Afbeelding
(Beeld: Karres & Brands)

Parkeergarage Stadhuisplein

Purmerend bouwt, groeit en dat schuurt soms. De beoogde 10.000 woningen die de komende jaren nodig zijn, creëren veel extra druk op de openbare ruimte en op de mobiliteit in de stad. Hierop voorsorterend ontwikkelt de gemeente parkeerbeleid en bouwt een nieuwe parkeergarage. Een ambitieus project: volledig ondergronds, precies in het midden van het nieuwe stadscentrum, met een stadsplein op straatniveau.

Plaats voor 320 parkeerplekken


“Een dergelijke plek met deze combinatie van functies hebben we nog niet in Purmerend. De garage is onderdeel van de manier waarop we de vraag om meer parkeerruimte beantwoorden en met het plein voegen we kwaliteit toe aan de openbare ruimte. Ik ben er dan ook heel blij mee dat de raad heeft ingestemd met het voorstel,” aldus verantwoordelijk wethouder Eveline Tijmstra.

De volledig ondergrondse parkeergarage komt aan de voorzijde van het stadhuis en biedt straks ruimte bieden aan 320 parkeerplekken, verdeeld over drie lagen. De huidige vijver moet wijken. Op straatniveau komt er een plein. Het moet een echt stadsplein worden, met groen en water, dat uitnodigt tot ontmoeting en verblijf. Een klankbordgroep, bestaande uit omwonenden en andere geïnteresseerde Purmerenders, denkt mee over de inrichting zodat het ook echt een plek voor Purmerenders wordt.

Voor de realisatie van de parkeergarage is een Europese aanbesteding opgestart. Naast een omgevingsvergunning is voor realisatie ook een bestemmingsplanwijziging nodig. De verwachting is dat het ontwerpbestemmingsplan eind 2020 ter vaststelling aan de raad zal worden aangeboden. Als alles volgens planning verloopt kunnen de eerste auto’s begin 2023 in garage Stadhuisplein parkeren.

Stadsplein op straatniveau in het midden van het nieuwe stadscentrum

Afbeelding