Afbeelding
Marc Jonk. (Foto: aangeleverd)

Marc Jonk, Sopar Makelaars

"Alles begint met passie"

Marc Jonk vierde in september zijn 25-jarig jubileum als beëdigd makelaar. Op 1 oktober 1989 kwam hij in dienst bij Sopar waar hij het vertrouwen kreeg van Peter en Conny Sopar die sinds juni 1975 op de Koemarkt hun eigen droom najaagden. Een toen al 'super dienstverlenend kantoor' dat alle takken van de sport vertegenwoordigde. “We verkochten nieuwbouw in de Purmer Zuid, bestaande bouw in de hele regio, maar ook bedrijfsonroerend goed, taxaties etc.”, vertelt Marc. “Een breed kantoor met één kernwaarde: liever geen zaak en een tevreden klant, dan eenmalig in actie en de hele familie niet meer zien. Een kernwaarde die staat als een huis en ons met de paplepel is ingegeven.”

“Een andere kernwaarde van Peter was het altijd voorop willen lopen in de makelaardij, innovatief zijn”, vervolgt hij. “Dingen waren niet zomaar zo, hij wilde weten hoe en waarom, misschien wel een beetje een vakidioot”. Ook op het gebied van techniek wilden Peter en Conny altijd alles weten en overal aan meedoen. “Ons was al vlot duidelijk dat je constant bezig moet blijven om de meerwaarde van je organisatie te laten zien. Meedenken met klanten, meedenken met projectontwikkelaars, meedenken met de groei van Purmerend en de politiek.”


Geloven in specialisme

Er is in die tussentijd veel gebeurd, veel veranderd en de bankencrisis heeft diepe sporen getrokken. Maar sinds 2015 trekt Marc Jonk de kar alleen. Nou ja alleen... samen met zijn team. “Ons team is inmiddels weer als vanouds, stuk voor stuk ‘mensen-mensen’, waarbij de oude kernwaarden nog steeds staan als een huis en het klantbelang voorop. We zijn allemaal overtuigd dat je aantoonbaar van meerwaarde moet willen zijn en blijven. We blijven innovatief en creatief. De omgang met mensen, het oprecht willen helpen, geeft ons iedere dag nog steeds een kick. Om de laatste ontwikkelingen op het gebied van makelaardij te monitoren gaan we bijvoorbeeld om het jaar naar "INMAN connect"; dé makelaarsbeurs van de wereld, gehouden in New York. Je hoort over de laatste ontwikkelingen in een steeds sneller veranderende wereld. Je wilt en je moet 'bij blijven' en geloven in specialisme.”

Als nieuwbouwspecialisten monitoren wij constant de woningmarkt

Sopar heeft een solide team met totaal vijf beëdigde makelaars die, ieder op hun vakgebied voorop willen lopen, allemaal met meer dan 20 jaar praktijkervaring. Uiteraard met bevlogen ondersteuning van de rest van het team. Een eigen hypotheekafdeling completeert de formule.

Database

“Wij hebben een grote database van woningzoekenden opgebouwd die ook weer van belang is voor de nieuwbouw. Door onze contacten met projectontwikkelaars en onze expertise hierin weten we vaak al lang van tevoren welke projecten er aan komen. En door de verkoop van nieuwbouw, waarvan wij het leeuwendeel doen, weten we bovendien vroegtijdig wat er in de bestaande bouw vrij komt. Daarom is het zo belangrijk om je bij ons in te schrijven als woningzoekende, of dat nu voor nieuwbouw is of een bestaande woning.”

Zorgen over woningmarkt

Extra woningen op de woningmarkt in Purmerend zijn hard nodig. “Als nieuwbouwspecialisten monitoren wij constant de woningmarkt. Ik heb in al die jaren nog nooit zo’n krapte op de woningmarkt gezien. Er zijn, alleen al in Purmerend, ruim 9.000 actieve woningzoekenden waarvan ruim 7.500 op zoek zijn naar grondgebonden woningen, oftewel een huis met een tuin. Terwijl er momenteel nog geen 400 woningen te koop staan. Ik kan me daar echt zorgen over maken. Het is te bizar voor woorden: deze aantallen aantoonbaar actieve zoekers op een stad met circa 22.000 koopwoningen. Tel daarbij de aantallen zoekers voor een huurwoning en we zien de noodzaak volop. Los van de starters, we zien te vaak te veel leed achter de voordeur als het gaat om bijvoorbeeld echtscheidingen. Dit trekt nog jaren zijn sporen, ik durf te zeggen, tot ver in de volgende generatie.”

We leven in een dynamische tijd waarin je de basis legt voor de markt van de toekomst

Nieuwbouw makelen is een aparte tak van sport en vergt een andere benadering. “We leven in een dynamische tijd waarin je de basis legt voor de markt van de toekomst. Het mogen meedenken over ontwikkelingen, uitdagingen zien en onderzoeken, maar ook het koppelen van de juiste partijen, het geeft ons zoveel energie! Sinds vorig jaar hebben wij de website "nieuwwonenpurmerend" naar ons werkgebied gebracht, een landelijk initiatief dat een verzamelplaats van alle nieuwbouw in Nederland moet worden. Het staat nog redelijk in de kinderschoenen maar geeft potentiële zoekers een regionaal overzicht van huidig en toekomstig nieuwbouwaanbod. Het is een meer dynamische site die denkt vanuit de klant en ons voorziet van extra data die weer van pas komt in optimale advisering van projectontwikkelaars.”

Werken in spanningsveld

Als men denkt dat met de huidige krapte op de woningmarkt makelaars achterover leunen en het gemakkelijk hebben… Integendeel, Marc: “We zijn constant bezig in het spanningsveld tussen vraag en aanbod”. De krapte op de markt in combinatie met de extreem lage rente vormt de hectiek van de markt, maar de grens van betalingsbereidheid wordt inmiddels dun. Alles moet kloppen. Ook de doorstromer die vanuit een eengezinswoning naar een appartement wil verhuizen is kritisch. Dit vormt wat mij betreft dan ook een belangrijk punt van aandacht. In onze optiek ligt het zwaartepunt van de gemeente te veel op ‘binnenstedelijk’ gestapeld/ appartementen bouwen. De markt vraagt een ander product, gemeente doet verstandig veel meer oog te hebben voor de bouw van eengezinswoningen. De krapte bij de grondgebonden woningen vertaalt zich inmiddels zo dat bijna 70% van de eengezinswoningen woningen ver boven de vraagprijs wordt verkocht. Als ik zie hoe vlot de laatste twee projecten in de Beemster zijn verkocht, moet dit toch een duidelijk signaal zijn. We pretenderen zéker niet de wijsheid in pacht te hebben, maar wij zien dagelijks wat er gebeurt en kunnen dit aantonen met marktcijfers en onderzoeken.”

We zijn constant bezig in het spanningsveld tussen vraag en aanbod

"We gaan nog een uitdagende tijd tegemoet, maar als kantoor zijn wij klaar voor de toekomst”, besluit Marc. "Stuk voor stuk bevlogen mensen die weten waar het om draait: op een integere manier het maximale voor je klant doen. Transformatie van uw bedrijfspand, belegging voor later? Een ieder is welkom voor een vrijblijvend gesprek. Veel dingen vragen veel tijd, het is van belang nu al mee te laten denken in oplossingen. We delen graag onze kennis, meedenken zit in ons DNA. Samen tot iets moois komen.”

Afbeelding
Afbeelding