Wordt het nieuwe normaal normaal?

Het doet goed mensen te zien op een terras in de zon. Weliswaar met anderhalve meter ruimte tussen de tafels en het oude omzetniveau wordt bij lange na nog niet gehaald, maar het begin is er. Ook mogen we sinds 15 juni weer op vakantie naar een groot aantal Europese landen. Reden tot optimisme. Toch wordt het niet gevierd, want tegelijkertijd komen berichten tot je van bedrijven die noodgedwongen ontslagronden starten. Bedrijven die geconfronteerd worden met een omzet van nul-komma-nul. Denk aan de congresbranche, de reiswereld en evenementen..

Voor velen is het langzaamaan uit de herinnering verdwenen. Werken op kantoor. Sinds medio maart de ‘intelligente’ lockdown van kracht is luidt het credo: zo veel mogelijk thuiswerken. Inmiddels weten velen al niet meer beter. Hetzelfde geldt voor de mondkapjes in het openbaar vervoer. Het went. Maar allemaal tegelijk in bus of trein is voorlopig niet aan de orde en de vraag is of dat überhaupt ooit weer aan de orde zal zijn. We zullen dus op zoek moeten naar een nieuwe standaard, naar het institutionaliseren van het nieuwe normaal.


Laten we hopen dat kort na de zomer het verdoemde virus onder controle is en dat er een reëel uitzicht is op een vaccin. Dat zal echter niet verhinderen dat we op zoek moeten naar een nieuwe balans.


Uit onderzoek is gebleken dat veel winst is te boeken in het blijvend thuiswerken door mensen in niet-cruciale beroepen. Als zij niet vaker dan ‘één dag per week op de werkvloer aanwezig zijn, dan worden ochtend- en avondspits gemiddeld 20% minder. Werknemers die makkelijker kunnen thuiswerken moeten als het ware ruimte creëren voor schoonmakers en vele andere werknemers voor wie thuiswerken geen optie is. Ook het spreiden van arbeidstijden kan ruimte creëren. Een deel van de werknemers gaat een paar uur eerder of later naar het werk, waardoor bus en trein minder vol zitten.

Meer online

Dit soort maatregelen moeten werkgever en werknemer onderling regelen. Het beeldbellen van de specialist in het ziekenhuis met de patiënt thuis is in sommige ziekenhuizen inmiddels meer regel dan uitzondering. Door winkeltijden te verruimen en ook kinderopvang langer open te laten blijven, ontstaan er meer mogelijkheden. Ook spreekuren van tand- en huisartsen in de avond bieden soelaas. Online onderwijs – zeker in het hoger onderwijs – zal meer en meer het nieuwe normaal zijn.


De coronacrisis veroorzaakte een versnelling

De coronacrisis veroorzaakte een versnelling. Vraagstukken waar menigeen al mee bezig was, worden opeens voluit in de praktijk beproefd. En reken maar dat veel van de huidige maatregelen blijvend zullen zijn. Is het nieuwe normaal straks normaal? Het zou zo maar kunnen.

Ondernemers

Dichterbij huis zien we de problemen in de praktijk. De ondernemersverenigingen hebben allerlei zichtbare en onzichtbare acties ondernomen om ondernemers terzijde te staan of toch tenminste een hart onder de riem te steken. Dat is goed, maar kan niet verhinderen dat het toch vooral de ondernemers zelf zijn die moeten zien om te gaan met alle beperkingen en negatieve effecten.

VOWA

Ook nog even aandacht voor de ‘gewone’ VOWA aandachtsgebieden. Het plan voor een onderdoorgang nabij Broek in Waterland ligt nog altijd op tafel. De nieuwe gedeputeerde Olthof leest zich in, verklaart een voorstander te zijn van de onderdoorgang en is voornemens om de plannen tot uitvoering te brengen. VOWA houdt de vinger aan de pols. Ook blijft VOWA aandacht vragen voor de bedrijventerreinen. In alle Waterlandse gemeenten doen zich knelpunten voor. Een nijpend tekort aan ruimte dreigt. VOWA dringt bij de gemeenten aan op een regionaal overleg met het georganiseerde bedrijfsleven om samen de ervaren knelpunten in kaart te brengen én over oplossingen na te denken.


Vanaf deze plek wens ik ondernemend Waterland veel sterkte en succes toe. En mocht er iemand zijn die komende tijd op vakantie gaat: veel plezier, houd afstand en kom veilig en gezond weer thuis.


Piet Hein Debets