Edwin Boelsz (links) en Leo Kubbinga zijn zeer ingenomen met de prijs en de complimenten.
Edwin Boelsz (links) en Leo Kubbinga zijn zeer ingenomen met de prijs en de complimenten. (Foto: Han Giskes)

Durf en brutaliteit leveren Kubbinga BV ondernemersprijs van de VOWA op

Opnieuw komt de winnaar van de VOWA-ondernemersprijs uit Volendam. Na Podobrace, het bedrijf van Bill Duin dat de overkoepelende jaarprijs vorige keer in de wacht sleepte, ging nu Kubbinga BV met de eer strijken.

Directeur Edwin Boelsz ging terecht uit zijn dak toen VOWA-voorzitter Piet Hein Debets de winnaar van de achtste editie bekend maakte. Naast Boelsz glom Leo Kubbinga van pure trots. Kubbinga, familie van de fietsenspecialist die in een roemrijk verleden aan de Purmerendse Weerwal een zaak had, deed het bedrijf in 2001 over aan Edwin Boelsz en maakt thans nog deel uit van het managementteam. Hij werkt er inmiddels 52 jaar.

"Ondernemen is topsport, maar wel op een gezellige en normale manier"

'Doe maar gewoon dan doe je gek genoeg', slaat als geen ander op Edwin Boelsz. De man die ooit door Jaap Blokker (meneer Jaap), de markante grondlegger en mede-eigenaar van onder andere de Blokker huishoudwinkels en Bart Smit speelgoedzaken, werd aanbevolen om de broodnodige transitie bij Kubbinga te gaan managen, is wars van arrogantie en neerbuigend gedrag. Boelsz is het schoolvoorbeeld van de man die dagelijks met zijn poten in de modder staat. En dat verwacht hij zeker ook van alle medewerkers van Kubbinga. "Ondernemen is topsport, maar we doen het wel op een gezellige en normale manier", luidt zijn adagium.

Kubbinga BV nam het in de eindronde op tegen Dierenarts Purmerend (winnaar van de PRO), Reus Funderingsherstel uit Oosthuizen (Zeevang Ondernemers) en Glas-Klooster uit Middenbeemster (Beemster Ondernemer). Ondernemend Waterland moest dit jaar het antwoord schuldig blijven en kon door omstandigheden geen winnend bedrijf afvaardigen.

Nimmer had de jury zoveel moeite om alle voors en tegens tegen elkaar weg te strepen, om uiteindelijk een definitieve keuze te maken. Debets: Natuurlijk blijft het altijd appels met peren vergelijken,. maar dit keer was het écht moeilijk." Het slotcitaat uit het juryrapport: "Kubbinga is een uniek bedrijf waar de ondernemingslust vanaf druipt. De jury is onder de indruk van de creativiteit, de durf en de brutaliteit, alsmede de van nature aanwezige eigenschap om vooral en vaak van de gebaande paden af te wijken."

Kubbinga BV heeft maar liefst 80.000 kinderfietsen op voorraad staan en exporteert voetballen en helmen naar 28 Europese landen. Het Volendamse bedrijf heeft fabrieken in Pakistan, China en de Filipijnen en werkt samen met grootheden als Warner Bros, Nickelodeon en Disney). Om een indruk te geven: in de aanloop naar het Europees kampioenschap voetbal, dat deze zomer in diverse landen wordt gehouden en waaraan eindelijk het Nederlands Elftal ook weer meedoet, levert de Volendamse onderneming 1 miljoen ballen aan supermarkten en andere grootwinkelbedrijven in ons land. Een van die afnemers is de winkelketen Action.

De uitlevering van die gigantische partij ballen is door de Coronacrisis een dingetje op zich geworden. Het bedrijf bepaalde dat in China een half miljoen ballen zouden worden geproduceerd, de andere helft werd in Pakistan uitgezet. Aangezien de handel in China door het virus volledig op zijn gat lag, moest Edwin Boelsz allerlei zijpaden bewandelen, om er toch zeker van te zijn dat de ballen bijtijds worden geleverd. "Het heeft wel de nodige zweetdruppels gekost, maar alle bedrijven kunnen gerust zijn, want alle ballen liggen voor het EK in de winkels", aldus Edwin Boelsz.

Grappig detail is dat de miljoen 'vijfjes' volstrekt plat in Volendam arriveren. Leo Kubbinga: "We laten ze bij ons door een aantal medewerkers oppompen."

In de vorige editie van Regio Zaken Waterland meldde Edwin Boelsz dat binnen het bedrijf er alles aan wordt gedaan om te proberen nog meer marktaandeel in Europa te realiseren. Dat Kubbinga BV aardig op weg is lijkt een understatement. "We zien ruimte in de markt en gaan ervoor. Nog groter groeien? Waarom niet?"

Edwin Boelsz kan zijn geluk niet op als VOWA-voorzitter Piet Hein Debets zijn bedrijf als winnaar uitroept.