“Huwelijkse voorwaarden hebben ook aandacht nodig”

Partnerbijdrage
Marcel ten Brinke
Marcel ten Brinke (Foto: aangeleverd)

De vakantietijd is voorbij en dus is het tijd om de mouwen op te stropen en weer naar een stukje van het recht te kijken dat in de praktijk nog wel eens weinig aandacht krijgt. Namelijk de huwelijkse voorwaarden die “ooit” zijn opgesteld. En wat ik hier schrijf over huwelijkse voorwaarden, geldt natuurlijk ook voor partnerschapsvoorwaarden en een samenlevingscontract.

Bij vele echtparen zijn huwelijkse voorwaarden in een ver verleden gemaakt. Vaak houden de echtgenoten zich als de tijd verstrijkt steeds minder aan de ‘spelregels’. Huwelijkse voorwaarden raken dan ‘over de datum’ omdat ze niet bijgehouden zijn. Ook wel logisch; Je zit natuurlijk niet iedere week “gezellig” met z’n tweeën je huwelijkse voorwaarden door te lezen en te kijken of het nog volgens die regels gaat. Dit kan tot ‘ongelukken’ leiden. Zeker in het geval van een echtscheiding, maar soms ook bij overlijden.

Even een voorbeeld uit de praktijk: Man en vrouw trouwen in jaren ‘90 en hebben huwelijkse voorwaarden laten maken. Daarin staat dat er sprake zou zijn van een zogeheten ‘koude uitsluiting’. Dat betekent dat ieder van de echtgenoten zijn/haar eigen vermogen houdt en er dus geen gemeenschap van goederen zou ontstaan. Verder is afgesproken dat elk jaar het spaargeld wordt verdeeld. Dat heet een “periodiek verrekenbeding”.

Geen jaarlijkse verdeling

Deze jaarlijkse verdeling van spaargeld is niet uitgevoerd. Het huwelijk eindigt in een echtscheiding. De man heeft tijdens het huwelijk een succesvol bedrijf op- en uitgebouwd. De vrouw zegt dat er spaargeld van de man in het bedrijf zit en dus dat dat spaargeld is waar zij ook recht op heeft op grond van de jaarlijkse verrekening. Omdat het spaargeld in het bedrijf zit, wil de vrouw dat de man haar een bedrag betaalt, gelijk aan de helft van de waarde van het bedrijf. De man is het daar niet mee eens. Hij zegt dat hij het bedrijf al had voor het huwelijk en dat de huwelijkse voorwaarden er juist voor waren gemaakt om de onderneming bij de man te houden.

Wie moet nu wat bewijzen? De wet zegt: ‘Als echtgenoten het niet eens kunnen worden of de waarde van het bedrijf en zij kunnen ook niet bewijzen of de waarde van het bedrijf nu wel of niet verdeeld moet worden, dan geldt dat de waarde van het bedrijf verdeeld moeten worden tussen de echtgenoten.’ Een rechtbank zal dan al snel oordelen dat de man moet aantonen en bewijzen dat hij het bedrijf al had voor het huwelijk. Lukt hem dat niet, dan moet hij de helft van de waarde van het bedrijf aan de vrouw betalen. Dit zou toch een prikkel moeten zijn om de ‘spelregels’ serieus te nemen en dus goed uit te voeren.

Onverwachte uitkomsten

Huwelijkse voorwaarden die niet bijgehouden worden, zorgen niet alleen bij echtscheiding voor onverwachte uitkomsten. Dat geldt ook in geval van overlijden. Testamenten en huwelijkse voorwaarden moeten daarom goed op elkaar worden afgestemd. Heeft u dat goed geregeld? Laat uw huwelijkse voorwaarden en testamenten door periodiek checken!

Marcel ten Brinke

075-6474040

info@notaristenbrinke.nl

Afbeelding
“Huwelijkse voorwaarden hebben ook aandacht nodig" Partnerbijdrage 19 sep., 16:00
Afbeelding
Restaurant Gachita vaart al eenendertig jaar eigen koers Nieuws 19 sep., 13:35
Afbeelding
Exposanten op Waterland Werkt hebben er zin in Nieuws 19 sep., 12:36
Afbeelding
BIZ Purmerend Binnenstad sterke gesprekspartner Algemeen 19 sep., 12:14
Afbeelding
Binnenstad Purmerend: van shoppen tot samenkomen in Eggert Center Nieuws 18 sep., 14:47
Afbeelding
Restaurant TWAALF: “Ik ben gewoon ontzettend trots op wat er nu staat!" Nieuws 18 sep., 13:38
Afbeelding
ESNW: slimmer werken in plaats van harder Nieuws 18 sep., 11:41
Afbeelding
Bedrijventerrein Baanstee Noord steeds beter bereikbaar Nieuws 17 sep., 15:08
Afbeelding
Column VOWA: Ondertussen bij de provincie… Column 16 sep., 10:33
Afbeelding
Het “echtscheidingstestament" Column 15 sep., 11:40
Afbeelding
De praktijk in de klas; Meindert Engberts geeft het voorbeeld Onderwijs 15 sep., 10:20
Afbeelding
Abma Advocaten: Coronaschulden bij het MKB: niet wanhopen, wel doorpakken Column 14 sep., 11:02
Afbeelding
Nuchtere doener met scherp oog voor verbinding Nieuws 13 sep., 19:00