Ambachtelijke slagerij Kip van West: Niks is mooier dan gezond, lekker en mooi voedsel

Nieuws
Ellen Beets: "Koken is mijn passie."
Ellen Beets: "Koken is mijn passie." (Foto: Han Giskes)

Waar slagerijen, groentezaken en bakkerijen steeds meer uit het straatbeeld verdwijnen, verscheen er zo’n vier jaar geleden aan de Neckerstraat in Purmerend een poeliers- en slagerswinkel. Nee, niet zo’n modern of trendy zaakje, maar een ouderwetse slagerij – Kip van West - waar het vlees en alle andere producten op een zeer ambachtelijk wijze worden bereid. 

Eigenaar is Ellen Beets. Omgaan met voedsel is haar als het ware met de paplepel ingegoten. Als kind van pakweg 12 jaar hielp zij bij het inpakken van eieren en stond ze haar vader bij in zijn poelierskraam op de markt in Amsterdam.

Van sport naar Kip van West

Ellen: “Aanvankelijk studeerde ik rechten. Dat bleek voor mij toch niet de juiste keuze. Ik kwam terecht in de wereld van de sport. Ongeveer 20 jaar was ik sportinstructrice. En toen kwam corona. Sportscholen dicht, horeca dicht. Maar de winkels bleven open. Mijn vader was inmiddels al de winkel aan de Neckerstraat begonnen en ik kon hem – net als vroeger – assisteren. Het bleek een schot in de roos. Eten, koken, voedsel … ach het is gewoon mijn passie. Niet lang daarna nam ik de zaak over, al is mijn vader nog altijd zeer betrokken bij het reilen en zeilen van de onderneming.”

Echte oude ambacht

De enthousiaste spraakwaterval Ellen vervolgt: “Eigenlijk is er sprake van een unieke combinatie. Mijn vader is poelier in hart en nieren. Zijn manier van werken is nog het echte oude ambacht. En dan is er een neef van mijn vader, Peter Beets. Die is slager en is net als mijn vader van ‘de oude stempel’. Die twee zorgen ervoor dat onze producten van topkwaliteit zijn. Al het kippen- en rundvlees komt uit de buurt. De mannen beheersen het oude ambacht op een wijze die vandaag de dag niet meer wordt onderwezen. Dat kun je bijvoorbeeld zien aan onze rollades. Handgeknoopt.”

Koken is mijn passie, ik bereid samen met mijn man de lekkerste soepen en maaltijden

Passie

Goed en lekker eten. Dat is wat Ellen Beets haar klanten gunt. “Ik vind het zo jammer dat iemand die niet van koken houdt of er geen tijd voor heeft, niet lekker, gezond, betaalbaar zou kunnen eten. Koken is mijn passie, ik bereid samen met mijn man de lekkerste soepen en maaltijden. Voorwaarde is wel dat ik alles, maar dan ook alles, wat wij verkopen zelf heb geproefd. Wij doen op geen enkele manier concessies aan de smaak van onze producten. In vleesvervangers geloof ik niet, maar wel in maaltijden waarin je het vlees niet mist.”

Tekst loopt door onder afbeelding


(Foto: Han Giskes)

Gezond en lekker eten

“Vanaf het nieuwe jaar zijn wij op woensdag, donderdag en vrijdag langer open. Tot half acht, om de mensen die van hun werk komen en geen tijd hebben om zelf een maaltijd te bereiden alsnog te kunnen bedienen. Gezond en lekker eten is toch eigenlijk de basis van een leuk bestaan. De groenten die wij gebruiken komen vrijwel steeds uit onze eigen tuin. Verser en gezonder kan niet. Mijn man heeft Engelse roots, zelf ben ik liefhebber van de Indische keuken. Samen zijn wij in staat om ‘van over de hele wereld’ te koken. Catering? Bij ons is alles bespreekbaar. Dus ja, catering op locatie doen wij soms ook. En vergis je niet, er zijn diverse horecazaken in Purmerend die ons vlees op de menukaart hebben staan.”

Begrip

Inmiddels is Kip van West (gevestigd in de Kop van West) een begrip. De klanten komen van heinde en verre. Klanten die zien en ervaren dat de verhouding prijs-kwaliteit uitermate gunstig is. De mond tot mond reclame doet de rest. Met de komende feestdagen voor de deur staan Ellen en haar hulptroepen (de hele familie wordt zo nu en dan ingeschakeld) klaar om de decemberpiek op te vangen. De vele bestellingen voor de feestdagen stromen binnen. Vleespakketten als kerstpakket, vleesschotels, soepen, gevulde kalkoenen, heel veel ossenhaas, ach complete maaltijden worden er besteld. Ellen Beets geniet ervan. “Zo lang de klanten tevreden zijn en blijven komen, blijf ik dit werk doen. Ik geniet er van! En … mocht in de toekomst blijken dat ook op dit plekje nieuwbouw komt, dan sta ik er zeer welwillend tegenover om mijn winkeltje op dezelfde locatie voort te zetten.”

Nathalie en Gertjan in de multifunctionele gastenruimte met fraai uitzicht op de Beemster natuur.
Huize Leeghwater: ideale combinatie van natuur, spiritualiteit en verwennerij Nieuws 22 feb, 10:27
Hans Sal en zijn partner Sandra.
Hans Sal van Deitmers Mannenmode: Nooit bij de pakken neerzitten Nieuws 21 feb, 14:50
Marcel ten Brinke
"Ben jij IT-notaris? Kun je dan mijn laptop repareren?" Partnerbijdrage 21 feb, 11:18
Thierry van der Weide
Column VOWA: Nog meer A7 Column 21 feb, 11:00
Afbeelding
Column PRO: De kracht van gezamenlijke inspanningen Column 21 feb, 10:00
Steven Grevenstuk: "Wanneer de Tech Campus er komt zie ik hele goeie mogelijkheden om binnen die nieuwe opzet tot een vorm van samenwerking te komen."
Brok Decor: Champions League van de festivalaankleding Nieuws 20 feb, 16:00
Rachel Hayhoe
Column: Waarom duurt de afwikkeling van een nalatenschap zo lang? Column 20 feb, 13:35
Patrick Colli, Maaike Neesen en Henry Wassink.
Horizon College: Tech Campus voor onderwijs belangrijke schakel met bedrijfsleven Onderwijs 20 feb, 10:00
Ontvangst van burgemeester Ellen van Selm.
125 jaar oud Koopman Optiek ontvangt predicaat hofleverancier Nieuws 19 feb, 14:00
Marije Sliphorst-Dekker van Abma Advocaten.
Hoe zit het met die cookiebanners? Column 19 feb, 10:00
De Koepel in Haarlem.
Gratis cybercrimebijeenkomst van het OM voor MKB'ers Nieuws 7 feb, 13:00
De studenten van het Horizon College in De Purmaryn. In het midden Noëlle en Manouk.
Op safari langs Waterlandse leerbedrijven in de hospitality Nieuws 29 jan, 09:27
Richard Blom (midden) op de foto met van links naar rechts vriend Georges Lotze, Anita Rensen, Anita Bom en Jasper de Busser.
Café Gean bestaat 10 jaar, zaterdag 27 januari groot feest in winkelcentrum Makado Nieuws 22 jan, 18:50