VOWA neemt na bijna jaar alsnog afscheid van Piet Hein Debets

Algemeen
Piet Hein Debets wordt hier geflankeerd door de voorzitters van de ondernemersverenigingen. V.l.n.r. Alfred de Jong (IBEV), Thierry van der Weide (VOWA), Bart Tishauser (Beemster Ondernemer), Cajo Vroom (Zeevang Ondernemers) en André Kroon (Ondernemend Waterland).
Piet Hein Debets wordt hier geflankeerd door de voorzitters van de ondernemersverenigingen. V.l.n.r. Alfred de Jong (IBEV), Thierry van der Weide (VOWA), Bart Tishauser (Beemster Ondernemer), Cajo Vroom (Zeevang Ondernemers) en André Kroon (Ondernemend Waterland). ((Foto: Han Giskes))

Vanwege de beperkende coronamaatregelen was er niet eerder gelegenheid, maar eind november kon Vereniging Ondernemend Waterland (VOWA) eindelijk een officieel afscheidsfeestje organiseren voor Piet Hein Debets. Begin van dit jaar nam Debets na 10 jaar afscheid als voorzitter en droeg hij de hamer over aan Thierry van der Weide. Voorzitters en bestuursleden van alle ondernemersclubs in deze regio, burgemeester Don Bijl en wethouder Mario Hegger (Economische Zaken) en tal van ondernemers en bevriende relaties waren naar restaurant Twaalf aan de Purmerendse Koemarkt gekomen om het bescheiden feestje mee te vieren.

Thierry van der Weide nam als eerste het woord. Hij refereerde aan de 38 bedrijfsbezoeken, die onder voorzitterschap van Debets werden georganiseerd. Bezoeken waar ook onderwijsdocenten aan deelnamen. “Mooie en interessante bezoeken waar ik veel van heb opgestoken. In het begin kwamen we bij bedrijven die ons machines lieten zien waar we niks van snapten. Maar aan de hand van Piet Hein is er met deze bezoeken wel een stevige basis gelegd. Het bedrijfsleven en onderwijs zijn duidelijk naar elkaar toegegroeid, hetgeen zich bijvoorbeeld al heeft vertaald in de veelheid aan stageplekken.”

Als een van de grote projecten waar Piet Hein Debets zich op vast beet noemde de huidige VOWA-voorzitter de veelbesproken onderdoorgang bij Broek in Waterland. Met “Er is al een tunnel naar hem vernoemd, wat zou het mooi zijn als deze onderdoorgang op termijn ook zijn naam zal dragen”, kreeg Thierry de lachers op zijn hand.

Als eerste felicitatie

Om de sportiviteit van zijn voorganger te schetsen, noemde Van der Weide het project Purmerend Werkt, een gigantische manifestatie waar bedrijfsleven en onderwijs opnieuw aan elkaar verbonden werden. “Toen Piet Hein voor het eerst hoorde van de plannen zei hij: dat gaat je nooit lukken. Maar toen bleek dat het wel degelijk een succes werd was hij de eerste die me feliciteerde. Ook dat typeert hem”, aldus Thierry van der Weide.

Herengesprekken 

Burgemeester Don Bijl van Purmerend bedankte Piet Hein voor zijn vele inspanningen voor het bedrijfsleven en het onderwijs in Purmerend en de regio. Daarna ging hij in op de herengesprekken die hij eens in het jaar, tijdens de intocht van Sinterklaas, een-op-een met Debets voerde. “Dat zijn altijd geweldige dagen waarop we samen heel veel lol  beleven”, aldus Bijl, die namens de gemeente Purmerend een blijvend aandenken in de vorm van de Koe aan Piet Hein overhandigde.

Tekst loopt door onder afbeelding


Een boks met de burgemeester. Later kreeg Piet Hein van Don Bijl de Purmerender Koe. (Foto: Han Giskes)

De hoofdrolspeler nam na afloop zelf nog even het woord. “Toen ik destijds werd gevraagd om voorzitter van de VOWA te worden, heb ik me afgevraagd of die taak wel iets voor mij was. Na een aantal gesprekken te hebben gevoerd was mijn conclusie dat de club toen niet veel betekende en dacht vervolgens bij mezelf: dit kan alleen maar beter. Toen heb ik ja gezegd. Het is die tien jaar mooi geweest, de geweldige bedrijfsbezoeken bij evenzo mooie bedrijven. Ik ben best trots op de samenwerkingen die met het bedrijfsleven en het onderwijs zijn gerealiseerd. Er is iets in gang gezet en ik weet zeker dat mijn opvolger dit proces blijft bewaken.”

Tot slot dook Piet Hein Debets voor even in zijn bijrol als Goedheiligman met de woorden: “Ik dank jullie oprecht voor jullie komst naar hier en jullie mogen vanavond allemaal je schoen zetten.”


Peter de Gtraaf van De Graaf Recycling gaf Piet Hein treffend de zak van Sinterklaas met inhoud. (Foto: Han Giskes)

Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp.
Levenswerk Joh. de Vries met succes voortgezet aan Verzetslaan Algemeen 11 apr, 10:00
Karin Kuin overhandigt de cheque aan Thierry.
VOWA: Oproep voor goede ideeën! Column 10 apr, 17:00
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij.
Ondernemerstalkshow NV Purmerend kan steuntje in de rug gebruiken Evenement 10 apr, 16:00
De ene stand op Waterland Culinair stond er nog mooier bij dan de ander.
Sligro scoort met Waterland Culinair en Ladies Night Evenement 10 apr, 14:00
"Met Rabobank zijn we verzekerd van een strategisch partner." Thijs Nieuwenhuizen (l), Angela van den Heuvel (m) en Matthijs Vink (r).
H20 Esports Campus succesvol op weg naar volwassen organisatie Zakelijk 10 apr, 10:00
Daan (links) en Jay-Richi: "Pas met een logo van 6 x 5  was ik tevreden.”
Tol Coating: aan ambitie geen gebrek Ondernemen 9 apr, 16:00
Afbeelding
PRO: en gemeente: samen op pad naar ondernemers Column 9 apr, 15:28