Hobré onderscheidt zich door het ontwikkelen, leveren en onderhouden van proces-analyzers voor online toepassingen.
Hobré onderscheidt zich door het ontwikkelen, leveren en onderhouden van proces-analyzers voor online toepassingen. (Foto: aangeleverd )

Techniekdocenten kijken ogen uit bij parel Hobré Instruments

Hobré Instruments bv is een toonaangevende internationaal opererende onderneming in de markt voor proces-analyzer technologie. De belangrijkste afnemers bevinden zich in de olie- en gassector, metaal refining en in de voedingsmiddelenindustrie. Hobré onderscheidt zich door het ontwikkelen, leveren en onderhouden van uiterst precieze proces-analyzers voor online toepassingen. Hobré heeft diepgaande expertise op het gebied van geavanceerde sample conditioning systemen, nauwkeurige meetinstrumenten en complexe samengestelde analyzer systemen.

Deze en nog veel meer informatie ontvingen de docenten tijdens het bedrijfsbezoek dat VOWA onlangs voor hen organiseerde. Ze vielen van de ene in de andere verbazing. Kort gezegd kwam het erop neer dat velen zich afvroegen: "hebben we dat in Purmerend?" en … "waarom kennen de meeste mensen dit bijzondere bedrijf niet?"

Algemeen directeur Marc de Leeuw verzorgde de algemene inleiding waarin hij de historie en de actuele activiteiten van Hobré Instruments uiteenzette. Duidelijk werd dat de activiteiten van Hobré Instrument zich afspelen op vijf hoofdterreinen: gas en olie, chemische industrie, voedsel- en medicijnenindustrie, energie, metaal-industrie en raffinagebedrijven. De wereld is het speelterrein. Hobré Instrument heeft naast de vestiging in Purmerend een fabriek in Hongarije en een verkoop- en servicekantoor in de USA. Daarnaast heeft het bedrijf distributeurs in tal van landen: van Rusland, het Midden-Oosten en Azië tot Midden en Zuid-Amerika.

Hobré Instruments is al meer dan 40 jaar in Purmerend gevestigd. De missie van het bedrijf is bij uitstek de proactieve partner te zijn voor procesverbeteringen met klant specifieke analytische oplossingen. Hobré werkt voor wereldspelers als Shell, Exxon Mobil, Total, BP, GE, Mitsubishi en nog veel meer. Een indrukwekkende lijst met grote namen.

Na de algemene inleiding liepen de docenten in groepen door het bedrijf. Drie mannen van de werkvloer, Frank, Ronald en Maurice, fungeerden als rondleiders die de docenten langs de afdelingen R&D, productie en service en onderhoud voerden. Zij zagen de hoogwaardige technologie die in Purmerend wordt bedacht, geproduceerd en vervolgens zijn weg vindt over de hele wereld. In Purmerend zijn ongeveer 100 medewerkers in dienst.

Het verloop is gering en relatief veel medewerkers maken binnen het bedrijf carrière. Ongeveer de helft van de medewerkers op de afdeling Research en Development begonnen ooit als servicemonteur. Veel medewerkers hebben een HBO/WO-opleiding gedaan, maar er is ook ruimte voor VMBO-ers en MBO-ers. Dat er ruimte is voor stagiaires knoopten de leraren goed in de oren.

Het werd een bezoek met een bijzondere indruk. Natuurlijk, iedere onderneming is uniek. Maar Hobré Instruments is in onze regio Waterland ook nog wereldwijd actief. Een bedrijf waar men trots op mag zijn. Des te opmerkelijker was het te horen dat de Purmerendse biomassa centrale geen gebruik maakt van de analyzers die 'buurman' Hobré Instruments bouwt. Misschien iets om over na te denken.

Het bedrijf is wereldwijd actief.