Bij Spijkerman Eten & Drinken hebben ze de zaakjes prima voor elkaar

Algemeen
Frans Spijkerman: “Ik vind het heel belangrijk dat de gastheer of gastvrouw daadwerkelijk op de vloer te zien is."
Frans Spijkerman: “Ik vind het heel belangrijk dat de gastheer of gastvrouw daadwerkelijk op de vloer te zien is." (Foto: Han Giskes)

Om de sfeer en gemoedelijkheid te proeven bij Spijkerman Eten & Drinken móet je er eigenlijk eens een uurtje gaan zitten en niks anders doen dan kijken en luisteren. Degenen die er regelmatig komen zullen het zonder twijfel herkennen, maar zij die nog nooit een voet over de drempel hebben gezet, zullen na dat uurtje positief verrast zijn. Spijkerman Eten & Drinken, ook wel bekend onder de naam Stadscafé, is in alle opzichten een pleisterplaats voor liefhebbers van gezelligheid in combinatie met een kop koffie, biertje, wijntje, borrel, een uitstekende lunch of diner.

Als we in gesprek zijn met eigenaar Frans Spijkerman wordt hij meerdere keren door vertrekkende gasten op zijn schouders getikt, waarna steevast de uitroep “Bedankt Frans, het was perfect voor elkaar” of iets in die richting klinkt. Spijkerman, normaal gesproken toch iemand die zijn woordje klaar heeft, wordt er bijkans verlegen van. Het geeft aan dat hij en zijn medewerkers de zaakjes goed voor elkaar hebben. Datzelfde geldt voor Spijkerman in relatie tot zijn medewerkers. Het zegt alles dat de meesten er al enkele tientallen jaren met plezier werken.

Informele karakter

Dat laatste is in feite een van de grote krachten bij het horecabedrijf aan de Neckerdijk in Purmerend. “Doordat de mensen hier al zo lang werken is er een soort familiaire band met de klanten ontstaan. Het is moeilijk uit te leggen, je moet eigenlijk zelf ervaren wat dat doet met onze gasten”, vertelt Frans Spijkerman. “Het heeft ook te maken met het informele karakter van de zaak en van onze mensen”, voegt hij eraan toe.

Dat Frans Spijkerman zelf nagenoeg altijd in zijn zaak aanwezig is wordt door de gasten en medewerkers gewaardeerd. “Ik vind het heel belangrijk dat de gastheer of gastvrouw daadwerkelijk op de vloer te zien is. Bijvoorbeeld om hier en daar een praatje te maken aan tafel. Dat werkt uitstekend, hoor ik regelmatig van de gasten.”

Vaste bezoekers

Het is bovendien veelzeggend dat regelmatig ex-dorpsgenoten van Frans, uit Nibbixwoud, de gang naar Spijkerman weten te vinden. Frans: “Dat vind ik zelf ook wel heel bijzonder. Het gebeurt bijvoorbeeld al jaren op de derde dinsdag in maart. Dan is er een stille omgang naar Amsterdam. Oud-dorpsgenoten bellen dan altijd een tijdje van tevoren op, dat ze hier komen lunchen. En dan komen ze met een grote groep. Maar dat geldt net zo voor wielrenners, die komen hier ook zolang we hier zitten.”

Frans en zijn vrouw Tineke zitten sinds 1 januari 1986 met hun horecazaak aan de Neckerdijk, hebben tijdens de megaverbouwing tijdelijk in het pand van Jonk over de Sluis (waar nu Kriti is gevestigd) gezeten en runnen sinds 16 april 2005 hun huidige Spijkerman Eten & Drinken (Stadscafé) met groot succes. Succes dat niet is komen aanwaaien en dat in feite nog steeds niet doet, want de maatregelen en tijdelijke sluitingen in het kader van corona maken het er -net als bij ieder horeca-établissement- niet makkelijker op.

Ondernemend

“Gelukkig zijn we een ondernemende familie en zien we altijd wel kansen, maar de sluitingen en het aangescherpte beleid in de horeca heeft hier natuurlijk ook zijn sporen nagelaten. Al houd ik mezelf voor dat we nog lang niet van corona af zijn. Dat kan nog lang duren”, zegt Frans, die er verder niet teveel woorden aan vuil wil maken.

Doordat de mensen hier al zo lang werken is er een soort familiaire band met de klanten ontstaan

Temeer omdat hij ziet dat het na juni, toen de horeca weer (beperkt) open mocht, drukker is dan voor de pandemie. “We merken duidelijk dat onze gasten behoefte hebben aan gezelligheid, lekker eten en drinken. Dat vertaalt zich in meer bezoek. Niet alleen in de weekenden, maar ook op doordeweekse dagen. We mogen niet mopperen, al hoop ik toch van harte dat de horeca niet opnieuw het kind van de rekening wordt als de besmettingen nog meer gaan oplopen. De horeca in zijn algemeenheid heeft zijn portie nu wel gehad.”

Open en afhalen tijdens de feestdagen

Met de kerstdagen in het vooruitzicht meldt Frans Spijkerman nog dat hij, als het mogelijk is, op kerstavond en Tweede Kerstdag open is. Voor 26 december zijn er nog enkele plaatsen te reserveren. Volop alternatieven zijn er met de af te halen diner-, brunch- en borrelboxen. “Deze kan men bestellen en op de dag zelf afhalen. Daar zijn we vorig jaar mee begonnen en het blijkt een doorslaand succes te zijn.”

Afbeelding
Purmerend krijgt een nieuw Broodfonds voor ondernemers Zakelijk 29 feb, 11:32
Hoe beheers jij jouw bedrijfsrisico's?
Help, paniek in de tent!: workshopavond bedrijfsrisico's van Netwerk Purmerend Zakelijk 28 feb, 10:01
Van links naar rechts: Ruud van der Kruijf, Caroline Wals, Saskia Wals en Richard van Alphen voor het station. Goed zichtbaar is de unieke houten constructie waarmee het project is opgebouwd.
Derde generatie Joh. de Vries opent aan Verzetslaan Avia XPress en Washking wasboxen Zakelijk 28 feb, 09:10
José van den Hurk: "Ik ben er trots op dat wij ook mensen die moeilijk bereikbaar zijn toch in aanraking laten komen met kunst en cultuur."
José van den Hurk neemt afscheid van Cultuurhuis Purmerend Cultuur 23 feb, 12:00
Afbeelding
Informatiebijeenkomst ondernemers versterking brug A7 bij Purmerend Nieuws 23 feb, 11:10
Nico Molenaar over Ronja Philips: 'Vers bloed in het bedrijf is goed en zeker met Ronja'.
Management Sligro voegt met Ronja Philips jeugdige flair toe Nieuws 23 feb, 10:00
Paul Kuijt: "We doen ook ons uiterste best om het onpersoonlijke van online verkoop persoonlijk te maken."
Pontman Schoenen: Voor de echte speciaalzaak is altijd plek Nieuws 22 feb, 16:00
Herstel van het viaduct gaat vijf maanden overlast geven.
Bereikbaarheidsplan A7 Purmerend vanaf 1 april Nieuws 22 feb, 15:00
Hugo van den Berg en Meindert Engberts in het lokaal.
Meindert Engberts: de ondernemer een half jaar voor de klas in Gerrit Rietveld Onderwijs 22 feb, 14:00
Nathalie en Gertjan in de multifunctionele gastenruimte met fraai uitzicht op de Beemster natuur.
Huize Leeghwater: ideale combinatie van natuur, spiritualiteit en verwennerij Nieuws 22 feb, 10:27
Hans Sal en zijn partner Sandra.
Hans Sal van Deitmers Mannenmode: Nooit bij de pakken neerzitten Nieuws 21 feb, 14:50
Marcel ten Brinke
"Ben jij IT-notaris? Kun je dan mijn laptop repareren?" Partnerbijdrage 21 feb, 11:18
Thierry van der Weide
Column VOWA: Nog meer A7 Column 21 feb, 11:00
Afbeelding
Column PRO: De kracht van gezamenlijke inspanningen Column 21 feb, 10:00
Steven Grevenstuk: "Wanneer de Tech Campus er komt zie ik hele goeie mogelijkheden om binnen die nieuwe opzet tot een vorm van samenwerking te komen."
Brok Decor: Champions League van de festivalaankleding Nieuws 20 feb, 16:00
Rachel Hayhoe
Column: Waarom duurt de afwikkeling van een nalatenschap zo lang? Column 20 feb, 13:35

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad