Thijs Kroese (rechts) en Harm Jan Stalman in de middenberm van de Waterlandlaan.
Thijs Kroese (rechts) en Harm Jan Stalman in de middenberm van de Waterlandlaan. (Foto: Han Giskes)

Omgeving stationsgebied en Waterlandlaan wordt booming

PURMEREND - Noem het megalomaan, grotesk of hang er de uitdrukking Purmerend trekt een té grote broek aan. Je kan ook zeggen ambitieus, geheel volgens deze tijd, broodnodig en een uitgelezen kans om de stad in z'n algemeenheid en het gebied in het bijzonder klaar te maken voor de toekomst.

Eén ding staat echter als een paal boven water, je kunt de gemeente onmogelijk durf of defensief gedrag verwijten. Uit de gebiedsvisie Stationsgebied & Waterlandlaan spreekt lef en ambitie. Los van het gegeven dat met de bouw van zeker tenminste 1.000 en maximaal 1.800 woningen wordt geanticipeerd op het steeds nijpender wordende woningprobleem in deze stad, voorzien de plannen en tekeningen in een fraai vorm gegeven overloop naar de historische binnenstad.

De afgelopen twee jaar tekende zich steeds nadrukkelijker een totaalvisie voor het gebied af. Begonnen met de vaststelling van een kansenkaart en de visie op hoogbouw. Vervolgens welke kansen er qua wonen en werken lagen en uitvoerbaar zijn. Kijk naar de Waterlandlaan van nu en je ziet als profiel een breed en lang stuk asfalt. Dat moet volgens de gemeente anders. We praten erover met Thijs Kroese en Harm Jan Stalman. Kroese heeft onder meer Ruimtelijke Ordening en Programma 2040 in zijn portefeuille. Stalman is Programmanager Purmerend 2040 en betrokkene bij de transformatie van het gebied.

"Het gebied van nu sluit niet aan op de historische binnenstad", vindt Thijs Kroese. En: "De vraag naar woningen in de stad is gigantisch, vooral voor jongeren en ouderen. Om hier aan te voldoen en om de stad aantrekkelijk en toegankelijk te houden, moet er flink geïnvesteerd worden. Eén van de ontwikkellocaties is het gebied rondom het station en de Waterlandlaan, Het is de bedoeling om hier meer dan 1.000 woningen te bouwen, vooral appartementen. Het gebied is interessant voor jong en oud om te wonen en te werken. Centraal in Purmerend, in de nabijheid van het station, de voorzieningen en de historische binnenstad kan een mix gerealiseerd worden van educatie, werken, wonen en voorzieningen. Door kruisbestuiving tussen de verschillende functies ontstaat hier een levendig klimaat. Het Stationsgebied wordt daarmee naast een woonbuurt ook een belangrijke plek voor werk en een plek voor stedelijke voorzieningen: een gemengd gebied dat we in Purmerend nog niet hebben en waar veel vraag naar is. De gemeente hecht veel waarde aan het stimuleren van deze ontwikkeling."

Mobiliteit

Dichtbij het OV en centraal gelegen vormt het gebied een goede vestigingslocatie en biedt het ruimte voor nieuwe mobiliteit. Duurzame en toekomstbestendige inrichting zijn speerpunten in de ontwikkeling. Meer werkgelegenheid in dit gebied helpt ook om een tegenspits op gang te brengen van mensen die 's ochtends naar Purmerend reizen om te gaan werken.

Werkgelegenheid

In het Stationsgebied is ruimte voor bijvoorbeeld innovatie, creatieve maakindustrie en start ups. In aansluiting op de ontwikkelingen in Spinnekop vormen ICT en educatie een interessante sector. Daarnaast zijn zakelijke diensten en de zorgsector ook belangrijke terreinen waarop we verder bouwen.Een andere veelbelovende sector is het toerisme, mede door de centrale ligging ten opzichte van Volendam, Zaanse Schans en Amsterdam. Wonen, werken en vrije tijdsbesteding raken in onze samenleving steeds meer in elkaar verweven. Binnen de ontwikkeling van het gebied kunnen we daarop anticiperen.

Meegedacht

Stalman inhakend: "Om te inspireren en de samenhang tussen verschillende projecten in dit gebied te bewaken is er een gebiedsvisie opgesteld. In opdracht van de gemeente heeft Architectenbureau Venhoeven CS deze visie gemaakt. Daarover is met diverse personen en partijen gesproken. Ook hebben we vorig jaar een bijeenkomst in de bibliotheek belegd waarin alle geïnteresseerden de eerste gedachten over de visievorming hebben kunnen zien en horen. En ze zijn ook in de gelegenheid gesteld om mee te denken. De ambities die we hebben voor het Stationsgebied zijn hierin vastgelegd."

Belangrijke onderdelen zijn hoe er wordt aangekeken tegen mobiliteit, de kwaliteit van de openbare ruimte, verdichten en hoe de aantrekkelijkheid van dit gebied kan worden verbeterd. Stalman: "Er moet wel wat gebeuren met het huidige gebied. Wat we voor ogen hebben is om een levendig en hoogstedelijk woon/werkmilieu te creëren, in combinatie met voorzieningen. Voor wonen doen we dat in de hoogte maar wel binnen de gestelde norm van 30% sociale huur-, 30% doorstroom- en 40% vrije keuzewoningen. Ten aanzien van werk denken we naast de traditionele bedrijvigheid bijvoorbeeld aan mogelijkheden voor creatieve broedplaatsen en startups. Het moet een prettige omgeving worden om te wonen en te werken. Een gebied bovendien dat natuurlijk aansluit bij de historische binnenstad."

Rotterdamse Coolsingel

"Het gebied is nu erg stenig. We willen juist groen toevoegen en goede verbindingen maken tussen de groengebieden. Groen kan ook toegepast worden in gebouwen en op daken. De groene wand in het Eggertcentrum is een voorbeeld daarvan." Als voorbeeld voor de inrichting van de Waterlandlaan heeft Harm Jan Stalman onlangs een bezoek gebracht aan de Rotterdamse Coolsingel. "Daar is goed te zien hoe ze van een verkeersader een aantrekkelijk verblijfsgebied maken zonder de auto helemaal te verbannnen."

Kroese en Stalman verwachten dat tussen nu en pakweg 5 jaar de eerste contouren van het nieuwe stationsgebied zichtbaar zullen zijn. "Het kan nu eenmaal niet sneller. Maar belangrijk is dat we in ieder geval werken aan de nodige vernieuwing van het gebied. Dat zijn we niet alleen verplicht aan alle woningzoekenden, we anticiperen hiermee ook op hoe er naar ons wordt gekeken als onderdeel van de Metropool Regio Amsterdam. Om de hoofdstad heen ontstaan steeds meer kernen. Met de visie op het Stationsgebied maken we Purmerend nog interessanter als vestigingslocatie", zegt Thijs Kroese tot slot.

De complete visie is te bekijken op:
www.purmerend.nl/stationsgebied