Janine de Bruijn
Janine de Bruijn (Foto: Els Broers)

“Elkaar een beetje helpen houdt de samenleving vitaal”

Gebr. van ‘t Hek in Zuidoostbeemster mag in het hele land actief zijn in grote projecten waarbij zij de funderingen plaatst, het 75 jaar oude familiebedrijf is stevig verankerd in de regio. Zowel de familie als het gros van de 360 medewerkers. Het actief maatschappelijk betrokken ondernemen is een reflectie van het bedrijf zelf, dat voor ieder die er werkt een tweede huis vormt. “Ik zeg wel eens; wij zijn werkgever 1.0 en daar zijn we erg trots op”, vertelt algemeen directeur Ted van ‘t Hek. “Er zijn veel lange dienstverbanden binnen ons bedrijf, en ook stagiairs blijven vaak hangen. Bovendien zijn we als familiebedrijf gericht op de lange termijn en de volgende generatie.”

Dat vertaalt zich ook naar de omgeving. De vrachtauto’s met materieel van het bedrijf denderen regelmatig door de dorpskern. “We zijn een overlastgevend bedrijf, erg aanwezig. Dat maakt dat we wat terug willen geven aan de regio”, vervolgt hij. “Of dat nu gaat om het sponsoren van sportclubs, of om onze inzet bij de Waterlandse Uitdaging. Dat is de insteek. We zullen er namelijk geen heipaal meer door verkopen. En dat hoeft ook niet. Als je ziet hoeveel tijd vrijwilligers er bij al deze verenigingen en stichtingen in stoppen; op onze manier willen we er een stukje aan bijdragen.”

Niet voor niets is Van ’t Hek betrokken bij de Waterlandse Uitdaging. Ted steekt zijn enthousiasme over de organisatie niet onder stoelen of banken. “Het mooie van de Waterlandse Uitdaging is dat zij prikkelen om niet alleen de portemonnee te trekken maar ook op een andere manier bij te dragen. Je wordt anders aangesproken, ook om fysiek de handen uit de mouwen te steken. Gemiddeld schilderen we zo’n twee huizen per jaar, of we organiseren iets. Dat is leuk om te doen en het verbindt ook met andere ondernemingen. De meeste bedrijven zeggen gelijk; dat gaat wij regelen. Zeker als het daar gaat om het eigen product. Bij ons is dat was lastig natuurlijk. Maar we zeggen wel: We hebben een paar laptops over, of bureautafels of beeldschermen, wie kun je daarmee blij maken? Dat is de band die Agnes vanuit de Waterlandse Uitdaging onderhoudt. Het is een soort markplaats waar heel leuke verbindingen worden gemaakt. Een match is soms een beetje een puzzel, maar dat maakt het ook wel leuk.”

Gelukkig heeft hij iemand in het bedrijf die erg van puzzelen houdt. Janine de Bruijn maakt er een sport van, naast haar gewone werk aan de receptie en in het secretariaat, zoveel mogelijk voor elkaar te krijgen. “Het is ontzettend leuk om te doen”, vertelt ze. “We maken, net als de overige bedrijven in de matchgroep, voornamelijk gebruik van ons eigen netwerk. Uiteindelijk wordt het gewoon een sport. Je wil zelf dat het lukt, dat geeft veel energie. En als iets lukt word je er helemaal blij van.”

Er zijn aardig wat mooie matches gemaakt dit jaar. Het laatste project betrof Pret in Purmerend, een week in het Kinderparadijs vol activiteiten voor zo’n 60 kinderen die het niet zo breed hebben thuis en niet op vakantie kunnen. Janine: “Er kwam heel wat kijken bij die ene week, waar ik veel verschillende bedrijven voor moest aanspreken. Dat is een heel leuke uitdaging. Als je het vriendelijk vraagt krijg je veel gedaan. Best bijzonder in deze tijd. Waarbij het doel natuurlijk is alles met gesloten beurzen voor elkaar te krijgen.”

Het plezier van de kinderen bij Pret in Purmerend was beloning genoeg, maar de kern van de matches is dat er ook iets tegenover staat, hoe klein ook. “Iedereen doet zijn best. Van Pret in Purmerend kreeg ik een persoonlijk bedankkaartje. Bij de Korenmolen de Nachtegaal, waarvoor we beachvlaggen hebben geregeld, mocht 25 man van ons langskomen voor een rondleiding. Het Hospice heeft taart gebracht, en bij de Bolder kregen we een workshop koken. Kleine attenties vaak, dat maakt het zo leuk.”

Janine is niet de enige van de vele medewerkers van Van ’t Hek die zich graag inzet. “Veel collega’s vinden het geweldig om te doen. Dit jaar hebben ze bijvoorbeeld de woonkamer in het Hospice van Vrijheid een opfrisbeurt gegeven, en geschilderd bij het Inloophuis Wij Allemaal. Het is hier eigenlijk al zo dat mensen aan mij vragen: wanneer kunnen we weer?”, lacht ze.

“Van ’t Hek heeft echt fantastisch personeel”, valt Agnes Bak, manager van de Waterlandse Uitdaging bij. “Zij maken de meeste matches en ze gaan er helemaal voor, vaak ook nog een stap verder. Niet lullen maar poetsen, echt geweldig.” Die instelling heeft ook Ted aangenaam verrast toen hij in het bedrijf kwam. “Maar het heeft ook een beetje te maken met wat wij hier doen, het is heel fysiek en heel tastbaar. We zijn altijd druk, we rijden grote vrachtwagens, we moeten vergunningen regelen, op tijd zijn en deadlines halen. Daarnaast hebben we hier veel mensen werken die gewoon handig zijn. Die draaien hun hand niet om voor een kamer verven, of iets timmeren, ze zijn heel praktisch ingesteld.”

Via de Waterlandse Uitdaging gaat er een wereld voor iedereen open als het gaat om verenigingen en stichtingen. “Elk heeft zijn eigen uitdagingen en problemen, en overal speelt wat anders. Dat maakt het zo leuk.” Maar los daarvan, zo besluit Ted; “Op deze manier elkaar helpen is belangrijk, het houdt de samenleving vitaal.”

Ted van 't Hek en Agnes Bak; duimen omhoog voor het personeel van Van 't Hek..
Ted van 't Hek en Agnes Bak; duimen omhoog voor het personeel van Van 't Hek..