Agnes Bak, Martienke Oosterbaan en Gertjan de Wolf: perfecte match
Agnes Bak, Martienke Oosterbaan en Gertjan de Wolf: perfecte match (Foto: Han Giskes)

“Het is fijn als je dingen met elkaar kunt oplossen”

Een van de bedrijven die werk maakt van maatschappelijk betrokken ondernemen is Deco Home/Fraay Coatings. Dankbare afnemer is bijvoorbeeld Stichting Present uit Purmerend. Zij vormen, aldus Agnes Bak, manager van de Waterlandse Uitdaging, een perfecte match en een mooi voorbeeld van de impact die bedrijven kunnen hebben met hun hulp.

De verf en producten van Deco Home de Wolf/Fraay Coatings duiken vaker op waar het gaat om de maatschappelijke projecten in Purmerend. Niet zo gek, de familie De Wolf was al bezig met maatschappelijk ondernemen voor het woord was uitgevonden. Inmiddels zo’n honderd jaar aanwezig op de Peperstraat waar het bedrijf begon met de verkoop van chemicaliën groeide het uit tot hét adres voor verf en benodigdheden.

“Ik heb van huis uit meegekregen dat je iets moet doen voor anderen als dat in de mogelijkheden ligt”, vertelt Gertjan de Wolf, samen met zijn broer Peter eigenaar van het bedrijf. “De maatschappij wordt er beter van als we samen dingen belangeloos oppakken.” Het is niet iets waarvoor ze zich op de borst kloppen. Eigenlijk maken ze er zelf nooit een woord aan vuil, zo vanzelfsprekend is het. Behalve als het gaat om het verzoek naar andere ondernemers duidelijk te maken dat het vaak een kleine moeite is met groot effect. “Nu leveren wij natuurlijk alleen de materialen, er zijn anderen die het weer allemaal samenbrengen. Zo doet Van ’t Hek vaak het schilderwerk, daar werken we veel mee samen.” De Wolf levert veel materialen aan Stichting Present. Deze slaat een brug tussen mensen die iets te bieden hebben in tijd, talent of product, en mensen die daarmee geholpen zijn. Vorig jaar deed Present 132 projecten. Naast sociale activiteiten als koken of wandelen, zitten daar flinke fysieke klussen bij.

Zo maakt Stichting Present huizen ‘woonklaar’ voor uitgenodigde vluchtelingen. Coördinator Martienke Oosterbaan: “Zij komen vanuit het vluchtelingenkamp hierheen en hebben helemaal niets. De woningen moeten dan nog helemaal worden klaargemaakt. Meestal woningen waar veel aan te klussen is omdat ze pas op het laatste moment vrij komen, soms ook ernstig vervuilde woningen. Ook knappen we de woningen op van mensen die bijvoorbeeld ernstig ziek zijn, of zoals onlangs de woning voor een alleenstaande moeder die met haar twee kinderen uit de daklozenopvang kwam.” Zonder hulp van het bedrijfsleven zou het niet lukken. Daar komt de Waterlandse Uitdaging goed bij te pas. Martienke: “Wij gaan voor de win-win-win situatie waarbij de verenigingen en stichtingen vooruit worden geholpen, bedrijven hun betrokkenheid tonen en nieuwe verbindingen worden gelegd tussen bedrijfsleven en samenleving. Veel bedrijven zijn al betrokken en steunen ons, maar zonder De Wolf hadden we zeker de helft van deze projecten niet kunnen doen.”

Gertjan: “Het is prachtig wanneer mensen zich inzetten voor anderen die door wat voor oorzaak ook in de problemen zijn geraakt. Je ziet natuurlijk ook dat de maatschappij verhardt, juist daarom is het fijn als je dingen met elkaar kunt oplossen. Eigenlijk verbaast het mij hoe weinig bedrijven betrokken zijn. Als je ziet hoeveel ondernemers we hebben in Purmerend, en hoe weinig daarvan uiteindelijk mee doen met bijvoorbeeld de Beursvloer van de Waterlandse Uitdaging. Het zijn daar toch vaak dezelfde bedrijven die zich inzetten.”

Het verbaast me hoe weinig bedrijven betrokken zijn

Maar het kan onwetendheid zijn, geeft hij aan. “Misschien staan veel ondernemers er niet bij stil dat iets dat voor jou heel klein is, voor anderen een grote impact kan hebben. Vaak weet men ook niet waar behoefte aan is. Dat zie je ook aan de uiteenlopende vragen die bij de Waterlandse Uitdaging of Stichting Present worden neergelegd. Juist daarom zijn die organisaties zo’n goede verbinder tussen bedrijven en mensen die iets kunnen geven aan mensen of instellingen die iets nodig hebben.”

En waarom zou je het doen, geven wat je kan? “Misschien mag je het niet zeggen, maar het geeft een goed gevoel als je iets voor een ander kunt doen”, zegt Gertjan. “Dus het is ook een beetje eigenbelang denk ik. Je krijgt er een beter gevoel van. Of het nu gaat om verf en benodigdheden of wat anders, er is altijd wel een oplossing. En het verbaast me telkens weer hoe bij bijvoorbeeld een hospice of het inloophuis vrijwilligers razendsnel een klus klaren in heel weinig tijd. Daar zit passie achter. Tijd heb ik niet, maar anders zou ik ook dat geven.”