Afbeelding
(Foto: pixabay)

Technici zijn cruciaal voor de toekomst

Ik ga het nu niet over het Coronavirus en/of een mogelijke recessie hebben. Maar juist over de (nog) in Nederland gevestigde grote bedrijven, die in toenemende mate in buitenlandse handen komen. En omdat wij in Waterland 'onder de rook' van Tata-Steel leven en wonen neem ik die bij de kop.

Het lijkt er steeds meer op dat beleidsmakers, belangengroepen, milieu-en duurzaamheidsactivisten en in mindere mate de direct omwonenden vinden dat Tata-Steel maar moet sluiten op zo kort mogelijke termijn. Dat lijkt mij een totaal verkeerde keus. Natuurlijk, er is het nodige niet in orde en er gaat teveel mis met emissies van CO2, stikstof, stofdeeltjes en natuurlijk gevaarlijke stoffen. Daar moet en kan zeker het nodige nog aan worden gedaan.

Maar wanneer je beseft dat er stalen halffabricaten worden geproduceerd die nodig en uniek zijn in de wereld en er daarnaast heel veel innovatie plaatsvindt op dit gebied, ga je er hopelijk iets genuanceerder over denken. Daarnaast is er natuurlijk veel werkgelegenheid, kenniservaring en geïnvesteerd vermogen die je bij opheffen kwijt bent. Ook is het productieproces, waarvoor feitelijk vrijwel alleen onschadelijke en onschuldige grondstoffen nodig zijn, namelijk ijzererts en steenkool, in vergelijking met andere staalfabrieken in de hele wereld bijzonder efficiënt, milieuvriendelijk en duurzaam.Zowel de aanvoer van grondstoffen als de afvoer van gereed product maken juiste deze locatie tot een optimale. De verwachting is dat er tussen 2035 en 2050 wereldwijd voldoende staal voorhanden is om via recycling oude tot nieuwe producten om te vormen. En niet toevallig is staal als gerecycled product vrijwel het enige met een hogere kwaliteit dan het oorspronkelijke materiaal. Staal verbruik je dan ook niet, je gebruikt het. Corrosie speelt een steeds geringere rol. In een staalfabriek is er dan geen erts en steenkool meer nodig. Wel energie, en die kan zowel elektrisch als waterstof zijn, na misschien een overgangsperiode van aardgas. En de verwachting is dat dat in Nederland te zijner tijd in ruime mate voorhanden zal zijn. Waarmee zowel werkgelegenheid, welvaart en duurzaamheid gediend zijn.

Dus bezint eer gij begint, beleidsmakers! En maak beleidskeuzes op basis van realistische verwachtingen en prognoses. Dat de technici daarbij de belangrijkste adviseurs horen te zijn zal hopelijk inmiddels wel duidelijk zijn. En deze gedragslijn zal voor de nodige grote bedrijven in Nederland gaan gelden. Moeten wij wel zelf aan de knoppen zitten natuurlijk en de zaak niet aan buitenlanders verkopen of opheffen! Om dat allemaal waar te kunnen maken zijn er heel veel technici nodig, zowel in de beslisfase als daarna operationeel. Dus kies er voor en ga verder in de techniek! Als bedrijf help je de Technieksector en MIG door lid te worden!

Maurits Wagenaar, Ambassadeur Techniek

E : info@migkit.nl of ook via www.migkit.nl