Column: Abma Advocaten

Column
Het team van Abma Advocaten.
Het team van Abma Advocaten. (Foto: Els Broers)

De Gemeente Purmerend-Beemster heeft in haar economische visie vier clusters/speerpunten benoemd en nummer 1 is voor de agrarische sector. Het agrarisch cultureel erfgoed van Purmerend en Beemster wordt gekoesterd en voortgezet via bijvoorbeeld de ‘Voedselkamer”. 

Het spreekt onze Hans Abma bijzonder aan. Hij maakt zich al decennia hard voor de agrarische sector en staat agrariërs vanaf het begin van zijn loopbaan met raad en daad bij. De laatste jaren samen met kantoorgenoot Saskia Peijnenburg. Wist u dat er speciale wetten bestaan voor de agrarische sector? Hans Abma vertelt. 

Vroeger

Tot begin vorige eeuw bestonden er nog amper regels voor huur van gronden en gebouwen, er was vrijwel volledige contractsvrijheid. Dit veranderde toen schaarste ontstond en het belang van zelfredzaamheid (voedselvoorziening voor het volk) werd ingezien. Huurders kregen genotsbescherming en huur(prijzen)bescherming. Dat begon bij de agrarische sector: de huur en verhuur van landerijen kreeg in 1937 al een eigen regeling : De Pachtwet. 

Pachtrecht 

In 2007 is de Pachtwet opgenomen in het Burgerlijk Wetboek. De voorwaarden voor pacht lijken eenvoudig: er moet sprake zijn van gebruik van een stuk land en/of gebouw, tegen een tegenprestatie (er moet betaald worden voor het gebruik) en dat gebruik moet bedrijfsmatig en agrarisch zijn. Denk bijvoorbeeld aan veehouderij en bloembollenteelt. 

Wanneer een stuk land met een schuur tegen betaling wordt verhuurd voor de opslag van hooi/gras en het houden van paarden, dan is er snel sprake van pacht. Ongeacht de hoogte van de prijs die wordt betaald. Tenzij dat gebruik zuiver hobbymatig is, dan zal er doorgaans geen sprake zijn van pacht. Hobbymatig gebruik is namelijk niet bedrijfsmatig. Dat het verschil niet altijd helder is, spreekt voor zich. 

Belangrijkste aandachtspunten

Als er dan sprake is van pacht, dan grijpt de wet op talloze punten in. Zo bepaalt uitsluitend de wet wanneer er sprake is van pacht, ongeacht wat partijen willen en wat zij hebben opgeschreven. Ook bepaalt de wet doorgaans hoe lang de pachtovereenkomst duurt en zijn er regels verbonden aan de toegestane pachtprijs. Bijzonder is ook dat de overeenkomst schriftelijk worden vastgelegd en die overeenkomst moet worden goedgekeurd door een speciale instelling: de Grondkamer. De Grondkamer controleert de gehele inhoud en rekent de pachtprijs na. Actieve controle vooraf, in tegenstelling tot het huurrecht. Pas nadat de overeenkomst is goedgekeurd, begint de eerste termijn van de pachtovereenkomst te lopen. Zo kan een overeenkomst voor de duur van zes jaar, soms pas tegen het tiende jaar worden opgezegd. Dan hebben partijen pas later de goedkeuring gevraagd. Treedt er een wijziging in, dan begint het circus opnieuw: schriftelijk vastleggen en laten goedkeuren. 

Doe je dat niet, dan heeft dat nadelen voor beide partijen. Zo kan de verpachter de overeenkomst niet opzeggen zolang er geen goedgekeurde overeenkomst is. De pachter heeft ook een nadeel: zonder goedgekeurde overeenkomst heeft hij geen voorkeursrecht bij verkoop. 

Procederen gaat ook anders. Een speciale afdeling bestaat voor pachtrecht: de pachtkamer. Zaken worden niet alleen door gewone rechters beslist, twee zogenoemde lekenrechters beslissen mee: twee deskundigen uit de praktijk, doorgaans één namens de verpachters en één namens de pachters. 

Toekomst

Wij zien een hernieuwd belang bij agrarisch gebruik: zelf voedsel verbouwen voor het eigen volk is milieubewust en onafhankelijk. De pachtregels blijven dus wel bestaan. Heeft u te maken met agrarisch gebruik? Houd er dan rekening mee dat er regels kunnen gelden die wat minder bekend zijn, met grote gevolgen voor beide partijen. Het is daarom essentieel om (tijdig) specialistische begeleiding te vragen van een agrarisch boekhouder en een agrarisch jurist. Dergelijke hulp is helemaal onmisbaar als blijkt dat het (onbedoeld) om een pachtverhouding gaat. Ziet u door de bomen het bos niet meer? Belt u ons dan gerust, wij staan u graag bij. 

www.abma-advocaten.nl

Afbeelding
Purmerend krijgt een nieuw Broodfonds voor ondernemers Zakelijk 29 feb, 11:32
Hoe beheers jij jouw bedrijfsrisico's?
Help, paniek in de tent!: workshopavond bedrijfsrisico's van Netwerk Purmerend Zakelijk 28 feb, 10:01
Van links naar rechts: Ruud van der Kruijf, Caroline Wals, Saskia Wals en Richard van Alphen voor het station. Goed zichtbaar is de unieke houten constructie waarmee het project is opgebouwd.
Derde generatie Joh. de Vries opent aan Verzetslaan Avia XPress en Washking wasboxen Zakelijk 28 feb, 09:10
José van den Hurk: "Ik ben er trots op dat wij ook mensen die moeilijk bereikbaar zijn toch in aanraking laten komen met kunst en cultuur."
José van den Hurk neemt afscheid van Cultuurhuis Purmerend Cultuur 23 feb, 12:00
Afbeelding
Informatiebijeenkomst ondernemers versterking brug A7 bij Purmerend Nieuws 23 feb, 11:10
Nico Molenaar over Ronja Philips: 'Vers bloed in het bedrijf is goed en zeker met Ronja'.
Management Sligro voegt met Ronja Philips jeugdige flair toe Nieuws 23 feb, 10:00
Paul Kuijt: "We doen ook ons uiterste best om het onpersoonlijke van online verkoop persoonlijk te maken."
Pontman Schoenen: Voor de echte speciaalzaak is altijd plek Nieuws 22 feb, 16:00
Herstel van het viaduct gaat vijf maanden overlast geven.
Bereikbaarheidsplan A7 Purmerend vanaf 1 april Nieuws 22 feb, 15:00
Hugo van den Berg en Meindert Engberts in het lokaal.
Meindert Engberts: de ondernemer een half jaar voor de klas in Gerrit Rietveld Onderwijs 22 feb, 14:00
Nathalie en Gertjan in de multifunctionele gastenruimte met fraai uitzicht op de Beemster natuur.
Huize Leeghwater: ideale combinatie van natuur, spiritualiteit en verwennerij Nieuws 22 feb, 10:27
Hans Sal en zijn partner Sandra.
Hans Sal van Deitmers Mannenmode: Nooit bij de pakken neerzitten Nieuws 21 feb, 14:50
Marcel ten Brinke
"Ben jij IT-notaris? Kun je dan mijn laptop repareren?" Partnerbijdrage 21 feb, 11:18
Thierry van der Weide
Column VOWA: Nog meer A7 Column 21 feb, 11:00
Afbeelding
Column PRO: De kracht van gezamenlijke inspanningen Column 21 feb, 10:00
Steven Grevenstuk: "Wanneer de Tech Campus er komt zie ik hele goeie mogelijkheden om binnen die nieuwe opzet tot een vorm van samenwerking te komen."
Brok Decor: Champions League van de festivalaankleding Nieuws 20 feb, 16:00
Rachel Hayhoe
Column: Waarom duurt de afwikkeling van een nalatenschap zo lang? Column 20 feb, 13:35

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad