Als bedrijf help je de technieksector en MIG door lid te worden.
Als bedrijf help je de technieksector en MIG door lid te worden. (Foto: aangeleverd )

Technische sector kan nog veel meer betekenen voor onszelf

We kennen allemaal wel de Nederlandse multinationals die garant staan voor veel werkgelegenheid, export, innovatie en daarmee een grote bijdrage leveren aan een goede toekomst en perspectief voor iedereen. Maar ook daar zit het zo nu en dan tegen. Denk eens aan het al dan niet leveren van machines van ASML aan China. Of het leveren van Chinese Elektrische bussen voor het Openbaar vervoer; in plaats van bijvoorbeeld VDL. Of de problemen waar Tata-Steel in IJmuiden mee te maken heeft door heffingen van de VS. Laat staan de infiltratie van Huawei in de te bouwen 5G netwerken.

Natuurlijk hebben we te maken met Europese aanbestedingen. En het zo dat de vragende partij weliswaar gehouden is om te gunnen aan de goedkoopste inschrijver, maar dat daar zeker niet altijd de laagste prijs bij hoeft te horen. Het gaat immers om de financiƫle weging van alle in de reglementen opgenomen factoren. En juist deze kunnen door de aanvrager zelf worden gekozen. Mits voor alle aanbieders gelijk. Daarmee is het mogelijk om potentiƫle aanbieders uit eigen land of waar de voorkeur naar uitgaat het gemakkelijker te maken de beste aanbieding te maken. Denk bijvoorbeeld aan garantievoorwaarden of inzet van arbeid van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Of het delen en overdragen van kennis om de producten, maar ook diensten zelf te kunnen doorgronden. En daardoor met lagere exploitatiekosten zelf meer concurrerend te kunnen leveren. Of eisen met betrekking tot duurzaamheid, footprints enzovoorts, waar buiten Nederland niet zo gemakkelijk aan kan worden voldaan.

Kortom, mogelijkheden genoeg om ervoor te zorgen dat er niet onnodig kennis, ervaring en werkgelegenheid buiten ons land terecht komt. Al moeten we wel beseffen dat sommige diensten of producten beter elders vandaan kunnen komen. Het gaat erom dat de politiek op tijd en zonder reserve ook lastige besluiten durft te nemen.

Waarbij zeker ook moet worden gekeken naar voor wat hoort wat en vooral dat het thuisland van de andere aanbieders gelijkwaardige kansen biedt aan Nederlandse leveranciers. Zo niet, dan rug recht houden en niet te bang zijn voor repercussies of represaillemaatregelen. Bedenk wat onze eigen positie is en maak een goede inschatting van de kosten en de baten. Bijvoorbeeld in het geval van ASML waarbij de kennelijk eerder toegezegde exportvergunning opeens onder druk van de VS op losse schroeven komt te staan. Bedenk dat China die toonaangevende en onmisbare machines absoluut wil hebben. Dan kunnen ASML en Nederland daarvoor ook eisen stellen.

Soortgelijke situaties komen we nu tegen bij allerlei defensieopdrachten voor vliegtuigen, duikboten, pantservoertuigen en ga zo maar door. Ook treinen, trams, weg-en waterbouw.

Wanneer komt er nu eindelijk eens een controlerende aanpak van de grond tussen politiek en grote bedrijven? Trouwens, ook heel veel MKB-bedrijven hebben hiermee te maken. Vooral voor de laatste groep is het van belang dat beslissers in de politiek bekend en direct benaderbaar zijn, omdat deze bedrijven daar zelf geen afdelingen voor hebben.

Als bedrijf help je de technieksector en MIG door lid te worden!

Maurits Wagenaar

Ambassadeur Techniek

E-mail info@migkit.nl

ook via de website www.migkit.nl