Verhuizing milieustraat en gemeentewerf naar Baanstee Noord

Algemeen
De toekomstbestendige milieustraat.
De toekomstbestendige milieustraat. (Foto: aangeleverd)

Sinds 2020 staat de bouw van een nieuwe milieustraat en gemeentewerf op Baanstee Noord op de agenda. De huidige locatie aan de Van IJsendijkstraat is niet ingericht op de groei van de gemeente Purmerend. Op Baanstee Noord wil de gemeente een moderne en toekomstbestendige milieustraat en gemeentewerf realiseren. De verwachting is dat de bouw in 2023 gereed zal zijn.

Ellen Hermens, Beleidsadviseur Afval en Grondstoffen bij de gemeente Purmerend, is betrokken bij de verhuizing van de milieustraat en gemeentewerf. Projectleider Renate Bonsang begeleidt de daadwerkelijke bouw van het nieuwe complex. Samen vertellen ze over de komst van de milieustraat en gemeentewerf op Baanstee Noord.

Het nieuwe complex op Baanstee Noord aan de Visserijweg wordt een modern en toekomstbestendig onderkomen voor afvalinzameling en uitvoerende diensten. In het gebouw wordt de dienst voor het beheer en onderhoud van de openbare ruimte gehuisvest. Met een werkruimte voor de medewerkers en ruimte voor vuilniswagens en werkwagens voor het beheer van wegen, openbaar groen en straatverlichting. Ook komt er een nieuw kantoor voor medewerkers van de dienst uitvoering en reiniging. Op de nieuwe milieustraat wordt regulier grofvuil ingezameld, zoals houten meubels, grote stalen voorwerpen, maar ook plastic. De plek is niet bedoeld om bedrijfsafval in te zamelen. 

Optimale afvalinzameling

Met de extra ruimte op Baanstee Noord is er in de toekomst de mogelijkheid om uit te breiden en kunnen er voldoende maatregelen worden getroffen voor een optimale afvalinzameling. Door die ruimte zal de milieustraat voor de huidige ondernemers op de Baanstee Noord geen hinder veroorzaken, verwacht Ellen: “Op de nieuwe locatie hebben we alle ruimte om op het eigen terrein de doorstroom van bezoekers en verkeer efficiënt in te richten. De huidige ondernemers zullen daarvan geen last ondervinden. De bedrijvigheid en het bedrijfsverkeer moet op en nabij Baanstee Noord ook volledig zijn vrije gang kunnen gaan.” 

Beperkingen huidige locatie

Op het huidige terrein aan de Van IJsendijkstraat loopt de gemeente al jaren tegen beperkingen aan. “De ontzorging van het huidige gebied is een belangrijke reden voor de verhuizing. Als gemeente willen we het probleem aan de Van IJsendijkstraat oplossen. Er is geen ruimte om uit te breiden en de gebouwen voldoen niet meer. Vanwege de ligging van de locatie en de slechte verkeersontsluiting is er regelmatig sprake van opstopping. Soms van wel 800 meter lang.” 

Tekst loopt door onder afbeelding


Voor de huidige milieustraat staan constant files. (Foto: archieffoto)

Lokale samenwerking opzoeken

De gemeente denkt na over klimaatadaptief en duurzaam bouwen. Met ook kansen voor de ondernemers op Baanstee Noord.  Renate: “De aanleg van groene daken en het hergebruiken van regenwater zijn belangrijke onderdelen van het plan. Zo komen er zonnepanelen op (een gedeelte van) de daken van gebouwen van de milieustraat en de gemeentewerf.” Ellen vult aan: “We kijken bij de milieustraat of de ingeleverde spullen nog goed genoeg zijn voor hergebruik. Als dat niet het geval is halen we de bruikbare grondstoffen eruit. Op de kavel is nog ruimte voor de invulling van een circulair plein. Hiervoor zijn op dit moment diverse ideeën. Deze zullen nader onderzocht worden en voorgelegd worden aan de Raad”.

In gesprek gaan

“Door de ondernemers op Baanstee Noord wordt al veel nagedacht over het hergebruik van materialen in nieuwe constructies. Wij horen graag hoe ondernemers op Baanstee Noord hier tegenaan kijken. Je weet nooit wat daaruit voortkomt. Het is goed om de kansen te blijven zien en deze steeds met elkaar te onderzoeken. Ondernemers kunnen ons bereiken en vragen stellen via afval@Purmerend.nl. Wij willen namelijk graag het gesprek op gang houden.”

Afbeelding
Purmerend krijgt een nieuw Broodfonds voor ondernemers Zakelijk 29 feb, 11:32
Hoe beheers jij jouw bedrijfsrisico's?
Help, paniek in de tent!: workshopavond bedrijfsrisico's van Netwerk Purmerend Zakelijk 28 feb, 10:01
Van links naar rechts: Ruud van der Kruijf, Caroline Wals, Saskia Wals en Richard van Alphen voor het station. Goed zichtbaar is de unieke houten constructie waarmee het project is opgebouwd.
Derde generatie Joh. de Vries opent aan Verzetslaan Avia XPress en Washking wasboxen Zakelijk 28 feb, 09:10
José van den Hurk: "Ik ben er trots op dat wij ook mensen die moeilijk bereikbaar zijn toch in aanraking laten komen met kunst en cultuur."
José van den Hurk neemt afscheid van Cultuurhuis Purmerend Cultuur 23 feb, 12:00
Afbeelding
Informatiebijeenkomst ondernemers versterking brug A7 bij Purmerend Nieuws 23 feb, 11:10
Nico Molenaar over Ronja Philips: 'Vers bloed in het bedrijf is goed en zeker met Ronja'.
Management Sligro voegt met Ronja Philips jeugdige flair toe Nieuws 23 feb, 10:00
Paul Kuijt: "We doen ook ons uiterste best om het onpersoonlijke van online verkoop persoonlijk te maken."
Pontman Schoenen: Voor de echte speciaalzaak is altijd plek Nieuws 22 feb, 16:00
Herstel van het viaduct gaat vijf maanden overlast geven.
Bereikbaarheidsplan A7 Purmerend vanaf 1 april Nieuws 22 feb, 15:00
Hugo van den Berg en Meindert Engberts in het lokaal.
Meindert Engberts: de ondernemer een half jaar voor de klas in Gerrit Rietveld Onderwijs 22 feb, 14:00
Nathalie en Gertjan in de multifunctionele gastenruimte met fraai uitzicht op de Beemster natuur.
Huize Leeghwater: ideale combinatie van natuur, spiritualiteit en verwennerij Nieuws 22 feb, 10:27
Hans Sal en zijn partner Sandra.
Hans Sal van Deitmers Mannenmode: Nooit bij de pakken neerzitten Nieuws 21 feb, 14:50
Marcel ten Brinke
"Ben jij IT-notaris? Kun je dan mijn laptop repareren?" Partnerbijdrage 21 feb, 11:18
Thierry van der Weide
Column VOWA: Nog meer A7 Column 21 feb, 11:00
Afbeelding
Column PRO: De kracht van gezamenlijke inspanningen Column 21 feb, 10:00
Steven Grevenstuk: "Wanneer de Tech Campus er komt zie ik hele goeie mogelijkheden om binnen die nieuwe opzet tot een vorm van samenwerking te komen."
Brok Decor: Champions League van de festivalaankleding Nieuws 20 feb, 16:00
Rachel Hayhoe
Column: Waarom duurt de afwikkeling van een nalatenschap zo lang? Column 20 feb, 13:35

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen