Marc Blankendaal en zijn echtgenote waren zeer verguld met de winst 
in categorie klein. Rechts Marije Dekker van PRO
Marc Blankendaal en zijn echtgenote waren zeer verguld met de winst in categorie klein. Rechts Marije Dekker van PRO (Foto: Rolf Rijken)

PRO Ondernemersprijs 2019 voor 't Hoedje' en Dierenarts Purmerend

Begeleid door trucs van de jonge Purmerendse illusionist David Nathan zijn begin januari in theater De Purmaryn de PRO-ondernemersprijzen uitgereikt. Hoedje van de Koningin won in de categorie klein en Dierenartsenpraktijk Purmerend in de categorie groot.


Tot zijn grote verbazing kreeg Jan Kuiper een oeuvreprijs. Kuiper neemt in september van dit jaar officieel afscheid als allesdoener van harddraverijvereniging Prins Bernhard, die jaarlijks de kortebaandraverij in Purmerend tot een doorslaand succes maakt. Hij blijft echter wel voorzitter. En tot de ondernemers in de zaal: "Jullie zien me over 14 dagen, want dan ga ik weer beginnen met het werven van sponsors."

Waardering

Marco Dekker van de PRO: "Jan Kuiper heeft heel veel betekend voor Purmerend en doet dat nog steeds. Hij heeft het voor elkaar gekregen dat er elk jaar op de tweede donderdag van september één grote reünie plaatsvindt. Heel Purmerend smelt hier dan samen. Wij vonden dat we dat moesten waarderen met een oeuvreprijs."

't Hoedje van de Koningin

De jury is er trots op dat zij 't Hoedje van de Koningin deze prijs mag overhandigen, aldus het juryrapport. "Marc Blankendaal is een horecaman in hart en nieren, zijn opa en ouders hadden ook al horecazaken in Purmerend. Na een horecaopleiding is Mark vijf jaar freelance kok geweest en heeft daardoor veel horecabedrijven van binnen gezien. Hij liet de vorige eigenaar van 't Hoedje van de Koningin altijd weten dat hij het wilde overnemen, veertien jaar geleden was het zo ver. Opvallend is dat hij weinig verloop heeft in zijn werknemers. Mark zou graag willen uitbreiden maar de grenzen op deze locatie zijn wel bereikt, ook omdat het een monumentaal pand is.

Uniek

't Hoedje heeft een uitgebreide koffie- en lunchkaart. Alleen op koopavond heeft hij een klein menu maar Mark zou graag ook een kaart 's avonds willen aanbieden. Inmiddels biedt 't Hoedje ook kleinschalige catering aan en is het zeven dagen per week open. 't Hoedje van de Koningin is uniek door zijn enthousiaste personeelsleden, die vooral plezier uitstralen, Mark zit bovenop de business. Ook de locatie is uniek te noemen, 't Hoedje heeft het plein levendig gemaakt en is een begrip in Purmerend. Mark is trots op zijn bedrijf, vaste en ploeg personeel en op de locatie. Hij krijgt energie van tevreden gasten en medewerkers.

Maatschappelijk verantwoord

Mark doet het liefst zoveel mogelijk lokaal zijn inkopen. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen vult hij in door te letten op en verder voorkomen van voedselverspilling (minder op de borden), gescheiden afval, samenwerken met andere horecaondernemers en sponsoring van diverse evenementen en verenigingen, waarbij inloophuis Wij Allemaal in het oog springt.

't Hoedje van de Koningin trekt veel lokale vaste klanten, maar heeft ook een regiofunctie. Ook komen er steeds meer toeristen."

Jan Kuiper kreeg uit handen van burgemeester Don Bijl de oeuvreprijs voor zijn jarenlange verdiensten in de stad