125 jaar oud Koopman Optiek ontvangt predicaat hofleverancier

Nieuws
Ontvangst van burgemeester Ellen van Selm.
Ontvangst van burgemeester Ellen van Selm. (Foto: Han Giskes)

Wie Bert Koopman kent, kent hem als energieke, enthousiaste en extraverte man. Maar tijdens het interview valt de eigenaar en vierde generatie van Koopman Optiek uit Purmerend regelmatig even stil. Het is tijd voor reflectie. Nou ja, tijd: hij heeft de drukste januarimaand ooit achter de rug. En dan ontvangt hij op 1 februari ook nog het Predicaat Hofleverancier uit handen van burgemeester Ellen van Selm. Bert: “Het is geweldig en ik ben ontzettend blij met en trots op ons team. Zij presteren op topniveau. Iedere dag opnieuw.”

De felicitaties stromen binnen nadat Bert Koopman van Koopman Optiek op sociale media het bericht deelt dat namens koninklijk besluit zijn onderneming op 1 februari 2024 het Predicaat Hofleverancier weer in ontvangst mag nemen. Er gebeurt veel en Bert is er best een beetje van onder de indruk. Dat is niet zo verwonderlijk. Want met het behalen van deze bijzondere mijlpaal, trekt een schat aan herinneringen voorbij. Herinneringen aan een lange familiegeschiedenis, aan honderdvijfentwintig jaar ondernemerschap en aan zijn eigen, ruim veertigjarige, loopbaan. Die op zijn zachtst gezegd geen vliegende start kende. De optiekexpert had bepaald geen glanzende schoolcarrière. Naast een gebrek aan motivatie zat dyslexie hem in de weg en zijn ouders stuurden hem uiteindelijk naar een internaat in Baarn, waar hij naar eigen zeggen de tijd van zijn leven had. “Vrienden van toen zie ik nog steeds.” Hij volgde in Rotterdam een optiekopleiding en ging eerder dan gepland de zaak in, omdat zijn vader er om gezondheidsredenen tijdelijk uit moest.

We doen het samen, raadplegen elkaar en lossen het met elkaar op als er iets is

Vragen

Waar zijn vaders expertise lag binnen de technische kant van de optiek, ontwikkelde Bert gaandeweg een groot gevoel voor service, commercie en ondernemerschap. “Maar ik heb in het begin veel vragen gesteld. Heel veel vragen. Want als ik iets niet zeker weet, ga ik op zoek naar iemand die het wel weet. Ik moet er zeker van zijn dat het klopt.” herinnert Bert zich. Vragen stellen doet hij nog steeds. “Je kunt niet alles weten, bovendien volgen de ontwikkelingen zich snel op. De markt verandert, de wensen van de klant veranderen, de technologische ontwikkelingen gaan sneller dan ooit. Dus heb je elkaar nodig. Om kennis te delen, om samen vooruit te kunnen.” Samenwerking vormt een belangrijke pijler onder de onderneming. Tussendoor ontstaat een plagend gebbetje tussen Bert en één van zijn medewerkers. “Zo gaan we hier met elkaar om”, zegt Bert daarover. “Dit is echt teamwork. We doen het samen, raadplegen elkaar en lossen het met elkaar op als er iets is.” Bert heeft naar eigen zeggen toppers rondlopen. “Ontzettend leuk om die jongere generatie in het team te hebben. Je kunt ze vormen. En het mooie is: ze vormen mij op hun beurt ook, want zij zijn digitaal bijzonder vaardig.”

Tekst loopt door onder afbeelding

koopman optiek, purmerend, hofleverancier, retail
De onthulling van het tijdelijke bord. (Foto: Han Giskes)

Beste beslissing ooit

Gevraagd naar de beste beslissing uit zijn carrière antwoordt Bert zonder aarzelen: “Te trouwen met Corene! Zij heeft me al die jaren gesteund. Door dik en dun. Want eerlijk: als je jong bent, een gezin met vier kinderen hebt en een succesvolle zaak leidt, dan gebeuren er ook wel eens dingen die lastig zijn. Een zakelijk geschil bijvoorbeeld. Dat kon ik wel eens mee naar huis nemen. Als ik een jonge, startende ondernemer één advies mag geven, dan zou dat zijn om zijn privéleven niet uit het oog te verliezen.” Hij vervolgt: “Ik heb nooit spijt gehad van beslissingen. Ook als ze zakelijk gezien anders uitpakten dan ik had gehoopt. Daar moet je niet te lang bij stilstaan. Je hebt een beslissing genomen met de kennis die je op dat moment tot je beschikking had. En dat kan wel eens minder positief uitpakken. Leer ervan, doe het de volgende keer anders en sta er niet te lang bij stil. Dat is zonde van je tijd.”

Als ik een jonge, startende ondernemer één advies mag geven, dan zou dat zijn om zijn privéleven niet uit het oog te verliezen

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Lang voordat maatschappelijk verantwoord ondernemen een algemeen begrip werd, richtte Bert stichting Masechaba op. Samen met zijn medebestuursleden en een grote groep betrokken vrienden en vrijwilligers realiseerde hij in de afgelopen jaren een veilige en schone dagopvang voor weeskinderen in Zuid-Afrika waar ze onderwijs, opvang en medische zorg krijgen. Wat Bert betreft is zijn maatschappelijke betrokkenheid een vanzelfsprekendheid. “Als we met z’n allen doen wat binnen ons vermogen ligt, ziet de wereld er toch een stukje anders uit!”

Bijzondere reactie

Zijn recente post op social media leverde Bert ook een heel bijzondere reactie op. Namelijk die van een ver en inmiddels hoogbejaard familielid. Bert: “Onze officiële oprichtingsdatum is 20 februari 1899. Maar de broers Gijsbert en Thiemon Koopman trokken met de hondenkar al vanaf 1890 door dorpen rond Amsterdam-Noord. In 1900 kregen ze winkels in Nieuwendam en Purmerend. Mijn opa nam in 1931 de winkel in Purmerend over en mijn vader werd in 1953 eigenaar. Helaas is, zoals dat in de beste families voorkomt, het contact met de kant van de familie van Thiemon destijds verwaterd. Groot was dus mijn verbazing toen ik vorige maand een bericht kreeg van de inmiddels hoogbejaarde kleinzoon van Thiemon. Mijn vader heeft hem opgebeld. Ik was erbij toen die twee negentigjarigen elkaar onlangs aan de telefoon spraken. Een heel bijzonder moment. Zij zijn erbij aanwezig als op 1 februari burgemeester Ellen van Selm, samen met mijn kinderen en vijfde generatie Koopman, het bord met het predicaat hofleverancier onthult.”

Tekst loopt door onder afbeelding

koopman optiek, purmerend, hofleverancier, retail
Bert jr. met zijn vader Bert (rechts) en achterneef Thimon Goede. Zij ontmoetten elkaar pas na 70 jaar. (Foto: Han Giskes)

Verheugen

Blij is Bert met het recente nieuwsbericht dat er in de afgelopen decembermaand veel is gewinkeld. In tegenstelling tot online aankopen, waarvan de cijfers al een tijdje teruglopen, werd er met name in de speciaalzaken meer afgerekend. “Exclusieve speciaalzaken als Koopman Optiek zijn een zeldzaamheid geworden. We zijn uniek in ons aanbod, onze service en onze expertise. We gebruiken de meest geavanceerde oogmeetapparatuur die op honderdsten dioptrie nauwkeurig meten. Dat gebeurt door onze vakspecialisten. Dat we onze positie al zolang weten te behouden, betekent dat onze klanten de service en kwaliteit die bij Koopman Optiek gewaarborgd is, waarderen.” Het hofleverancierschap wordt bij een veelvoud van 25 jaar verleend. Dat betekent dat Bert nu voor de de tweede keer in zijn carrière deze erkenning meemaakt. Bert: “En ik verwacht dat ik er de derde keer, over vijfentwintig jaar, ook weer bij ben!” Hij kan zich er nu al op verheugen.

Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp.
Levenswerk Joh. de Vries met succes voortgezet aan Verzetslaan Algemeen 11 apr, 10:00
Karin Kuin overhandigt de cheque aan Thierry.
VOWA: Oproep voor goede ideeën! Column 10 apr, 17:00
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij.
Ondernemerstalkshow NV Purmerend kan steuntje in de rug gebruiken Evenement 10 apr, 16:00
De ene stand op Waterland Culinair stond er nog mooier bij dan de ander.
Sligro scoort met Waterland Culinair en Ladies Night Evenement 10 apr, 14:00
"Met Rabobank zijn we verzekerd van een strategisch partner." Thijs Nieuwenhuizen (l), Angela van den Heuvel (m) en Matthijs Vink (r).
H20 Esports Campus succesvol op weg naar volwassen organisatie Zakelijk 10 apr, 10:00
Daan (links) en Jay-Richi: "Pas met een logo van 6 x 5  was ik tevreden.”
Tol Coating: aan ambitie geen gebrek Ondernemen 9 apr, 16:00
Afbeelding
PRO: en gemeente: samen op pad naar ondernemers Column 9 apr, 15:28