Sander Mook, burgemeester Don Bijl en eigenaar Frits Dix vlak voor de opening.
Sander Mook, burgemeester Don Bijl en eigenaar Frits Dix vlak voor de opening. (Foto: RodiMedia/NV)

Markthal omgetoverd tot club Haciënda met tropisch terras

PURMEREND – Purmerend heeft er een tropische verrassing bij gekregen. De Markthal en het plein ervoor is tijdelijk omgetoverd tot Haciënda, een grote tropische club. Cocktails, zomerse muziek, foodtrucks, en fantastische aankleiding. “Een mooie tropische setting waarmee we hopen een beetje goed gevoel bij de mensen op te wekken”, zegt Sander Mook, commercieel manager van de Markthal. Donderdag 18 juni konden burgemeester Don Bijl en eigenaar Frits Dix eindelijk, al was het in beperkt gezelschap, het lintje doorknippen en de Markthal voor geopend verklaren.

Haciënda is in een kleine twee weken gerealiseerd nadat het idee ontstond tijdens een fotoshoot. “We hadden gehoopt dat we inmiddels wat foto’s van evenementen zouden hebben, om over te brengen hoe de Markthal er uit kan zien. Die kans hebben we niet gekregen. Daarom hebben we samen met een horeca-interieurbedrijf twee dagen lang de hal aangekleed: in een bruiloftsetting, een zakelijke setting en een festivalsetting”, vertelt Sander. “Ook voor onze eigen beeldvorming. Die festivalsetting was zo leuk dat we daarin verder zijn gaan denken. Daar rolde dit concept uit, het tropische terras. We konden hiervoor een samenwerking aan gaan met Elmer van der Zee van de Stallen, daar ligt de hele horeca-infrastructuur tenslotte klaar. En daarmee kwam het allemaal opeens in een stroomversnelling.”


Het is ondernemen in crisistijd. “We hebben natuurlijk lang in het duister getast over wat er allemaal zou gebeuren”, geeft hij aan. “Qua evenementen is alles nog steeds onzeker, dus je moet een beetje flexibel zijn, net als andere ondernemers, en kijken wat nog wel mogelijk is. We weten nog steeds niet wanneer we evenementen kunnen draaien, daarom zetten we hiermee eerst in op het creëren van zekerheid. Bovendien staan mensen al een jaar lang hier naar binnen te turen. We wilden zorgen dat de hal in gebruik wordt genomen, dat mensen kunnen kijken en genieten. Het krijgt een mooie open uitstraling, laagdrempelig, waar je gewoon gezellig kunt langskomen.”

Coronaproof

Haciënda biedt ook zeker een goede bestemming voor de ruimte. Sander: “De hal kan aan drie zijden open. Dan heb je een overdekt terras en ben je niet gebonden aan de 30 personen. Daarbij is ook een terrasvergunning gekomen voor het plein tussen de Martkhal en de Stallen. We hebben dus aardig wat ruimte en konden het optimaal coronaproof inrichten op de anderhalve meter. We doen alles op ‘take away’. Mensen moeten hun eigen drankje en eten bij de foodtruck halen. Zo kun je de contactmomenten met de gasten minimaliseren.”

Nieuwsgierig

De oorspronkelijke opening stond gepland op 21 maart, gevolgd door een feestelijke Open dag voor alle Purmerenders. Waar ze konden kennismaken met het prachtige bouwwerk waar velen al tijdens de bouw zo nieuwsgierig naar waren. Maar helaas ging dat alles niet door. Zoals eigenaar Frits Dix het verwoordde in zijn openingstoespraak: ‘’De dag dat we open gingen, moesten we sluiten.”


Het was een flinke domper, maar nu dan, na maanden, kon burgemeester Don Bijl toch dat lintje doorknippen. “Dit is een bijzonder moment”, zegt Don Bijl daarvoor. “Hoewel niet de grote opening die we in gedachten hadden, Deze locatie doet recht aan de ontwikkeling van onze stad, op de juiste historiserende manier. Purmerend stond lang bekend om de rijtjeshuizen. Maar men zag niet de geschiedenis, de diversiteit, de vele mooie evenementen die hier plaatsvinden. Dat alles vroeg om meer allure. De Markthal geeft dat zeker. Ook de manier waarop het Marktmeestershuisje is verplaatst vond ik prachtig. Niet afbreken wat er is, maar juist behouden en de kwaliteit weten te borgen. Er is ook aan de functionaliteit gedacht, alles voegt perfect samen, waarmee kwaliteit aan de stad is toegevoegd.”

Trots op Purmerend

Frits Dix haalde aan dat we als Purmerenders heel veel moois in huis hebben en best wat trotser mogen zijn daarop, en dat ook meer kunnen uitdragen. “Met de Markthal is iets neergezet dat er aan bijdraagt om Purmerend nog meer op de kaart te zetten, en het een nog positievere uitstraling te geven..” Hij sprak tevens de hoop uit dat de evenementen die destijds stonden gepland vanaf nu hun weg terug vinden naar de Markthal.


Haciënda is tot aan september geopend van donderdag tot en met zondag, van 14.00 tot 21.00 uur. Wanneer de maatregelen zijn versoepelt naar 100 mensen binnen, is de setting op andere dagen beschikbaar voor bedrijven of bruiloften.

Afbeelding
Afbeelding