Debbie Heijne.
Debbie Heijne. (Foto: aangeleverd)

Hulp uit onverwachte hoek: Bibliotheek helpt werkzoekenden

Steeds meer bibliotheken organiseren activiteiten voor werkzoekenden: inloopspreekuren met loopbaancoaches, workshops, lezingen én Walk&Talk in de bieb bijeenkomsten. Walk&Talk? Gaan we wandelen? Debbie Heijne, bedenker van Walk&Talk: “Haha, nee hoor. In dit geval staat ‘Walk’ voor beweging in je zoektocht en ‘Talk’ dat je dat krijgt en houdt door te praten met elkaar. In deze arbeidsmarkt ontkom je er niet aan om na te denken over de vragen waar je kunt werken, wat je daar kunt doen en hoe je hierover met deze werkgever in gesprek komt. De praktijkervaring van je tijdelijke collega’s, andere werkzoekenden, is daarbij een waardevolle informatiebron.”

De afgelopen maanden waren we er allemaal getuige van: de arbeidsmarkt is grilliger en onvoorspelbaarder dan ooit. Wie in deze arbeidsmarkt te maken krijgt met baanverlies staat dan ook voor een grote uitdaging, die pas echt duidelijk wordt als de deur van de ex-werkgever allang gesloten is. De werkzoekende krijgt te maken met een tsunami aan digitale informatie en (her)ontdekt de sociale media, met alle bijbehorende spelregels. Om het nog ingewikkelder te maken zal – meer dan ooit – moeten worden nagedacht over werken in een andere sector of zelfs in een heel ander beroep. Het goede nieuws: de bibliotheek biedt een welkome helpende hand.

De Bibliotheek Waterland: fan van Walk&Talk

Heijne ontwikkelde het Walk&Talk concept in 2013, tijdens haar eigen zoektocht naar werk. Het concept bleek aan te sluiten bij de nieuwe rol van bibliotheken; naar verwachting start volgend jaar de 100e Walk&Talk locatie. Bibliotheekmedewerkers organiseren, na training door Heijne’s bedrijf De Levende Sollicitatiegids, de bijeenkomsten zelfstandig. De Bibliotheek Waterland is intussen zeer ervaren met het concept: Femke Frantzen en Danielle Schrumpf organiseren de bijeenkomsten alweer een aantal jaren met veel enthousiasme. Danielle:” Wij merken dat deelnemers aan de Walk&Talk veel hebben aan het onderlinge support. Ook zien we hun zelfvertrouwen groeien. Werk zoeken is een eenzame bezigheid, maar juist door de zoektocht naar werk te bespreken met andere werkzoekenden, merk je dat je niet de enige bent die er soms mee worstelt. En je ontmoet anderen waardoor je je netwerk vergroot en daarmee ook jouw kans op werk.” Danielle doet een oproep aan werkgevers om personeel waar zij afscheid van moeten nemen, te vertellen over de Walk&Talk. En tevens doet zij een een oproep aan werkgevers die juist op zoek zijn naar personeel: Presenteer jouw bedrijf tijdens een Walk&Talk als je op zoek bent naar nieuwe werknemers.*

Corona

De afgelopen maanden heeft Heijne benut om het schrijven van haar boek De Zeven Zoekversnellers naar werk af te ronden. Heijne: “In dit boek heb ik het gedachtegoed van Walk&Talk verder uitgewerkt en vertaald naar de Zeven Zoekversnellers. Het is een persoonlijk boek geworden en het resultaat van ruim 10 jaar ondernemerschap. Ik vind het extra bijzonder dat Femke en Danielle hier een bijdrage aan hebben geleverd.”

Lezing

Op 12 januari bezoekt Heijne de Bibliotheek Waterland om meer over haar boek te vertellen. Aan bod komen het ontstaan van Walk&Talk, het schrijfproces, de Zeven Zoekversnellers en veel praktische tips voor de werkzoekende deelnemer. (informatie over waar je kaartjes kunt krijgen)

Over Debbie Heijne

Debbie Heijne heeft ervaring als recruiter, begeleider van (online) bijeenkomsten en als ontwikkelaar van blended learning trainingen. Binnen haar bedrijf De Levende Sollicitatiegids brengt ze de wereld van werkgevers en werkzoekenden dichter bij elkaar. Hiervoor ontwikkelt ze ideeën, programma's en concepten, waaronder ‘Slim aan de slag' en ‘Walk&Talk in de bieb'. Dit laatst concept is uitgerold op 90 bibliotheeklocaties in heel Nederland en naar verwachting groeit dit nog verder het komende jaar. Maandelijks worden vanuit de Walk&Talk locaties ruim 2.000 werkzoekenden bereikt.



KADER

Netwerkbijeenkomsten voor werkzoekenden

Walk & Talk is iedere 1e donderdag van de maand van 10 – 12 uur in de Bibliotheek Purmerend. Meer info op www.bibliotheekwaterland.nl en gratis aanmelden kan via walkentalk@bibliotheekwaterland.nl

Zeven Zoekversnellers

Boekpresentatie Debbie Heijne. Dinsdag 12 januari 2021 van 19.30 – 21.00 uur. Kaarten verkrijgbaar € 5,00 via www.bibliotheekwaterland.nl/tickets.

*Ondernemers die met Danielle Schrumpf en Femke Frantzen contact willen leggen kunnen mailen: walkentalk@bibliotheekwaterland.nl

Danielle Schrumpf en Femke Frantzen zijn de begeleiders van de Walk & Talk bijeenkomsten.
Boekomslag van De Zeven Zoekversnellers naar werk.