Afbeelding
Rialda en Richard in Het Bakbijtje. (Foto: Rodi Media/NV)

Tegen de stroom in zwemmen kan de moeite waard zijn

Een winkel beginnen, in een nichemarkt, en tijdens de coronacrisis. Dat deden Richard en Rialda Bosschieter met Het Bakbijtje, dat sinds twee maanden is gevestigd in de Purmerendse binnenstad. “Het is in feite tegen de stroom in zwemmen”, zegt Richard. “Maar we hebben alles weloverwogen.” Hun winkel in bak- en taartbenodigdheden is enthousiast ontvangen, niet in het minst omdat juist door de coronacrisis meer mensen zich op het bakken hebben gestort.

De winkel is ontstaan uit de hobby van Rialda: bakken. Die leidde het stel naar beurzen en markten, naar het opzetten van een webshop, het geven van workshops en nu uiteindelijk naar de fysieke winkel. “We staan al lange tijd elke donderdag met een kraam op winkelcentrum Makado”, vervolgt Richard. “Daar ontdekten we in feite, door de reacties van de bezoekers, dat er in Purmerend veel vraag was naar een bakwinkel. Dat wilden we gaan uitwerken en we waren net begonnen met het opzetten van een bedrijfsplan toen de coronacrisis uitbrak. We besloten het in eerste instantie nog maar een poosje aan te kijken. Maar in juni begon het toch weer te kriebelen, dus we maakten het bedrijfsplan af en gingen de rest uitzoeken. Gaandeweg werden we steeds enthousiaster. We dachten; waarom niet gewoon beginnen? Tenslotte is ondernemen altijd een risico. Als je het uitstelt komt het misschien wel nooit.”

Perfecte locatie

De locatie was in eerste instantie nog wel een hoofdbreken. “We keken eerst naar een pand op een industrieterrein maar dan mis je bepaalde kansen. Juist de mensen die zomaar langskomen en verrast worden door de winkel. Ook voor de workshops, die meestal in de avond zijn, zagen we problemen omdat veel mensen het lastig vinden wanneer ze naar een afgelegen plek moeten daarvoor. Dus waar we nu zitten is voor ons wel de perfecte locatie.”

Bakken is hot

Rialda vult aan: “En het gekke was; juist door de corona zijn veel mensen aan het bakken geslagen. Vooral het broodbakken is helemaal hot. Wij hebben gezocht naar een ambachtelijke lijn molenaarsmeel met hoge kwaliteit. Ook omdat het mooi is daarmee dat echte ambachtelijke te ondersteunen. Daar hebben we een hele lijn van staan. Er zijn kant en klare broodmixen, heel makkelijk, maar ook losse ingrediënten voor mensen die alles zelf willen samenstellen. Er zit ook een uitgebreide glutenvrije lijn bij. We willen ook zelf broodbakmachines gaan verkopen, maar er zijn momenteel leveringsproblemen omdat ze de vraag niet kunnen bijbenen. Iedereen wil nu een broodbakmachine.” Daarnaast biedt de winkel een ruim assortiment voor creatieve taartenbakkers. Rialda is daar zelf één van, ze bakt de prachtigste verjaardags-, bruids- en andere taarten op bestelling, helemaal naar wens van de klant.

Totaalplaatje van webshop, winkel, workshops en taarten op bestelling

Zo heeft Het Bakbijtje verschillende pijlers onder zich. “We willen een totaalplaatje bieden. De webshop, de winkel, workshops en de taarten op bestelling. Daarnaast komen veel mensen binnen voor een cadeau, ook daar hebben we voldoende leuks voor.

Volop plannen

We hebben tot nu alleen maar positieve reacties gehad. We hopen dat jullie het gaan redden, zeggen ze dan. Wij zeggen dan; dat ligt aan u”, lacht Richard. "En aan ons natuurlijk, want willen graag tevreden klanten die op basis van ons product en advies weer bij ons terug komen. Maar als we het overleven en het leven wordt weer normaal dan hebben we hier wel een echt mooi bedrijf staan. We hebben nog ontzettend veel plannen.”

Afbeelding