningen Column 21 feb, 10:00
Steven Grevenstuk: "Wanneer de Tech Campus er komt zie ik hele goeie mogelijkheden om binnen die nieuwe opzet tot een vorm van samenwerking te komen."
Brok Decor: Champions League van de festivalaankleding Nieuws 20 feb, 16:00
Rachel Hayhoe
Column: Waarom duurt de afwikkeling van een nalatenschap zo lang? Column 20 feb, 13:35
Patrick Colli, Maaike Neesen en Henry Wassink.
Horizon College: Tech Campus voor onderwijs belangrijke schakel met bedrijfsleven Onderwijs 20 feb, 10:00
Ontvangst van burgemeester Ellen van Selm.
125 jaar oud Koopman Optiek ontvangt predicaat hofleverancier Nieuws 19 feb, 14:00
Marije Sliphorst-Dekker van Abma Advocaten.
Hoe zit het met die cookiebanners? Column 19 feb, 10:00
De Koepel in Haarlem.
Gratis cybercrimebijeenkomst van het OM voor MKB'ers Nieuws 7 feb, 13:00
De studenten van het Horizon College in De Purmaryn. In het midden Noëlle en Manouk.
Op safari langs Waterlandse leerbedrijven in de hospitality Nieuws 29 jan, 09:27
Richard Blom (midden) op de foto met van links naar rechts vriend Georges Lotze, Anita Rensen, Anita Bom en Jasper de Busser.
Café Gean bestaat 10 jaar, zaterdag 27 januari groot feest in winkelcentrum Makado Nieuws 22 jan, 18:50