Kloosterboer Decor: Bescheidenheid in De Baanstee met internationale allure

Algemeen
Vlnr: Jan Zijp, Dirk Kloosterboer, Maaike en Paulien.
Vlnr: Jan Zijp, Dirk Kloosterboer, Maaike en Paulien. (Foto: Els Broers)

Ze creëerden een Gardening beleving in Engeland, ze maakten een speelobject voor Schiphol van een vliegtuigwrak, decors voor films (w.o. Flodder) en musicals (w.o. Lazarus en Cruyff), een piratenschip-experience op St. Maarten en interieurs, ‘ervaringen’ en objecten op maat (zoals een T-Rex) in niet de minste musea, waaronder ons eigen Purmerends Museum. Maar Kloosterboer Decor?? Verstopt in een enorme groene doos op De Baanstee die volledig is uitgerust voor de creativiteit en ambachtelijke en technische (AV-Multimedia) kennis die er dagelijks aan het werk is, staat het bedrijf nationaal en internationaal op menig netvlies. Tijd dus dat ook de marktstad kennismaakt met dit pareltje van ondernemend Purmerend.

“Mensen vragen me wel eens; daar heb je vast goed over nagedacht allemaal om dit zo neer te zetten”, zegt directeur Dirk Kloosterboer, wijds gebarend in één van de enorme werkplaatsen die schuil gaan in het pand. “Maar ik heb helemaal niets gepland! Het is gewoon allemaal zo gegroeid, bijna organisch.”

Film- en tv-decors

Zo’n veertig jaar geleden begon hij, toen nog vanuit de Beemster, ‘een beetje te timmeren’.. En opeens was hij bezig met het decor van de talkshow van Sonja Barend in de Brakke Grond. “Zo leerde ik wat mensen kennen, en kreeg ik de opdracht voor een commercial van een schoenenmerk. Dat groeide uit naar meer commercials, waaronder Heineken. Vervolgens maakte ik mijn eerste tv-decor: Countdown met Adam Curry. Zo rolde ik in de tv- en filmdecors. Ik bouwde voor de shows van John de Mol en Van den Ende, zoals de Showbizzquiz, Onderweg naar Morgen. We bouwden filmdecors voor Mamma is Boos en Flodder. Ja, al die villa’s bouwden wij, en bij het begin van deel 2, toen aan het eind van de vorige film de villa afbrandde, bouwden we die afgeschoten en afgebrande villa weer na.”

Bij ons eerste grote museale project, het Spoorwegmuseum, zag je al duidelijk de stap naar meer beleving in musea

De verbeelding uitgebeeld

Dirk kan het smakelijk vertellen, met nog steeds dezelfde passie waarmee hij waarschijnlijk dat allereerste decor timmerde. Maar decorbouwen is het woord niet meer voor wat er al sinds decennia bij Kloosterboer gebeurt. “Dat mensen niet denken dat ik nog steeds een doek op latten timmer en dat beschilder”, lacht hij. Nee, alle lange tijd bevindt Kloosterboer zich op een ander niveau. Zo rolde het bedrijf de museale wereld in. “In het begin ging dat alleen om vitrines, er zat nog geen beleving in. Dat kwam net een beetje op. Ons eerste grote project was het Spoorwegmuseum. Daar zag je al duidelijk de stap naar meer beleving in musea, wat ook al terug kwam bij andere opdrachtgevers. We voegden projecties toe, beeldschermen, VR-brillen.” Alles wat gebruikt kan worden om het motto van het bedrijf recht te doen: De verbeelding uitgebeeld…

Alle specialismen in huis

Inmiddels werken er zo’n 50 vaste mensen bij Kloosterboer. Alle specialismen zijn aanwezig, van meubelmakers tot staalbewerkers en decorateurs/schilders, en van engineers tot een AV-Multimedia afdeling en techniek. Veel projecten worden in de eigen werkplaats gebouwd, daarna gedemonteerd en op de locatie weer in elkaar gezet. Zoals het piratenschip voor St. Maarten of het complete jachtinterieur waar nu aan wordt gewerkt. Betekent die grote verscheidenheid aan projecten elke keer weer het wiel uitvinden? Dirk: “Ongeveer 60 procent van de projecten heeft een vaste basis, de rest ontwikkelen we hier per project. Daarom is het fijn dat we alle disciplines in eigen huis hebben. Er zijn maar een paar soortgelijke bedrijven als het onze actief in Nederland, maar de meeste daarvan hebben niet alles in eigen huis.”

Tekst loopt door onder afbeelding


Dirk Kloosterboer. (Foto: Els Broers)

Hemel en aarde

Weinig concurrentie dus, en erg veel werk. Er lopen momenteel zo’n twintig grote projecten. Toch is groter groeien geen focus, en nooit geweest. “Als we al ergens groter in willen worden dan is het in kwaliteit”, zegt Dirk stellig, “dat vinden wij veel belangrijker.” En trots zijn ze ook. “Er zijn niet veel bedrijven die kunnen zeggen dat ze de hemel hebben gebouwd (in de verfilming van De ontdekking van de hemel naar het boek van Harry Mulisch. Red.)”, lacht hij.

“En overigens ook de aarde”, vult mede directeur Jan Zijp behulpzaam aan. “In het decor van Kinderen voor Kinderen, en ook in de globe op Schiphol. Voor ons is dit allemaal heel gewoon, je merkt pas hoe bijzonder iets is wanneer je iets laat vallen op een verjaardag en de reacties hoort.”Het bedrijf is prettig gevuld met familie, wat wellicht ook bijdraagt aan de ontspannen sfeer die er heerst. Neef Jan Zijp werkt er al sinds zijn 15e en is inmiddels mededirecteur, dochters Maaike, HR en relatiebeheer, en Paulien, marketing en communicatie. zijn ook werkzaam binnen het bedrijf. Zoon Kay verzorgt de multimedia projecten en animaties en zoon Tom is werkzaam bij de techniek en av afdeling

Al is de traditionele vakarbeid door nieuwe technieken niet altijd meer nodig, we kunnen het hier allemaal nog wel

Traditioneel vakwerk

Jan ‘doet’ onder andere alle decorproducties voor de Toneelgroep Amsterdam (ITA). “Al staan we nu geen doeken meer te schilderen, alles gaat met print. Maar daarnaast is alles wat wij doen en opbouwen solide, met bijvoorbeeld echte deuren, wanden en objecten. Wij waren ook 1 van de eerste bedrijven die ging werken met een cnc-machine, waarmee we alles perfect kunnen uitfrezen. Maar al is de traditionele vakarbeid door nieuwe technieken niet altijd meer nodig, we kunnen het hier allemaal nog wel.” Dat blijkt bij een rondje door het bedrijf waar we stuiten op een medewerker die met beits en kwast mdf-platen een geweldige houtlook geeft.

Kletsen met de koning

Het ruime balkon dat aan de kantine grenst biedt plek aan een eigen kruidentuin. Een van de kassen die Kloosterboer ooit maakte voor een tentoonstelling in het Paleis op de Dam, ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van de koning, staat in de Beemster als onderkomen voor de bedrijfsmoestuin. Dirk wijst op één van de vele foto’s aan de wand: “Daar staat de koning, in gesprek met twee van onze jongens. Geweldig toch!”

Zo duurzaam mogelijk

Het hergebruik van de kassen past volkomen in de duurzame insteek van Kloosterboer. “Veel van wat wij neerzetten is tijdelijk. Daarom kijken we altijd wat we kunnen hergebruiken”, zegt Jan. “Die kassen kwamen bijvoorbeeld ook weer van pas in moestuinen. We zijn dan ook erg selectief in welke afvalverwerker het beste bij ons past. We willen zo min mogelijk restafval.” Niet voor niets liggen er bij Kloosterboer zo’n 700 zonnepanelen op het dak. Om nog maar niet te spreken over die ene vegetarische lunch die zich inmiddels heeft verspreid over de hele week.

Al met al een bedrijf waar je het vertrek altijd nog even kunt uitstellen. Omdat er zoveel te zien en te horen is, maar ook door de sfeer die er hangt. “We hebben hier inderdaad stagiairs die blijven, en pensionado’s die helemaal niet weg willen”, beaamt Jan lachend. Logisch. Wie wil niet voor altijd vertoeven in deze wondere wereld van de verbeelding?

Tekst loopt door onder afbeelding


Metamorfose in het Purmerends Museum. (Foto: aangeleverd)

Purmerends Museum

Vier jaar geleden verzorgde Kloosterboer Decor de metamorfose van de benedenverdieping van het Purmerends Museum. Nu de financiën rond zijn voor het vervolg zijn ze van start gegaan met de herinrichting van de vaste presentatie op de bovenverdieping, over de geschiedenis van Purmerend. Het resultaat zal eind dit jaar te bewonderen zijn.

Tekst loopt door onder afbeelding


Bijzondere vitrine voor de Gouden Koets. (Foto: aangeleverd)

De Gouden Koets

Op 14 juni opende de tentoonstelling over de Gouden Koets in het Amsterdam Museum. Als onderkomen voor de Gouden Koets op de binnenplaats, bouwde Kloosterboer een enorme glazen vitrine op maat, voorzien van high tech elementen. Klimaatbeheersing en bescherming; alles wat van belang is om de koets in optima forma te houden gedurende de tentoonstelling.

Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp.
Levenswerk Joh. de Vries met succes voortgezet aan Verzetslaan Algemeen 11 apr, 10:00
Karin Kuin overhandigt de cheque aan Thierry.
VOWA: Oproep voor goede ideeën! Column 10 apr, 17:00
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij.
Ondernemerstalkshow NV Purmerend kan steuntje in de rug gebruiken Evenement 10 apr, 16:00
De ene stand op Waterland Culinair stond er nog mooier bij dan de ander.
Sligro scoort met Waterland Culinair en Ladies Night Evenement 10 apr, 14:00
"Met Rabobank zijn we verzekerd van een strategisch partner." Thijs Nieuwenhuizen (l), Angela van den Heuvel (m) en Matthijs Vink (r).
H20 Esports Campus succesvol op weg naar volwassen organisatie Zakelijk 10 apr, 10:00
Daan (links) en Jay-Richi: "Pas met een logo van 6 x 5  was ik tevreden.”
Tol Coating: aan ambitie geen gebrek Ondernemen 9 apr, 16:00
Afbeelding
PRO: en gemeente: samen op pad naar ondernemers Column 9 apr, 15:28