Rachel Hayhoe.
Rachel Hayhoe. (Foto: Els Broers)

Heb jij je (levens) testament al geregeld?

Als ik deze vraag stel aan een willekeurig iemand, krijg ik meestal één van de volgende reacties:

1. dat hoeft toch niet? Ik ben namelijk getrouwd en dan regelt het wettelijk erfrecht dat toch voor mijn partner en kinderen?

2. ik woon samen en heb een levensverzekering afgesloten voor mijn partner zodat hij/zij in het huis kan blijven wonen als ik overlijd?

3. ik denk er wel eens aan dat ik dat nog moet regelen, maar ik ben nog jong/niet ziek, dus ik heb geen haast.


En zo kan ik nog wel meer antwoorden opnoemen waarom iemand zijn erfenis en zijn vertegenwoordiging bij leven niet regelt. Of zich daar niet over laat adviseren. Omdat gedacht wordt zelf te weten hoe de wet in elkaar steekt, of omdat je gezond bent en nog jong en denkt dat jou niets kan gebeuren. Het punt is alleen wel dat we allemaal een keer komen te overlijden. Wanneer dat is? Hopelijk niet als je je erfenis nog niet goed geregeld hebt! Omdat je dan je nabestaanden mogelijk anders (financieel) achterlaat dan dat jij dacht dat de wet in elkaar steekt.

En overkomt je iets bij leven waardoor je (tijdelijk) niet meer zelf je financiën kan regelen, wie is dan jouw vertrouwenspersoon? En weet diegene jouw wensen op financieel en medisch gebied? En kan deze persoon bijvoorbeeld jouw bedrijf laten doorgaan, al dan niet samen met jouw personeel?


Ik vergelijk het maken van een testament en levenstestament soms wel eens met een reis- en annuleringsverzekering. Waarbij het levenstestament de reisverzekering is en het testament de annuleringsverzekering. Als je tijdens je vakantie bijvoorbeeld je koffer niet kwijtraakt, zou je kunnen zeggen dat de kosten van de reisverzekering "weggegooid geld" zijn. Want je hebt geen schade gehad, dus geen gebruik gemaakt van de dekking van de verzekering. Maar heb je wel schade gehad, ben je blij dat je die verzekering had. Zo is het ook met een levenstestament.

Als vertegenwoordiging nodig is, zoals bij verkoop van een woning van een demente ouder, zijn de kinderen blij dat er een levenstestament is. En zij namens hun ouder kunnen handelen en er niet een bewind moet worden aangevraagd, met standaard/beperkende voorwaarden.

En heeft je vertegenwoordiger het levenstestament niet nodig omdat je tot aan je overlijden alles zelf kan regelen, lijkt het inderdaad "weggegooid" geld. Maar ik zie dat het levenstestament onbetaalbaar is gezien de rust die het mijn cliënten geeft als ze hun levenstestament hebben geregeld. Je weet maar nooit wat je overkomt.....dan heb je in ieder geval wél iemand aangewezen die je vertrouwt.

Ook het opstellen van een testament geef rust aan mijn cliënten. Net als een annuleringsverzekering die je afsluit voor het geval je reis niet doorgaat. Dan krijg je je geld terug. Maar de dood is een reis die altijd doorgaat. De kosten voor de verzekering kun je vergelijken met de kosten van het opstellen van je testament. Dus die kosten ben je altijd kwijt want je reis gaat door. Er is geen sprake van "geld terug", maar wel van goed besteed geld omdat je je erfenis naar wens regelt. Net zoals je die mooie vakantiereis naar wens boekt.


En ja, als gehuwden erf je alle bezittingen en schulden, blijf je in de basis goed verzorgd achter. Maar is dat ook tegen zo min mogelijk belastingheffing? Het wettelijk erfrecht is "volks versterferfrecht" en misschien niet de meest optimale fiscale vererving voor jouw gezin bij jouw vermogen. Bij leven wil je zo min mogelijk belasting betalen en bij overlijden vind je het niet belangrijk? En wat als je als langstlevende overlijdt en je voorziet dat je kinderen jouw nalatenschap in onderling overleg niet kunnen afwikkelen? Regelt de wet dat naar jouw wens?

Als samenwoner erf je niet van elkaar. Dan kun je wel een verzekering hebben afgesloten en het huis alleen kunnen betalen, maar het halve huis vererft naar de familie van de overledene! En hoe jong je ook bent, we worden niet allemaal 92 jaar! Het moment van overlijden kan onverwacht zijn. En ja, ook als je nog jong bent.

Als het antwoord "nee" is begrijp ik dat best. In dat geval daag ik je graag uit om in een adviesgesprek met mij te beoordelen of de wet bij jouw wensen past. En je inderdaad die verzekeringen niet hoeft af te sluiten.


PS: Ik zou niet wachten met het inplannen van een adviesgesprek tot je 91 jaar bent ;-)

Rachel Hayhoe

Hayhoe Familierechtadvies

www.hayhoefamilierechtadvies.nl

rachel@hayhoefamilierechtadvies.nl

tel. 0299 - 47 33 96 / 06 - 41 42 12 09