Afbeelding
(Wethouder Eveline Tijmstra en Jeroen van Velzen, bedrijfsleider bij K_Dekker bouw & infra b.v. (Foto: aangeleverd)

Sopar sponsort VISIT Beemster

Met Sopar Makelaars uit Purmerend heeft VISIT Beemster Twizy er een nieuwe sponsor bij. Sopar Makelaars is veelvuldig te zien als makelaar bij de verkoop & verhuur van woningen en ook bij nieuwbouwprojecten in Beemster. Door deze mooie verbinding tussen Purmerend en Beemster is VISIT Beemster Twizy zeer blij met deze nieuwe sponsor. Voor meer informatie kijk op www.visitbeemster.nl/twizy


Ondernemers in tv-programma

Sinds kort is het nieuwe tv-programma Ondernemend Purmerend te zien op RTV Purmerend. Een talkshow met aandacht voor economie, innovaties, werkgelegenheid, verduurzaming, netwerken en politiek en ondernemen geeft een kijkje in de keuken van kleine en (middel)grote organisaties in de regio en informeert en inspireert andere ondernemers. De uitzending is elke eerste zondag van de maand te zien om 19.00, 21.00 en 23.00 uur en wordt in de dagen daarna regelmatig herhaald. Het programma van de lokale omroep wordt gemaakt in samenwerking met de verenigingen Purmerendse Regio Ondernemers (PRO), Purmerendse Centrum Ondernemers (PCO) en de Purmerendse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland. Thierry van der Weide, al jaren ondernemer in Purmerend en mede-organisator van Purmerend Werkt en Gastvrij Waterland, neemt de presentatie voor zijn rekening. RTV Purmerend is te bekijken via Ziggo kanaal 36 of 333, KPN kanaal 1390 of via www.rtvpurmerend.nl. De uitzending en losse fragmenten komen ook op de website van de omroep.

Parkeergarage Stadhuisplein

De bouw van de parkeergarage Stadhuisplein is gegund aan K_Dekker bouw & infra uit Warmenhuizen. Deze ondergrondse garage komt voor het stadhuis. Boven de garage wordt een groen plein gerealiseerd. Op 11 november tekenden Ron Oudeman (algemeen directeur van K_Dekker) en Eveline Tijmstra (wethouder Verkeer) de contracten. K_Dekker heeft een ontwerp gemaakt voor een 2-laagse parkeergarage met 305 plekken. Binnen het afgegeven bouwvlak was er ruimte om in plaats van een 3-laagse parkeergarage een 2-laagse garage te ontwerpen en daar heeft Dekker gebruik van gemaakt. De opdracht bestaat uit zowel het ontwerp als de realisatie van de garage. Bureau voor landschapsarchitectuur Karres en Brands ontwierp het plein dat boven de garage op straatniveau wordt aangelegd, als de garage is afgebouwd. Over het - nu nog - schetsontwerp is meegedacht door een klankbordgroep bestaande uit omwonenden en andere betrokken Purmerenders. De voorbereidende werkzaamheden starten in het tweede kwartaal van 2021. De oplevering van de garage is gepland eind eerste kwartaal 2023.


Hakvoort Shipyard nu Koninklijk

Commissaris van de Koning Arthur van Dijk heeft vorige maand het Predicaat Koninklijk uitgereikt aan Hakvoort Shipyard in Monnickendam. De onderscheiding betekent dat het 101-jarige familiebedrijf het Predicaat Koninklijk mag toevoegen aan de naam en de Koninklijke Kroon mag opnemen in het logo. Ook voor Monnickendam is het een primeur. De stad had nog geen koninklijk bedrijf in haar midden. Het begon allemaal in 1919 toen Albert Hakvoort een werf en enkele percelen in Monnickendam kocht en startte met de bouw van eenvoudige houten vissersschepen, botters. Later ging het bedrijf over op de bouw van stalen casco's, viskotters van 20 tot 25 meter. Sinds de jaren 80 van de vorige eeuw richt de scheepsbouwer zich op jachtbouw. Hakvoort Shipyard ontwikkelt superjachten tot 65 meter die tot de beste van de wereld behoren. Hiermee won het bedrijf al acht internationale prijzen. "We zijn heel trots dat wij het Predicaat Koninklijk mogen voeren”, aldus de broers Klaas en Albert Hakvoort. "Het is een bekroning op het werk dat de huidige en vorige generaties met hun ondernemerschap en passie hebben opgebouwd. Bovendien een groot compliment voor al onze medewerkers en onderaannemers die zich in de jaren aan onze familiewerf verbonden hebben.”

Steun voor culturele instellingen

De provincie Noord-Holland en de gemeenten steunen de culturele instellingen in Noord-Holland met ruim 11 miljoen euro om de gevolgen van de coronacrisis te verzachten. De provincie heeft met de gemeenten besproken welke instellingen ondersteuning kunnen gebruiken. Gemeenten hebben samengewerkt en in regionaal verband culturele instellingen voorgedragen voor een bijdrage uit het fonds. Door de bundeling van krachten kunnen gemeenten en provincie 100 instellingen steunen om de Covid-19 crisis door te komen. In Purmerend betreft het Theater de Purmaryn, Cultuurhuis Wherelant, Reuring Festival, Filmhuis Purmerend, het Purmerends Museum, en het NKT, alsmede de Openbare Bibliotheek Waterland en Muziekschool Waterland. Zij krijgen totaal een kleine 700.000 euro ondersteuning waarvan iets meer dan 500.000 voor Theater de Purmaryn.


Van kandidaat naar Technasium

Als alles gaat zoals het nu gaat, krijgt de Purmerendse ScholenGroep (PSG) in januari 2021 de officiële status Technasium. Dat betekent dat voor de Havo/vwo-leerling met praktisch talent de aansluiting van groep 8 van het basisonderwijs gerealiseerd is. Een absolute mijlpaal voor zowel het onderwijs als het bedrijfsleven in deze regio. Tijdens aftrap onlangs in het auditorium en de aula van het Jan van Egmond Lyceum waren zo'n 60 leerlingen bijeen voor de eerste praktische opdracht voor het vak Onderzoek & Ontwerpen (O&O). Deze kregen ze van Peter Reenalda, bestuursvoorzitter van de PSG.


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding