Het team van Dierenarts Purmerend
Het team van Dierenarts Purmerend (Foto: Norbert Weijde)

Dierenarts Purmerend: "Onze ambitie is 24 uurszorg te verlenen"

Men staat er niet altijd bij stil, maar ook praktijken in de zorg vragen ondernemerschap. Zo ook Dierenarts Purmerend. De maatschap won toch een beetje tot haar eigen verrassing de PRO Ondernemersprijs 2019 in de categorie groot. "Maar natuurlijk zijn wij, naast dierenarts, ook gewoon ondernemers. Die kant wordt in ons vak niet zo vaak belicht, ook niet tijdens de studie. Je krijgt heel veel vakken maar ondernemen zit daar niet bij", lacht Monique de Wit. Samen met Dory Gouwens, Tessa van Eekeren en Esther van de Velde vormt ze de maatschap van de praktijk die vorig jaar is verhuisd van de Purmersteenweg naar de Kraggeveenstraat in De Gors.

De praktijk bestaat al 125 jaar en begon ooit met één veearts, noodzakelijk bij de veemarkt. Sinds 2014 wordt er geen vee meer behandeld. Wat bleef, naast de huisdieren, is de behandeling van paarden en daarin timmert de praktijk aardig aan de weg. Middels de dependance in de Beemster, waar vooral Esther en Dory actief zijn, heeft Dierenarts Purmerend een goede naam opgebouwd in paardengynaecologie. Tessa: "We breiden hier nog steeds uit. We starten nu met geboortebegeleiding. Er worden momenteel bij de 12 stallen zes bij gebouwd want we hebben 30 drachtige paarden in de planning staan die bij ons komen 'afveulenen'. Dat is altijd risicovol."

Katvriendelijk

De verhuizing naar de Kraggeveenstraat en de daar aan voorafgaande grote verbouwing van die locatie leverde niet alleen een duurzaam ingericht pand op, maar bood ook mogelijkheid om andere wensen te vervullen. Er zijn aparte ruimtes voor de röntgen, echo's en euthanasie. De opnames zijn gescheiden en ruimer en er zijn meer spreekkamers. Bovendien liet de opzet van het pand het toe om de honden en katten gescheiden te houden van elkaar. "We zijn daarin de enige praktijk in Purmerend en omstreken en hebben zelfs het zilveren certificaat van kat-vriendelijke praktijk ontvangen", vertelt Tessa. "Dat wordt wereldwijd uitgegeven door een Britse organisatie. Wij merken ook zeker dat katten zich beter laten behandelen omdat ze niet vooraf de stress hebben ervaren van het omgeven zijn door honden."
Laatste punt op het verlanglijstje: meer personeel. "Onze ambitie is namelijk om 24 uurszorg te verlenen", geeft Monique aan. "Dat is er niet in deze regio. Spoedgevallen na 11 uur 's avonds en honden in de overnachting gaan nu naar Amsterdam. Voor katten komen we in de avond nog langs, maar in de nacht zijn ze alleen. Er zijn gewoon niet genoeg mensen om dit anders op te zetten. Personeelstekort is een probleem voor de meeste praktijken, ze kunnen niemand vinden voor dat soort diensten. Wij zouden het graag willen doen, zeker omdat we daar in deze locatie prima mogelijkheid voor hebben."

Servicegericht

Deze ambitie past naadloos bij de servicegerichte instelling van Dierenarts Purmerend. "Onze service is één van de zaken waarin we ons onderscheiden", licht Tessa toe. "We werken voornamelijk op afspraak waardoor we wat meer tijd hebben en langer kunnen inplannen. Geen wachttijden dus. Wij kozen bewust voor die manier van werken, je moet keuzes maken als je wil concurreren. Daarnaast hebben wij ons altijd wel toegelegd op bepaalde zaken. Zoals gebitsbehandelingen van honden, katten en konijnen, laparoscopische sterilisatie van honden en echo's. Ook met specialismen kun je je onderscheiden."