Theesommelier Mevrouw Cha: “It’s not a job, it’s a lifestyle”

Algemeen
Linda Appelman alias Mevrouw Cha.
Linda Appelman alias Mevrouw Cha. (Foto: KM)

Ze is 32 jaar, maar straalt de levenservaring uit van iemand die veel ouder is: Mevrouw Cha (Chinees voor thee), alias Linda Appelman. Een gedreven, bereisde en gepassioneerd ondernemer met lef. Haar leven staat in het teken van thee. Maar dat is eigenlijk te simpel gesteld en verdient de nodige toelichting.

Na het afstuderen aan de Hogere Hotelschool behaalde zij haar master of Innovation, waarvoor zij een half jaar stage liep in China, het Mekka van de thee. En dat bleek de eerste stap naar waar ze nu staat.

Ik zoek haar op in een fraaie Noord-Hollandse stolpboerderij in het landelijke Stompetoren. Ze ontvangt me in een stijlvol ingerichte tuinkamer waar zij theeproeverijen organiseert. Ik word er onthaald met een heerlijke thee in een wijnglas. Dat drinkt toch anders, dat voelt anders.
De ruimte heeft aan alle kanten een wijds uitzicht, o.a. op de onlangs aangelegde theetuin. Ook deze is bijzonder smaakvol. Ik ben onder de indruk.
“Bij alles wat ik doe staat vakmanschap bovenaan. Niet alleen als het gaat om de thee en alles wat daarbij komt kijken, maar het geldt ook voor de inrichting van de tuinkamer en de tuin. Ik maak altijd gebruik van mensen die hun vak verstaan en met wie ik samen tot het gewenste resultaat kan komen. De juiste styliste en de juiste hovenier die begrijpen waar ik heen wil, die weten dat ik het anders wil”, aldus Linda.

Innovatie

“Als je weet wie je bent en waar je voor staat, maak je betere keuzes”. Het is duidelijk dat Linda, 32 jaar jong, heel goed weet wie zij is en wat zij wil. “Toen ik klaar was met mijn studie ging ik ervan uit dat ik een functie zou krijgen in de hotelbranche waarin ik alles wat ik had geleerd in de praktijk kon brengen, innovaties kon bewerkstelligen, kon laten zien hoe het anders kan. Maar ik kwam niet verder dan de receptie. Ik besloot terug te gaan naar China om daar thee in te kopen en Chinees te leren”. Een stap in het diepe, waarmee haar loopbaan als zelfstandig ondernemer begon. Een ondernemer met passie en met duurzaamheid hoog in het vaandel.

Google

Inmiddels heeft zij heel wat over de wereld gereisd, altijd op zoek naar thee van de beste kwaliteit. Van plantages waar biologisch geboerd wordt en waar men al generaties lang thee produceert. Er zijn zo’n 60 thee-producerende landen waarvan Linda er 10 heeft bezocht. “Voordat ik een land bezoek, google ik waar de theeplantages zitten, leg contact en ga erheen. Ik ben altijd alleen op zoek naar kwaliteitsthee en die kwaliteit wil ik toegankelijk maken voor het dagelijks leven. Ik breng het beste van beide werelden, van oost en west, bij elkaar en maak hier mijn eigen melanges. Op dit moment betrek ik mijn thee uit Malawi, Zuid Afrika, China, Japan en Indonesië; Taiwan staat nog hoog op mijn wensenlijstje”.

Anders doen

Niet alleen de ruimte binnen en buiten is indrukwekkend. Ik ben ook onder de indruk van Linda zelf. Zo gepassioneerd en zo duidelijk met als doel voor ogen om het anders te doen, duurzaam te zijn en dat uit te dragen naar wie ervoor open staat. “Bij mijn proeverijen komen veelal mensen die ook bewust kiezen om het anders te doen. En ook als het gaat om de horeca kan ik alle mogelijkheden daarvoor aanreiken”.
Naast de theeproeverijen heeft Mevrouw Cha ook een webshop met zo’n dertig soorten thee voor de consument en de horeca. “In prijs duurder dan het theezakje, dat wel, maar voor wie het anders wil doen veel smaakvoller én je kunt het twee tot drie keer opschenken”, licht Linda toe. Thee uit een wijnglas, thee als vervanger van wijn bij het eten. Het is even wennen, maar het blijkt een prima alternatief én is gezond.

Linda zit nog vol plannen. De onlangs aangelegde tuin bevat planten en bloemen die gecombineerd kunnen worden met de theesoorten. Experimenten voor het volgend seizoen, verwacht ik.
Mevrouw Cha, Linda Appelman, opgegroeid als boerendochter in het kleine Stompetoren, inmiddels wereldburger en... theesommelier. Zo kan het gaan.

www.mevrouwcha.nl


(Foto: KM)

Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp.
Levenswerk Joh. de Vries met succes voortgezet aan Verzetslaan Algemeen 11 apr, 10:00
Karin Kuin overhandigt de cheque aan Thierry.
VOWA: Oproep voor goede ideeën! Column 10 apr, 17:00
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij.
Ondernemerstalkshow NV Purmerend kan steuntje in de rug gebruiken Evenement 10 apr, 16:00
De ene stand op Waterland Culinair stond er nog mooier bij dan de ander.
Sligro scoort met Waterland Culinair en Ladies Night Evenement 10 apr, 14:00
"Met Rabobank zijn we verzekerd van een strategisch partner." Thijs Nieuwenhuizen (l), Angela van den Heuvel (m) en Matthijs Vink (r).
H20 Esports Campus succesvol op weg naar volwassen organisatie Zakelijk 10 apr, 10:00
Daan (links) en Jay-Richi: "Pas met een logo van 6 x 5  was ik tevreden.”
Tol Coating: aan ambitie geen gebrek Ondernemen 9 apr, 16:00
Afbeelding
PRO: en gemeente: samen op pad naar ondernemers Column 9 apr, 15:28