Baanstee-Noord is een modelbedrijventerrein. De provincie zou willen dat alle terreinen zo worden.
Baanstee-Noord is een modelbedrijventerrein. De provincie zou willen dat alle terreinen zo worden. (Foto: Rodi Media/JB)

Geld voor kwaliteitsverbetering van bedrijventerreinen en winkelgebieden

De provincie Noord-Holland stelt 10 miljoen euro beschikbaar voor het verbeteren van de kwaliteit van bestaande bedrijventerreinen en winkelgebieden. Projecten waarin veel duurzaamheidsmaatregelen zijn opgenomen, maken grote kans op een subsidie. Denk aan substantiƫle vermindering van uitstoot van CO2 en/of stikstof en maatregelen voor hergebruik van afval.

De provincie Noord-Holland stimuleert al ruim zeventien jaar de herstructurering van verouderde bedrijventerreinen in Noord-Holland. In die periode is de kwaliteit van honderden hectaren verbeterd. De afgelopen jaren is gebleken dat er ook voor winkelgebieden knelpunten zijn, zoals leegstand en veroudering. Voor de periode 2020-2023 is 10 miljoen euro beschikbaar om verbeteringen te realiseren. Er kan subsidie worden aangevraagd voor bijvoorbeeld verbetering van de bereikbaarheid en veiligheid van een terrein, het aanpassen van gevels en de afscherming van opslaglocaties.


Ook aanpassingen die de aantrekkelijkheid van de omgeving verbeteren zoals het opknappen en aanleggen van groenstroken en parkjes en verbeteren van fiets- en wandelpaden komen in aanmerking. Projectaanvragen waarin de nadruk ligt op duurzaamheid maken een grotere kans op een subsidie. Denk aan substantiƫle vermindering van uitstoot van CO2 en/of stikstof, maatregelen om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen zoals waterberging en initiatieven voor hergebruik van afval en restproducten.

Meer informatie over de subsidieregelingen (openstellingstermijn, aanvraagprocedure) staat vanaf begin maart in het subsidieloket op www.noord-holland.nl (kijk bij Uitvoeringsregeling Herstructurering en Intelligent Ruimtegebruik Bedrijventerreinen Plus (HIRB+)).