Notaris Ten Brinke: laat uw testament regelmatig controleren

Partnerbijdrage
Marcel ten Brinke.
Marcel ten Brinke. (Foto: aangeleverd)

Maar dat hebben we/onze ouders nooit zo gewild! 

Deze opmerking hoor ik met grote regelmaat als iemand overleden is. Op dat moment komt het testament van de overledene boven water en daar zitten dan nog wel eens verrassingen in voor de nabestaanden. 

Deze verrassingen ontstaan omdat er ooit wel een testament is opgesteld, maar daar is daarna nooit meer naar omgekeken. Maar met het verstrijken van de jaren, is de wetgeving veranderd. Maar ook uw eigen ideeën, wensen en woon-/leefsituatie zijn niet meer dezelfde als tig jaar geleden. Nu zijn er mensen die denken dat omdat op 1 januari 2003 het wettelijk erfrecht is aangepast, een testament van vóór die datum niet meer geldig is. Alles is dan toch voor de langstlevende. Zeker bij oudere testamenten is dat niet altijd het geval.  

Maar pas op! Een testament is geldig totdat er een nieuw testament getekend is. Oudere testamenten zijn dus niet komen te vervallen. Uit recent onderzoek is gebleken dat meer dan 1/3e van de nu nog geldende testamenten zijn opgesteld vóór 1990. In die tijd was de wetgeving, maar ook de privésituatie van diegene nog heel anders. Begrippen van toen, hebben inmiddels een andere betekenis. Gevolg is dat een testament nu anders uitgelegd moet worden dan destijds de bedoeling is geweest. Regelmatig komt het dan voor dat bijvoorbeeld kinderen naar huidige wetgeving onterfd zijn of dat er nog aanvullende akten opgesteld moeten worden om het testament goed uit te voeren. 

Fiscaal, financieel en erfrechtelijk lopen oude testamenten tegenwoordig dus vaak behoorlijk uit de pas. Denk bijvoorbeeld aan een situatie dat de langstlevende opgenomen is/moet worden in een zorginstelling. Dan is het regelen van een volmacht om de nalatenschap af te wikkelen niet altijd meer mogelijk. In een nieuwer testament had er een executeur aangewezen kunnen worden. Dat kan in eerste instantie de langstlevende zijn, maar als reservespeler kan dan een kind of iemand anders aangewezen worden. Ook kan de erfenis mooier verdeeld worden over de langstlevende, de kinderen en eventueel de kleinkinderen. 

Een testament dat in het verleden is opgesteld was dus op dát moment een prima en goed passend testament. Maar een testament is ook een momentopname van de wensen en mogelijkheden van dát moment. Laat uw testament daarom regelmatig controleren en als het nodig is aanpassen. Zeker als je een eigen zaak hebt, Op die manier zal er na uw overlijden gezegd kunnen worden: “En zo hebben ze het gewild!”.  

Marcel ten Brinke

075-6474040

info@notaristenbrinke.nl

Afbeelding
Lancering digitale Vacaturebank Zaanstreek-Waterland Nieuws 8 nov., 10:00
Afbeelding
Businessclub Purmersteijn timmert flink aan de weg Nieuws 7 nov., 17:00
Afbeelding
Column VOWA: Het wordt flink afzien! Column 7 nov., 16:00
Afbeelding
Nieuw kantoor Quadyck Real Estate met ruimte voor groei Algemeen 7 nov., 15:00
Afbeelding
Werkzaamheden brug A7 Nieuws 7 nov., 13:49
Afbeelding
AF-X Fire Solutions: Het perfecte brandblussysteem zonder water komt uit Purmerend Nieuws 7 nov., 10:00
Afbeelding
Column PRO: De weg naar een realistische ontwikkelstrategie voor de Koog Column 6 nov., 16:00
Afbeelding
Stemming BIZ Vastgoedeigenaren gaat van start Nieuws 6 nov., 15:00
Afbeelding
Abma Advocaten: Hoe te beschikken over de bankrekening van een overledene Column 6 nov., 10:00
Afbeelding
Hayhoe Familierechtadvies: Stelen uit de (toekomstige) erfenis Column 3 nov., 16:06
Afbeelding
Netwerk Purmerend en PRO: presenteren avond met Tom Coronel Nieuws 3 nov., 12:00
Afbeelding
Notaris Ten Brinke: laat uw testament regelmatig controleren Partnerbijdrage 2 nov., 11:00
Afbeelding
Werkom brengt sociale ondernemers samen om impact te maken Zakelijk 2 nov., 10:54

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen