Afbeelding
(Foto: Pixabay)

Een vak in de techniek heeft toekomst

We zien gelukkig overal om ons heen dat de beperkende maatregelen elke keer een beetje worden versoepeld. Je merkt dat onder meer aan het weer toenemende verkeer en de terugkeer van files! De scholen zijn weer open en het werk wordt weer verplaatst van huis naar werkplek. Tenminste, voor al die mensen die werk en/of een baan hebben.

Nu het accent verschuift van gezondheid naar economie wordt ook steeds meer duidelijk dat een diepe recessie onvermijdelijk zal zijn. Het begin daarvan wordt nu nog verzacht en gedempt door de steunmaatregelen van de overheid. Maar ik ga er vanuit, dat daar na de vakantieperiode, ofwel in september een einde aan gaat komen. Misschien dat voor de toekomst als cruciaal beschouwde sectoren langer gesteund worden, maar we kunnen er van uitgaan dat ondernemers zich toch grotendeels weer zelf moeten zien te redden. Dat zal voor velen betekenen dat er helaas afscheid moet worden genomen van kort ervoor met veel moeite gevonden medewerkers. In veel gevallen zullen ook het productenpalet en verdienmodel moeten worden aangepast. Bereid je daar nu maar alvast op voor en denk na in de vakantieperiode over de toekomst van je bedrijf.

Onzekerheid

De reisbranche, horeca, cultuursector, automobielsector en in het algemeen de dienstverlening zonder resultaatverplichting zullen flink moeten krimpen en veranderen. Immers zij worden betaald met geld wat overblijft na de productie van goederen en diensten waar direct vraag en behoefte aan zijn. Maar waarvoor we ook bereid zijn om onze eigen schaarser wordende middelen aan te besteden. Want de economie aan de praat houden met geleend geld, zoals nu noodzakelijkerwijs gebeurt om een onmiddellijk stilvallen te voorkomen, kan niet lang zo doorgaan. Onze minister van Financiƫn heeft inderdaad gelukkig diepe zakken, dankzij alle bezuinigingen van de afgelopen jaren. Het terugbetalen/aflossen kan over een lange termijn worden gedaan. Zolang de rente laag blijft (gehouden wordt) is dat geen probleem. Maar er moet in die tijd niet weer een mondiaal incident plaatsvinden. En we weten inmiddels dat dat elke 10 jaar toch wel het geval is! Voor heel veel mensen dus veel onzekerheid over de toekomst.

Vraag naar techniek

Tenzij je een vak hebt geleerd in de techniek. Daar is en blijft vraag naar. Omdat alle oplossingen slechts mogelijk zullen zijn met hulp en inzet van techniek. Geld lijkt voorlopig genoeg beschikbaar dus hoeven we daar minder accent op te leggen. Ofwel graag minder economen, advocaten, coaches, beleidsmakers, bestuurders, influencers, managers en vooral meer ondernemers, uitvoerders. En zorg er voor dat mensen hun toebedeelde verantwoordelijkheden zelf nemen, niet afschuiven en er ook verantwoording over afleggen met eventuele consequenties.

Adviseren

Voor iedereen die in de techniek werkt allemaal niet nieuw en doodnormaal. Maar helaas steeds minder gemeengoed tot nu toe. Dan moeten technici zelf ook wel meer bekendheid geven aan wat zij doen en betekenen voor de samenleving. Dat zie je helaas steeds minder en dat moet anders! Waar zie je in het politieke landschap nu mensen met een technische achtergrond? Heel erg weinig en daardoor wordt de besluitvorming onvoldoende ondersteund door wat techniek en wetenschap adviseren voor onze duurzame toekomst.

Volle opleidingen

Opleidingen in de technieksector lopen gelukkig weer vol, dat is hoopgevend. Mijn wens is daarbij ook de focus op meer algemene en brede kennis in plaats van smal en diep, met uitzondering van de echte wetenschap natuurlijk. Je moet een vak leren en daar vanuit een beroep met steeds wisselende specifieke vaardigheden. Dan houd je duurzaam kans op werk en een vaste baan!



Als bedrijf help je de technieksector en MIG door lid te worden!


Maurits Wagenaar, Ambassadeur Techniek                                                

E : Info@migkit.nl of ook via www.migkit.nl